Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιστροφή στην κανονικότητα: Αισιόδοξο το 87% των Ελλήνων – Πώς περνούν στην καραντίνα
ΠΩΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Επιστροφή στην κανονικότητα: Αισιόδοξο το 87% των Ελλήνων – Πώς περνούν στην καραντίνα

Επιστροφή στην κανονικότητα: Στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη διαχείριση του κορωνοϊού δηλώνει ότι πηγαίνουν τα πράγματα το 87,5% των Ελλήνων σε έρευνα της διαΝΕΟσις που επιχειρεί να καταγράψει «πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία».

Επιστροφή στην κανονικότητα: “Πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία”. Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει η έρευνα της διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την Metron Analysis αποτυπώνοντας και το άγχος των Ελλήνων στην καραντίνα του κορονοϊού. Σύμφωνα με την έρευνα, το 87,5% των Ελλήνων απαντούν ότι τα πράγματα στη διαχείριση της κρίσης πηγαίνουν θετικά και το κυριάρχο συναίσθημα είναι η αισιοδοξία.”Σήμερα πενταπλάσιοι από τότε δηλώνουν ότι νιώθουν σιγουριά, υπερδιπλάσιοι ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν το θυμό. Μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν σήμερα την απογοήτευση” επισημαίνεται στην ανάλυση της έρευνας. Πράγματι, το 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν την “αισιοδοξία” (από 30% πέντε μήνες πριν) ενώ 31% επέλεξαν την ανασφάλεια (από 38% τον Δεκέμβριο).

Εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Οι πολίτες δηλώνουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς πολύ μεγαλύτερη από ό,τι 27 μήνες πριν.

Συγκεκριμένα:

ο θεσμός του Πρωθυπουργού (+14%),
της Προεδρίας της Δημοκρατίας (+12%),
του Δημάρχου (+8,6%),
του Περιφερειάρχη (+12%)
αλλά και της Κυβέρνησης (+13%).

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται στο 65% την ώρα που, όπως επισημαίνεται σε αντίστοιχες έρευνες στη Γαλλία το αντίστοιχο νούμερο είναι στο 44%, ενώ στην Ιταλία μόλις στο 32%.

Οι πολίτες εμπιστεύονται ακόμα πολύ περισσότερο το κράτος πρόνοιας (+16%) αλλά και τα ΜΜΕ (τηλεόραση +13%, ραδιόφωνο +8%, εφημερίδες +5%). Ο μόνος θεσμός που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό από το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση: μόνο το 27,3% δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται σήμερα, από 42,1% δυο χρόνια πριν.

Οι Έλληνες στην καραντίνα

Ένας στους δέκα Έλληνες (10,9%) δηλώνουν ότι περνούν την περίοδο της καραντίνας μόνοι. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους ηλικιωμένους: το 19,3% των ηλικίας 65+ ζουν μόνοι τους αυτό το διάστημα. Επίσης βιώνουν άγχος. Στην κλίμακα 1-10 η μέση τιμή είναι 5,5, αλλά το 37,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι πολύ αγχωμένοι (από 7 και άνω).

Το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει πως υπάρχουν κοντινοί τους άνθρωποι οι οποίοι, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύουν από τον κορoνοϊό. Ωστόσο μόνο ένας στους τέσσερις (23,7%) φοβούνται -πολύ ή αρκετά- ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι. Το 33% των ηλικίας άνω των 65 ανησυχούν γι’ αυτό το λόγο, αλλά μόνο το 1,6% των νέων ηλικίας 17-24 και το 11% των ηλικίας 25-39 ανησυχούν.

Το 46% του γενικού πληθυσμού, δε, πιστεύουν ότι κινδυνεύουν λίγο ή καθόλου. Ένας στους πέντε, μάλιστα (21,3%) νόμισαν κάποια στιγμή ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό, ένα ποσοστό περίπου χίλιες φορές μεγαλύτερο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Ένας στους τέσσερις εργάζεται κανονικά

Όσον αφορά την κατάσταση στην οικονομία φαίνεται περίπου η μισή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να έχει παύσει καθώς από αυτούς που εργάζονται στην Ελλάδα:

ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά,
άλλος ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και
οι υπόλοιποι είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου.

Πόσο “μένουμε σπίτι”;

Στην ερώτηση αν τις τελευταίες 24 ώρες έχουν βγει από το σπίτι τους και, αν ναι, πού πήγαν δύο στους τρεις Έλληνες (63,6%) είχαν, πράγματι, βγει:

από αυτούς το 61% δηλώνουν πως βγήκαν για ψώνια ή στο φαρμακείο,
ένας στους τρεις (37,6%) για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο και
ένας στους τέσσερις (24,2%) για να πάνε στη δουλειά.
Περισσότερος χρόνος με την οικογένεια

Οι δραστηριότητες που οι Έλληνες δηλώνουν ότι κάνουν περισσότερο σήμερα σε σχέση με 3-4 μήνες πριν είναι, λίγο-πολύ, είναι οι εξής:

αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά τους (64,4%),
βλέπουν τηλεόραση/ταινίες (56,8%),
κάνουν τις δουλειές του σπιτιού (52,8%) και
χρησιμοποιούν τα social media και το ίντερνετ (47,1%).
Ένας στους τρεις (36,6%) δηλώνουν ότι εργάζονται λιγότερο και γυμνάζονται λιγότερο από ό,τι πριν τα περιοριστικά μέτρα (30,6%).

Σε δύο μήνες η επιστροφή στην κανονικότητα

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα “το επόμενο δίμηνο” ενώ ένας στους τέσσερις (24,1%) δηλώνουν θα επέστρεφαν στην κανονικότητα και τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες σήμερα, αν δεν υπήρχαν μέτρα και ένας στους τέσσερις (24,5%) δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο για τον SARS-Cov-2.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%) αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%).
Η διαΝΕΟσις συνεργάστηκε με τη Metron Analysis για τη διεξαγωγή τηλεφωνικής έρευνας με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων. Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 8 έως τις 15 Απριλίου του 2020, περιελάμβανε 22 ερωτήσεις που χαρτογραφούν τον τρόπο που ζούμε και το τι σκεφτόμαστε σε αυτή τη χρονική περίοδο της κρίσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις