Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανοσία στον κορονοϊό: Ο Τσιόδρας εξηγεί γιατί διαφωνεί με τον ΠΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοσία στον κορονοϊό: Ο Τσιόδρας εξηγεί γιατί διαφωνεί με τον ΠΟΥ

Ανοσία στον κορονοϊό: Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να χτιστεί σταδιακά η ανοσία όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών.

Ανοσία στον κορονοϊό: Τη διαφωνία του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, πάνω στο φλέγον θέμα της ανοσίας του πληθυσμού απέναντι στον ιό.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ναι, το να χτίσει κανείς ΣΤΑΔΙΑΚΑ ανοσία σε αυτό τον ιό είναι σημαντικό, τόνισε ο λοιμωξιολόγος, ο οποίος έφερε σε αντιδιαστολή αυτό που συνέβη σε κάποιες από τις χώρες που επέλεξαν να εκτεθεί ΜΑΖΙΚΑ ο πληθυσμός στον ιό για να εξασφαλισθεί, υπενθυμίζεται η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Η ερώτηση της δημοσιογράφου Σμαράγδας Αγορογιάννη, είχε ως εξής: “Κύριε Τσιόδρα, ποιο θα ήταν για εσάς ιδανικά το πλάνο χτισίματος σταδιακής ανοσίας στο γενικό πληθυσμό και σε πόσο χρόνο μπορεί να χτιστεί αυτή; Το άνοιγμα των παιδικών σταθμών ή χώρων όπως οι παιδικές χαρές και οι παιδότοποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό;”.

“Όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, όπου μαζικά εξετέθη ο πληθυσμός στον ιό”, είπε ο καθηγητής Τσιόδρας, “είχαν τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, με την τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, με την τεράστια επέλαση στα συστήματα υγείας των χωρών αυτών, την υπερφόρτωση και μάλιστα, πολλούς ανθρώπους οι οποίοι να μην μπορούν να πάρουν ιατρική βοήθεια”. Εξήγησε ακόμη ο κ. Τσιόδρας ότι παρ όλα αυτά και η σταδιακή ανοσία, που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου, δεν είναι ακριβώς γνωστή.

“Μερικοί”, είπε, “μιλούν για 50%, άλλοι λένε ότι πρέπει να φτάσει το 70%. Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα. “Και όταν λέμε σταδιακή ανοσία, εννοούμε κάποιοι να εκτεθούν στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα, τα οποία θα τους προστατεύσουν”.

Διαφωνία με τον ΠΟΥ

Τις τελευταίες εβδομάδες, συνέχισε ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις. Μία από τον WHO, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία λέει ότι δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσεις σε προστατεύουν. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση. Και μία δεύτερη τοποθέτηση, η οποία ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία, που έχουμε από τους κορονοϊούς, θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Με αυτή την τοποθέτηση συντάσσομαι και εγώ.

Όλα εξαρτώνται βεβαίως από τη στιγμή που θα υπάρξουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων. Θα αποδειχθεί στο μέλλον, είπε ακόμη ο λοιμωξιολόγος, όταν θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τι από τα δύο ισχύει. Ακόμα δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Ποια ομάδα λοιπόν ανθρώπων θα μπορούσε να εκτεθεί ΣΤΑΔΙΑΚΑ και να είναι η λιγότερο ευπαθής για την απόκτηση αντισωμάτων, που θα εμποδίσουν την εκ νέου νόσηση από τον ίδιο ιό (όπως κάποτε – για να καταλάβει ο αναγνώστης- με την ιλαρά, που όποιος την περνούσε δεν ξανακολλούσε).

Η θέση του καθηγητή

“Θεωρώ, λοιπόν, ότι μία από τις ομάδες που θα μπορούσε πραγματικά να εκτεθεί σταδιακά και είναι και η λιγότερο ευπαθής, με τα μέχρι τώρα δεδομένα σε όλο τον κόσμο, είναι όντως τα μικρά παιδιά. Αυτό ενδεχομένως να γίνει, ενδεχομένως να μη γίνει, αν η κυκλοφορία του ιού επηρεάζεται και από άλλους λόγους, παραδείγματος , χάριν τις κλιματικές παραμέτρους, στα σχολεία. Παρ’ όλα αυτά, όλα είναι υπό συζήτηση. Βλέπετε ότι αυτή η στρατηγική υιοθετείται από κάποιες χώρες και φυσικά αυτές οι χώρες υιοθετούν και τη στρατηγική της παιδικής χαράς, που αναφέρει η δημοσιογράφος.

Και μάλιστα, κάποιες βόρειες χώρες έχουν και κάποιους συγκεκριμένους κανόνες για τα παιδιά που είναι ηλικίας άνω των 12 ετών, ενώ για τα παιδιά που είναι κάτω των 12 ετών, είναι πιο ελεύθεροι στην προσέγγισή τους, όσον αφορά στην επαφή των παιδιών, η οποία είναι και πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Τα σταθμίζουμε όλα, τα αξιολογούμε όλα και σκεφτόμαστε και εμείς τι από αυτά θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα μας, όσον αφορά στη σταδιακή ανάπτυξη ανοσίας.

Τι υποστήριζε ο ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έτσι όπως παρετέθη στην Alphafreepress, ήταν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι όσοι ανάρρωσαν από την Covid-19 κι έχουν αντισώματα, προστατεύονται από μια νέα μόλυνση.Κι αυτή η δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού, ήρθε σε μια ώρα, που επιστήμονες, ανά την υφήλιο, προσπαθούν να κατανοήσουν σε ποιο βαθμό τα αντισώματα παρέχουν προστασία κατά της νόσου που προκαλεί ο φονικός κορωνοϊός.

Οι συστάσεις του ΠΟΥ ήρθαν, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις, μελετούν το ενδεχόμενο να χορηγούν σε άτομα που διαθέτουν αντισώματα στον κορωνοϊό «πιστοποιητικά ανοσίας», τα οποία θα τους επιτρέψουν να ταξιδεύουν ή να επιστρέφουν στις εργασίες τους, βάσει της υπόθεσης ότι είναι ασφαλείς από μια επαναμόλυνση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού. Ωστόσο, τα άτομα που θα λάβουν τέτοια πιστοποιητικά ενδέχεται να αγνοούν εφεξής τις συστάσεις των Αρχών για τα μέτρα προστασίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοΪού. Αν και πολλές χώρες διεξάγουν έρευνες για αντισώματα, οι έρευνες αυτές δεν σχεδιάστηκαν για να καθορίσουν κατά πόσον αποκτούν ανοσία οι ιαθέντες από την Covid-19, κατέληγε ο ΠΟΥ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις