Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: Πυρετώδεις και αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στο κυβερνητικό επιτελείο με φόντο την άρση των μέτρων του κορονοϊού.
Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα: Σήμερα Τρίτη στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το περίγραμμα της άρσης των μέτρων με το διάγγελμα του στον ελληνικό λαό και αμέσως μετά έξι αρμόδιοι υφυπουργοί και ο Σωτήρης Τσιόδρας θα αναλύσουν το πως θα γίνει αυτό, τις διαδικασίες και όλα όσα πρέπει να γίνουν. Την Τετάρτη θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων για τα σχολεία από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Χθες, ο κ κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε το στίγμα της επιστροφής στην κανονικότητα ανακοινώνοντας τις ημερομηνίες όπου επιχειρήσεις θα “ανεβάσουν” ξανά ρολά και θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν Γολγοθά, μέχρι να βρουν ξανά τον ρυθμό τους.
Στις 4 Μαΐου ανοίγουν: κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας. Στις 11 Μαΐου κατά πάσα πιθανότητα ανοίγουν τα Λύκεια, με την έμφαση να δίνεται στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή μαθήτριες και μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης», με την επόμενη φάση να τοποθετείται πιθανά στις 18 Μαΐου.
«Σε επόμενη φάση» προσδιόρισε ο κ. Πέτσας το άνοιγμα των μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που φέρνει την επαναλειτουργία τους κοντά στο τέλος Μαΐου και σε κάθε περίπτωση «οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού».
Σε δύο φάσεις θα εξελιχθεί η επαναλειτουργία των ιερών ναών για προληπτικούς λόγους, αφού «ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο», όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, με δεδομένη τη βούληση της Εκκλησίας να γιορταστεί η Παννυχίδα του Πάσχα στις 26 Μαΐου.
Την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ για την 1η Ιουλίου οδεύει το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων, και «αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών», όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι ο πρωθυπουργός έχει αιτηθεί κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις μεταφορές στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Εξετάζεται η επέκταση του πρωινού ωραρίου προσέλευσης
Επίσης, με μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αρχίσει η επάνοδος στους καθημερινούς ρυθμούς ζωής, ενώ εξετάζεται και η επέκταση του πρωινού ωραρίου προσέλευσης στη δουλειά (07.30–8.30 το πρωί), ώστε να εκλείψουν φαινόμενα μαζικής συγκέντρωσης σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Για την αποφυγή, αντίστοιχα, μαζικής μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία με την άρση των περιορισμών, θα προβλέπεται σταδιακή μετάβαση σε περιοχές εκτός του νομού κατοικίας. Αντίθετα, στις 4 Μαΐου θα καταργηθεί και το σύστημα ελέγχου μετακινήσεων με SMS και γραπτές βεβαιώσεις.
Οι ίδιοι λόγοι υπαγορεύουν και την μετάθεση του εορτασμού της Πρωτομαγιάς για τις 9 Μαΐου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει το στίγμα περιοριστικών μέτρων αντίστοιχων του Πάσχα, καλώντας πολιτικά κόμματα και συνδικάτα να συντονιστούν με την εθνική προσπάθεια, ενώ δεν αποκλείεται στο ίδιο πλαίσιο να κυμανθεί και η έξοδος του Αγίου Πνεύματος.
Υποχρεωτική η μάσκα σε όλα τα ΜΜΜ και καταστήματα
Oι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολυσύχνατους κλειστούς χώρους, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως βασικό όπλο κατά της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Έτσι, συνέστησε για μια ακόμη φορά προσοχή στην ψευδαίσθηση προστασίας που μπορεί να δίνει η χρήση μάσκας.
Η μάσκα στην αντιμετώπιση ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών ασθενών
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο πολίτης συστήνεται να έχει μαζί του αντισηπτικά μαντηλάκια, να τηρεί τις αποστάσεις, αλλά και τους κανόνες που απαιτούνται όταν βάζει ή βγάζει τη μάσκα. «Πρόκειται για ένα πρόσθετο μέτρο που σκοπεύει να προλάβει τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς ή και προσυμπτωματικούς» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος. Οι τελευταίοι, είναι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα.
Συχνά, τα συμπτώματα του κορωνοϊού απαιτούν 3 με 5 ημέρες, από την στιγμή που το άτομο εκτέθηκε σε αυτόν, προκειμένου να εμφανιστούν. Το διάστημα αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη και σε 14 ημέρες.
Οδηγίες ΠΟΥ για τη σωστή χρήση μάσκας
Δίνοντας ορισμένες βασικές οδηγίες για την χρήση μάσκας την περασμένη εβδομάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως αυτή πρέπει να καλύπτει πλήρως μύτη και στόμα, ενώ ο χρήστης οφείλει να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι όταν αφαιρείται η μάσκα, αυτό να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο ώστε ο χρήστης να μην αγγίζει το μπροστά μέρος της.
Σε ό, τι αφορά τις μάσκες μιας χρήσης, αυτές θα πρέπει να απορρίπτονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να πλένεται στους 60 βαθμούς με κανονικό απορρυπαντικό.
Πριν βάλετε μια μάσκα, καθαρίστε τα χέρια με τρίψιμο με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών ή σαπούνι και νερό.
Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με μάσκα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου και της μάσκας.
Αποφύγετε να αγγίζετε τη μάσκα ενώ τη χρησιμοποιείτε. Εάν το κάνετε, καθαρίστε τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών ή σαπούνι και νερό.
Αντικαταστήστε τη μάσκα με καινούργια μόλις γίνει νωπή και μην ξαναχρησιμοποιείτε μάσκες μίας χρήσης.
Για να αφαιρέσετε τη μάσκα: αφαιρέστε την από πίσω (μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας). Απορρίψτε αμέσως σε κλειστό κάδο. Καθαρίστε τα χέρια με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών ή σαπούνι και νερό.
Σχολεία, το μεγάλο “αγκάθι”
Το σήμα για την επανέναρξη των σχολικών μονάδων έχει δοθεί εδώ και ημέρες και πλέον αυτό που αναμένεται είναι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τις ημερομηνίες επιστροφής των μαθητών στα θρανία. Σε κάθε περίπτωση στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να τηρούνται οι αποστάσεις σε όλους τους χώρους του σχολείου. Δηλαδή μέσα στις τάξεις αλλά και στα διαλείμματα. Στα σχολεία θα υπάρχουν οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικών, συχνό πλύσιμο των χεριών και γενικά αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο Θέμα Fm υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελούν «τα μεγαλύτερα παιδιά» προσθέτοντας ότι «η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή».
Τι θα ισχύσει για αντισηπτικά και μάσκες
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση και της επιστροφής αλλά και στη μέριμνα της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών αλλά και την κάλυψη της ύλης θα χαρακτηρίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές αλλά και τις ειδικότερες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία».
Σύμφωνα με την ίδια «τα παιδιά θα γυρίσουν πίσω θα πρέπει να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών» ενώ μετά από σχετική ερώτηση απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οδηγία για μάσκες στα σχολεία».
Ερωτηθείσα για τυχόν απογευματινή λειτουργία των σχολείων η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «εξετάσαμε διάφορα σενάρια, είδαμε και τι σημαίνει βάρδιες και μειωμένη ώρα. Όλα τα σενάρια που έχουμε δουλέψει έχουν δοθεί προς αξιολόγηση».
Ποιοι ακολουθούν
Μετά τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου οι οποίοι σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις πανελλαδικές έως τα μέσα Ιουλίου, αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων και τελευταίοι αυτοί των δημοτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων στις 25 Μαΐου και αμέσως μετά, εάν όλα έχουν πάει καλά με την εξέλιξη της πανδημίας, να επιστρέψουν και οι μαθητές των δημοτικών.
Έλεγχοι
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρχουν και έλεγχοι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να παρακολουθείται ακόμη και μέσα στις σχολικές μονάδες εάν κάποιοι νοσούν. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αν εμφανιστούν κρούσματα σε σχολεία μεταξύ μαθητών και καθηγητών, το πιθανότερο είναι ότι αυτά θα κλείνουν για κάποιες μέρες.
Όλες οι λεπτομέρειες πάντως μένει να διευκρινιστούν τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο, όσο και από την αρμόδια υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία θα κληθεί να εξειδικεύσει τα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.
Αγώνας δρόμου για τις πανελλαδικές
Βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα θρανία και η προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές που ενδεχομένως αρχίσουν στα τέλη Ιουνίου.