Ζαρκάδι Φλώρινα: Μόλις λίγων ημερών ζαρκάδι, με κομμάτια ακόμη στο σώμα του από τον ομφάλιο λώρο, βρέθηκε πρόσφατα ταλαιπωρημένο, με σπασμένο το πόδι στο όρος Πάικο της Κεντρικής Μακεδονίας και μεταφέρθηκε άμεσα σε εγκαταστάσεις της γνωστής οικολογικής οργάνωσης «Αρκτούρος», καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης για ένα άγριο ζώο στο δάσος με τέτοιο τραυματισμό είναι μηδαμινές. Ο μικρός «Θωμάς», όπως ονομάστηκε το ζαρκαδάκι επειδή εντοπίστηκε την Κυριακή του Θωμά, μεταφέρθηκε αρχικά από δύο κυνηγούς στα Γιαννιτσά, στο κτηνιατρείο του Γιάννη Ρίντη, ο οποίος, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής, Νατάσας Κομνηνού, περιέθαλψε το άγριο ζώο.
«Μου το έφεραν δύο κυνηγοί, οι οποίοι είχαν πάει για εκπαίδευση τα σκυλιά τους στο Πάικο και μύρισαν το ζαρκάδι. Όταν πλησίασαν οι κυνηγοί και απομάκρυναν τα σκυλιά τους, είδαν ότι το μικρό ήταν τραυματισμένο και η μάνα του το παρακολουθούσε ανήμπορη, λίγα μέτρα μακρύτερα. Το τύλιξαν σε μια κουβέρτα και μου το έφεραν γιατί το ζώο, με αυτό το κάταγμα στο πίσω του πόδι, ήταν καταδικασμένο να πεθάνει» λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ρίντης, προσθέτοντας ότι το τραύμα ήταν εμφανές ότι προερχόταν από σπάσιμο -«προφανώς κάπου πιάστηκε το μωρό»- και όχι από δάγκωμα. Αφού επικοινώνησε στη συνέχεια με τον «Αρκτούρο», το ζαρκαδάκι μεταφέρθηκε στον Αετό Φλώρινας, προκειμένου να αναρρώσει και, αν όλα πάνε καλά, να επανενταχθεί, όποτε κριθεί ότι είναι έτοιμο.
Τέλος καλό όλα καλά για το αξιολάτρευτο, λίγων ημερών ζαρκαδάκι
Όπως διαπιστώθηκε στο κτηνιατρείο του «Αρκτούρου», το ζωάκι ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό, είναι περίπου μίας εβδομάδας και έφερε ακόμα πάνω του κομμάτια από τον ομφάλιο λώρο. Αν και το κάταγμα είναι σε δύσκολο σημείο και έχει τοποθετηθεί ήδη νάρθηκας, εντούτοις οι αρμόδιοι πιστεύουν ότι θα μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια του και να «δέσει» γρήγορα το οστό. Προς το παρόν, θα παραμείνει στη φροντίδα του «Αρκτούρου», πίνοντας με λαιμαργία το κατσικίσιο γάλα που το ταΐζουν και κάνοντας παρέα στα χνουδωτά «αρκουδάκια» της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Υπολογίζεται ότι θα μείνει με τον νάρθηκα για περίπου έναν μήνα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε περιφραγμένο χώρο δάσους, όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας για την επανένταξή του στη φύση.
Το ζαρκάδι είναι το πιο μικρό είδος της οικογένειας των ελαφιδών. Το χειμώνα συναντάται σε χαμηλότερα υψόμετρα ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνει ψηλότερα ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής. Ζει σε ποικιλία δασικών βιοτόπων (φυλλοβόλα ή μικτά δάση με κωνοφόρα) κι εμφανίζεται σε μεγάλους πληθυσμούς στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Στην Ελλάδα, έχουν απομείνει μικροί πληθυσμοί ζαρκαδιών στις ορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Το είδος χαρακτηρίζεται τρωτό που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση.