Τουρκία κορονοϊός: Η επιδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, φαίνεται να μπαίνει σε μια πορεία αποκλιμάκωσης στην Τουρκία.
Τουρκία κορονοϊός: Καθοδική και χθες Κυριακή η πορεία του κορονοϊού στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, οι θάνατοι έπεσαν κάτω των 100, μετρώντας 99 νεκρούς, και τα κρούσματα επέστρεψαν στις 2 περίπου χιλιάδες, καταγράφοντας σε ένα 24ωρο 2.357 ασθενείς. Χθες ήταν η ημέρα με το μικρότερο αριθμό κρουσμάτων εδώ και 20 ημέρες, σύμφωνα με τον Φαχρετίν Κοτζά. Αντίστοιχα, οι ασθενείς που ανάρρωσαν ξεπερνούν τις 3.500 χιλιάδες την ημέρα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στις 2.805 και των κρουσμάτων στις 110.130. Ελπίδες για περαιτέρω καθοδική πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Υγείας, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ασθενών που αναρρώνουν καθημερινώς έχει ξεπεράσει τον αριθμό των κρουσμάτων.
Πού αποδίδουν την… επιτυχία
Ο Φαχρετίν Κοτζά απέδωσε μάλιστα την «επιτυχία» της Τουρκίας απέναντι στον κορονοϊό σε 4 ουσίες/φάρμακα και πρακτικές που εφαρμόζονται στους ασθενείς: Στη χλωροκίνη/υδροξυχλωροκίνη, αζιθρομυκίνη, το Favipiravir και το υπερβαρικό οξυγόνο. Όπως εξήγησε ο Τούρκος υπουργός, αντίθετα με την πρακτική που ακολουθείται σε άλλες χώρες, στην Τουρκία τα κρούσματα δεν μένουν στο σπίτι τους λαμβάνοντας αντιπυρετικά, αλλά εισάγονται στο νοσοκομείο και ξεκινά η θεραπεία πρώτον με χλωροκίνη, χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα του τεστ.
Δεύτερον, ξεκινούν επιπρόσθετα τη χορήγηση αζιθρομυκίνης από νωρίς, αυξάνοντας τις πιθανότητες αποτελέσματος της θεραπευτικής αγωγής.
Τρίτον, το φάρμακο Favipiravir, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα σε διασωληνωμένους ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, χορηγείται στους ασθενείς στην Τουρκία σε αρχικό στάδιο, δηλ. μόλις ξεκινούν τα αναπνευστικά προβλήματα και η μείωση της πυκνότητας του οξυγόνου στο αίμα.
Τέταρτον, σε ασθενείς στην εντατική χορηγείται υπερβαρικό οξυγόνο σε επίσης αρχικό στάδιο. Μάλιστα, κατά τη χορήγηση του υπερβαρικού οξυγόνου στο αίμα ξαπλώνουν μπρούμυτα τον ασθενή, που βρίσκεται στην εντατική, διευκολύνοντας έτσι την πρόσληψη του οξυγόνου και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Χάρη σε αυτή την πρακτική, αποβιώνουν λιγότεροι ασθενείς από πνευμονολογική ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, με αυτή τη «στρατηγική πρόληψης» -όπως την ονομάζει- έχουν πετύχει να εισάγεται μικρότερος αριθμός ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, που χρειάζονται διασωλήνωση, αλλά το κυριότερο να χάνονται ζωές.
Οικονομικό χάος
Όμως κατά πολλούς, ένα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα αναμένεται να κυριαρχήσει το επόμενο διάστημα, αυτό της οικονομίας. Πολλοί Τούρκοι αναλυτές έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την επικείμενη σοβαρή οικονομική κρίση, που όλοι αναμένουν και η οποία μπορεί να δημιουργήσει αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Η Τουρκία, όπως και άλλες χώρες, πήρε κάποια οικονομικά μέτρα για να μετριάσει τον αντίκτυπο που είχε η επιδημία του κορωνοϊού στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Ο Ερντογάν στα μέσα Απριλίου εξήγγειλε ένα πακέτο ύψους 100 δισ. τουρκικών λιρών (περίπου 13,5 δισ. ευρώ) για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ενώ απαγορεύτηκαν οι απολύσεις για τρεις μήνες. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε άδεια άνευ αποδοχών, επειδή οι επιχειρήσεις που εργάζονταν έχουν κλείσει, λαμβάνουν ένα μηνιαίο βοήθημα 1.170 τ.λ. (155 ευρώ) για ένα τρίμηνο.
Όμως, η τουρκική οικονομία βρισκόταν ήδη σε κρίση και πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Η ανεργία τον Ιανουάριο του 2020 έτρεχε με ρυθμό 13,8% και η ανεργία των νέων με 24,5%. Το εθνικό νόμισμα είχε αρχίσει να κλυδωνίζεται από το περασμένο φθινόπωρο και οι συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων που εξήγγειλε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ενώ γίνονταν για να στηρίξουν το νόμισμα, είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα
Μια έρευνα της εταιρείας Istanbul Ekonomi Araştirma αναδεικνύει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού σε κάθε τουρκικό νοικοκυριό την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου προβάλλοντας το πόσο αυξάνεται η αγωνία των εργαζόμενων με την προοπτική της ανεργίας. Ενώ την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, το 25,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η «παύση εργασίας», στα μέσα Απριλίου το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 41,8%. Η τουρκική κοινωνία ανησυχεί πολύ για το άμεσο μέλλον, ένα ποσοστό 28% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τουρκική οικονομία θα πάει «πολύ χειρότερα» το 2020.
Στο μεταξύ, με το πακέτο στήριξης των 100 δισ. τουρκικών λιρών για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που πολλοί έκριναν πολύ περιορισμένο και ανεπαρκές, ο Πρόεδρος Ερντογάν εξήγγειλε μια εθνική εκστρατεία Αλληλεγγύης, έναν έρανο από όλους τους πολίτες για να στηρίξουν τον αγώνα κατά του κορωνοϊού και τους πιο αδύναμους. Η έρευνα της Istanbul Ekonomi Araştirma για τον Απρίλιο έδειξε ότι οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50,4%) διαφωνούν με την εκστρατεία του Τούρκου προέδρου θεωρώντας ότι το κράτος θα πρέπει να βοηθήσει τους πολίτες και όχι το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι νεότερες ηλικίες 18-24 ετών είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνούντων με την εκστρατεία του Τούρκου προέδρου, με 61,9%.
Όμως η επιδημία του κορωνοϊού ανέδειξε και ένα άλλο πρόβλημα…
Την αντιπαράθεση μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των δημάρχων 11 μεγάλων πόλεων της χώρας, μεταξύ αυτών της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΛΚ,CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι οποίοι θέλησαν να οργανώσουν και εκείνοι εράνους για να βοηθήσουν τους αναξιοπαθούντες δημότες τους. Όμως, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών διέταξε το κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών των δήμων αυτών με το σκεπτικό ότι οι έρανοι γίνονται κεντρικά από το κράτος. Η ενέργεια αυτή της τουρκικής κυβέρνησης δεν βρήκε σύμφωνους το 41% των ερωτηθέντων στην έρευνα της εταιρείας Istanbul Ekonomi Araştirma και μόνο το 35% την υποστήριξε.
Πάντως, η δημοτικότητα των τριών δημάρχων των μεγαλύτερων μητροπολιτικών δήμων της Τουρκίας, δηλαδή της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, ήταν πάνω από 50% τον περασμένο Μάρτιο.
Οι δαπάνες
Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα συγκριτικά στοιχεία που δημοσιεύει ο γνωστός Τούρκος οικονομικός αναλυτής Μουσταφά Σονμέζ σχετικά με τις δαπάνες των Τούρκων πολιτών τις οποίες πληρώνουν με τραπεζικές κάρτες, για την περίοδο τεσσάρων εβδομάδων πριν και τεσσάρων εβδομάδων μετά την κρίση του κορωνοϊού.
Τέσσερις εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας, οι δαπάνες που πληρώνονταν μέσω κάρτας έφθαναν τα 81,7 δισ. τ.λ. (περίπου 11 δισ. ευρώ). Τέσσερις εβδομάδες μετά, είχαν πέσει στα 56,3 δισ τ.λ. δηλαδή είχαν μειωθεί κατά 25,4 δισ τ.λ. (περίπου 3,5 δισ ευρώ). Η επί μέρους ανάλυση των στοιχείων δείχνει τις δραματικές μειώσεις στα έξοδα που έχουν κάνει οι Τούρκοι πολίτες σε σημαντικούς τομείς διαβίωσης και αντανακλούν τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους.
Έτσι, ενδεικτικά, οι δαπάνες για υγεία μειώθηκαν κατά 48,2%, για τις αγορές μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου κατά 18,3%, για γενικές υπηρεσίες (εστιατόρια, κομμωτήρια, ξενοδοχεία κτλ) κατά 28%, για βενζίνη και καύσιμα κατά 36,7%, για οικοδομικά υλικά κατά 22,1%, για φόρους, πρόστιμα κτλ. κατά 57,5% , για ενοικιάσεις και πωλήσεις αυτοκινήτων κατά 29,4%, για ρουχισμό κατά 69,9%, για έπιπλα και διακόσμηση κατά 42,9%, για παιδεία, χαρτικά εκπαιδευτικό υλικό και είδη γραφείου κατά 49,3%.