Νέα συμπτώματα κορονοϊού: Σημάδια που πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα συμπτώματα κορονοϊού: Σημάδια που πρέπει να μας βάλουν σε υποψίες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Νέα συμπτώματα κορονοϊού: Σε μια σειρά νέων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του Covid 19.

28.04.2020 | 05:23

Νέα συμπτώματα κορονοϊού: Νέα συμπτώματα, που πρέπει τουλάχιστον να δημιουργούν υποψίες για μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, προστέθηκαν στην επίσημη λίστα-αρκετά συζητούνταν εμπειρικά καιρό τώρα- του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Τα γνωστοποίησε κατά την καθημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Εκτός από τα γνωστά μας, είπε ο καθηγητής, δηλαδή τον πυρετό, τον βήχα ο οποίος μπορεί να είναι ξερόβηχας αλλά μπορεί και να συνοδεύεται από απόχρεμψη, το λαχάνιασμα ή τη δυσκολία στην αναπνοή, που ήταν τα τρία κύρια συμπτώματα για αυτή τη νόσο, προσέθεσαν τις κρυάδες, το ρίγος, δηλαδή αυτό το τρεμούλιασμα του ανθρώπου, τις μυαλγίες, την κεφαλαλγία, δηλαδή  τον πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο και ξαφνική απώλεια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης”.

Με τον όρο “βήχας, που μπορεί να συνοδεύεται από απόχρεμψη”, οι επιστήμονες εννοούν, την αποβολή μέσω βήχα των διαφόρων εκκρίσεων από τους βρόγχους και από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. “Τα συμπτώματα, σας θυμίζω” συνέχισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, “εμφανίζονται 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεσή μας στον ιό και συνήθως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε 3 με 7 ημέρες”.

Οι δηλώσεις Τσιόδρα

Μόλις χθες το Alphafreepress, είχε φιλοξενήσει τις δηλώσεις της πνευμονολόγου του Σωτηρία κ. Πέπης Μιχαλοπούλου για τη μάχη γιατρών και νοσηλευτών στο νοσοκομείο, αλλά και για κάποια συμπτώματα που ήδη έχουν παρατηρηθεί και οδηγούν στον Covid-19.

Αναφορικά με τα συμπτώματα, η Πέπη Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε αρχικά στα “κλασικά” συμπτώματα, όπως ο ξηρός βήχας και ο πυρετός. Όμως ο πυρετός μπορεί να ποικίλλει. Μπορεί να έχουμε 40 πυρετό ακατέβατο επί ημέρες, ή δέκατα επί μακρόν. Δεν είναι όμως μόνο τα γνωστά συμπτώματα του κορωνοϊού που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς.

«Ο ιός πιάνει τα πάντα”, είχε πει ακόμη στη συνέντευξη της στην ΕΡΤ.

“Είναι ένας τρομερός ιός. Ακόμη και ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι Covid-19, γιατί πιάνει το κεντρικό νευρικό. Είχαμε ασθενή με λήθαργο, που είχε καλό οξυγόνο στο αίμα, καλούς ηλεκτρολύτες και του κάναμε αξονική. Δεν είχε τίποτα. Αποδείχθηκε ότι όλο αυτό ήταν Covid.  Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμούμε την καταρροή, τη μυαλγία και γενικά τα συμπτώματα που φαίνονται σαν απλή ιογενή συνδρομή και μπορεί να είναι κορωνοϊός.

Διάρροιες, γαστραλγία, εμετοί, ναυτία

Επιπλέον, σημαντικό είναι ότι μπορεί να προκληθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Διάρροιες, γαστραλγία, εμετούς, ναυτία, χωρίς συμμετοχή από τον πνεύμονα, είχε δηλώσει ακόμη. Επιπλέον, στα άτυπα συμπτώματα του ιού, έχει αναφερθεί ήδη, ότι  περιλαμβάνονται η διάρροια, τα κόκκινα μάτια και η ανοσμία, δηλαδή η απώλεια της όσφρησης ή η διαταραχή στην λειτουργία της.

Επίσης, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι «το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού». Μάλιστα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας έχει ανακοινώσει  ότι τα ερεθισμένα, κόκκινα μάτια, με κνησμό κι εκκρίσεις, πιθανώς να είναι ακόμα ένα πρώιμο σύμπτωμα της λοίμωξης, που αυτός ο ιός προκαλεί. Εξέδωσε και προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς οφθαλμιάτρους να λαμβάνουν ειδικά μέτρα για ασθενείς που εμφανίζονται με επιπεφυκίτιδα, πυρετό και βήχα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version