Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός και ζέστη: Πώς προστατεύει ο ήλιος – Λίγα μόνο λεπτά, λέει ειδικός
ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΞΗΓΕΙ

Κορονοϊός και ζέστη: Πώς προστατεύει ο ήλιος – Λίγα μόνο λεπτά, λέει ειδικός

Κορονοϊός και ζέστη: Στην ίδια λογική κινήθηκε πρόσφατα και ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας πως ο ιός σε επιφάνειες με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου αντί για 18 ώρες που μπορεί να επιβιώσει συνήθως, ζει μόλις δύο λεπτά.

Κορονοϊός και ζέστη: Η έκθεση στον ήλιο, έστω και για μόλις 10΄ημερησίως, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσής μας από την Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, υπογραμμίζει ειδικός του τομέα Υγείας στην Αυστραλία. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, που παράγει το δέρμα με την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία, πέρα από τα δεκάδες προβλήματα υγείας με τα οποία συνδέονται, αυξάνουν και την ευαισθησία μας στον φονικό κορωνοϊό, επισημαίνει η ερευνήτρια του καρκίνου του δέρματος δρ Ρέιτσελ Νιλ. «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η χειρότερη εποχή να έχουμε έλλειψη σε βιταμίνη D», δήλωσε στο The Australian. «Είναι λογικό το συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσουμε από την Covid-19 και πιθανώς με άσχημα συμπτώματα. Κι αυτό γιατί η βιταμίνη D φαίνεται ότι έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα».

Η δρ Νιλ διεπίστωσε πέρυσι ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο οξείων αναπνευστικών λοιμώξεων, από τις οποίες πεθαίνουν τώρα ασθενείς της Covid-19. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία μετείχαν 78.000 ασθενείς, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις σε σύγκριση με εκείνα που έχουν υψηλά επίπεδα της ίδιας βιταμίνης. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν για μεγαλύτερο διάστημα.

Η ίδια αποκάλυψε ότι κάνει ηλιοθεραπεία καθημερινά έως και δέκα λεπτά για να βοηθήσει τον οργανισμό της να παράξει βιταμίνη D τονίζοντας ότι η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερης διάρκειας σε ψυχρότερα κλίματα. Και μολονότι η ίδια δεν παίρνει συμπληρώματα βιταμίνης D αφού πιστεύει ότι είναι επωφελέστερη η έκθεση στον ήλιο, ωστόσο, παραδέχεται ότι είναι χρήσιμα για άτομα που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, ειδικά τούτη την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

Κορονοϊός, ήλιος και καθαρός αέρας: Τι μας δίδαξε η ισπανική γρίπη σύμφωνα με έναν ερευνητή

Το φως του ήλιου σκοτώνει τα μικρόβια και ο καθαρός αέρας συμβάλλει, όχι μόνο στην ανάρρωση, αλλά και στη χαμηλότερη μεταδοτικότητα, όπως πιστεύει ο Ρίτσαρντ Χόμπντεϊ, ερευνητής και συγγραφέας. Πριν από 100 χρόνια, με την εξάπλωση της ισπανικής γρίπης σε όλο τον κόσμο, οι υγειονομικές αρχές πήραν τα ίδια μέτρα με σήμερα: κοινωνική απομόνωση και καραντίνα. Ωστόσο, όπως πιστεύει ο Ρίτσαρντ Χόμπντεϊ, ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου «The Healing Sun» («Ο θεραπευτικός ήλιος»), σε πρόσφατο άρθρο του, αναφορές από την εποχή εκείνης της πανδημίας, που εκτιμάται ότι σκότωσε 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους, καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στην ύπαιθρο. Όπως συμβαίνει και με τον COVID-19 σήμερα, πολλά από τα θύματα της λεγόμενης ισπανικής γρίπης δεν πέθαιναν από τη γρίπη αλλά από πνευμονία και άλλες επιπλοκές.

«Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι σοβαρά ασθενείς με ισπανική γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε εξωτερικούς χώρους ανάκαμψαν καλύτερα από εκείνους που έτυχαν περίθαλψης σε εσωτερικούς χώρους. Ένας συνδυασμός καθαρού αέρα και φως του ήλιου φαίνεται ότι μείωσε τους θανάτους σε ασθενείς (από το 40% περίπου στο 13%) και τα κρούσματα στο ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία» γράφει ο Χόμπντεϊ.

Υπαίθρια νοσοκομεία κατά της πανδημίας

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι τόσο ο καθαρός αέρας όσο και το φως του ήλιου λειτουργούν ως φυσικά απολυμαντικά – σκοτώνουν τον ιό της γρίπης και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ως παράδειγμα, φέρνει την περίπτωση της αμερικανικής πόλης της Βοστόνης: Το 1918 οι γιατροί παρατήρησαν, σε ναύτες που ασθενούσαν, ότι τα πιο σοβαρά κρούσματα νοσηλεύονταν σε χώρους με κακό αερισμό. Έτσι, αποφάσισαν να τους μεταφέρουν σε σκηνές και, όταν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν, στη λιακάδα. «Εκείνη την περίοδο, ήταν κοινή πρακτική οι άρρωστοι στρατιώτες να περιθάλπονται σε ανοιχτούς χώρους» προσθέτει.

Η υπαίθρια θεραπεία, που χρησιμοποιήθηκε και σε περιπτώσεις κρουσμάτων από φυματίωση, «παρέμεινε δημοφιλής μέχρι την αντικατάστασή της από τα αντιβιοτικά στη δεκαετία του ‘50». Όπως παρατήρησαν στη δεκαετία του ’60 επιστήμονες του Υπουργείου Άμυνας, ο λεγόμενος Παράγοντας του Καθαρού Αέρα (αν και δεν μπορούσαν να διευκρινίσουν ποιος ακριβώς ήταν αυτός) είναι πολύ περισσότερο επιβλαβής σε αερόβια βακτήρια – και στον ιό της γρίπης – από τον αέρα που κυκλοφορεί σε κλειστούς χώρους. Ένα πόρισμα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και για να σχεδιάσουμε ευάερες πτέρυγες νοσοκομείων, ψηλοτάβανες και με μεγάλα παράθυρα, όπως πιστεύει ο Χόμπντεϊ.

Ο ήλιος επούλωνε ακόμη και πληγές

Όσο για το φως του ήλιου, σύμφωνα με τον ίδιο ερευνητή και συγγραφέα, στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν σύνηθες στους στρατιωτικούς χειρουργούς να το χρησιμοποιούν για την επούλωση μολυσμένων πληγών. «Αυτό που δεν γνώριζαν ακόμα είναι ότι, επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο βοηθάει τους ασθενείς να συνθέσουν βιταμίνη D, τα χαμηλά επίπεδα της οποίας συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού και ενδεχομένως μας κάνουν πιο ευάλωτους στη γρίπη».

Στο μεταξύ, στην ισπανική γρίπη το ιατρικό προσωπικό τηρούσε σχολαστικά τα μέτρα της προσωπικής και δημόσιας υγιεινής. «Αναμφίβολα, αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων ανάμεσά του. Αλλά ένας ακόμη παράγοντας ήταν η ταχύτητα με την οποία ανεγέρθηκαν νοσοκομεία και άλλες προσωρινές υπαίθριες μονάδες για την αντιμετώπιση της αύξησης των περιστατικών πνευμονίας».

Άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και COVID-19

«Αν έχουμε μια ακόμη πανδημία όπως αυτή του 1918, ή αν η κρίση του COVID-19 επιδεινωθεί, η ιστορία καταδεικνύει ότι θα ήταν σώφρον να έχουμε σκηνές και προκατασκευασμένες πτέρυγες έτοιμες να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο αριθμό σοβαρών περιστατικών. Ωστόσο, ο άφθονος καθαρός αέρας και λίγο φως του ήλιου επίσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν» καταλήγει ο δρ. Ρίτσαρντ Χόμπντεϊ.

Ακόμα όμως και αν δεν νοσούμε ή δεν υποπτευόμαστε ότι είμαστε φορείς του νέου κορονοϊού, η υπαίθρια άσκηση είναι ευεργετική από πολλές απόψεις – μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, στη βελτίωση της ψυχικής κατάστασης, στην προστασία από την παχυσαρκία, ακόμα και στην ανανέωση της ερωτικής ζωής μας.

Δείτε ακόμη

Θα κάνουμε μπάνια φέτος; Καθηγητής του ΑΠΘ απαντά στα πιο κρίσιμα ερωτήματα

Θα κάνουμε μπανάκι κι αν ναι, πότε; Η πρόβλεψη διακεκριμένου Έλληνα γενετιστή

Ευχάριστα νέα: Ο ήλιος μειώνει τη διάρκεια ζωής του κορονοϊού

Αντιδράσεις για το σκίτσο της Γερμανίας: “Μαμά” η Τουρκία, “κόρη” η Ελλάδα
Σαρηγιάννης: Τέλη Οκτωβρίου το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα
Τεράστιες ουρές και αστυνομία έξω από τα υποθηκοφυλακεία
Καθοριστικό διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση μέτρων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις