Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χάφταρ Λιβύη τώρα: Ο στρατηγός “αυτοανακηρύχθηκε” ηγέτης
ΚΟΣΜΟΣ

Χάφταρ Λιβύη τώρα: Ο στρατηγός “αυτοανακηρύχθηκε” ηγέτης

Χάφταρ Λιβύη τώρα: Σε ομιλία του στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya al-Hadath, ο στρατάρχης είπε πως σήμερα "αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του".

Χάφταρ Λιβύη τώρα: Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ δήλωσε σήμερα ότι έλαβε την “λαϊκή εντολή” να κυβερνήσει τη Λιβύη, υποσχόμενος να συνεχίσει την επίθεσή του εναντίον της Τρίπολης. Υποστηριζόμενος από ένα κοινοβούλιο με έδρα στην ανατολική Λιβύη, ο Χάφταρ αντιμάχεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Σε ομιλία του στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya al-Hadath, ο στρατάρχης είπε πως σήμερα “αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του”, χωρίς να διευκρινίσει από ποιο θεσμό έλαβε την “λαϊκή εντολή”. Επίσης, δεν ανάφερε τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της “εντολής”, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που πιθανόν να διαδραματίσει το κοινοβούλιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την παράλληλη κυβέρνηση που διορίστηκε από αυτή τη συνέλευση που εκλέχθηκε το 2014. Οι δυνάμεις του “θα εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων θεσμών ενός πολιτειακού κράτους”, διαβεβαίωσε.

Ο στρατάρχης ανακοίνωσε επίσης “το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ” που υπεγράφη στα τέλη του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία προήλθε η GNA. Το 2017, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία είχε “λήξει”. Ούτε το κοινοβούλιο ούτε η GNA έχουν σχολιάσει επί του παρόντος την ανακοίνωση του στρατάρχη. Στις 23 Απριλίου, ο Χάφταρ ζήτησε από τους Λίβυους να επιλέξουν ένα θεσμικό όργανο για να του αναθέσουν την αποστολή να κυβερνήσει τη χώρα μετά το τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, της συμφωνίας Σκιράτ. Στη συνέχεια ανέφερε τη δημιουργία μιας “συνταγματικής διακήρυξης” που θα διέπει τη χώρα. Βυθισμένη στο χάος από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται σήμερα από μια διαμάχη εξουσίας μεταξύ του Χάφταρ και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Ο στρατάρχης προσπαθεί από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την πρωτεύουσα.

1.400 απελάσεις

Στο μεταξύ, οι αρχές στην ανατολική Λιβύη έχουν απελάσει μέχρι στιγμής φέτος 1.400 μετανάστες και πρόσφυγες, σε παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Οι αριθμοί που έχω είναι από την αρχή του έτους, επομένως έχουμε 1.400 μετανάστες και πρόσφυγες και μόνον αυτόν τον μήνα σημειώθηκε επεισόδιο με 160 Σουδανούς μετανάστες”, δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου της Υπάτης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έγινε μέσω Ίντερνετ από τη Γενεύη.

“Οι πρακτικές αυτές παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Λιβύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βάσει των οποίων απαγορεύεται η επαναπροώθηση και η συλλογική απέλαση”, πρόσθεσε ο Λόρενς, χρησιμοποιώντας έναν γαλλικό νομικό όρο για την επιστροφή των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε μια χώρα στην οποία μπορεί να αντιμετωπίσουν δίωξη. Αυτοί, διευκρίνισε ο Λόρενς, εστάλησαν στο Σουδάν, τον Νίγηρα, το Τσαντ και την Σομαλία και απελάθηκαν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νομική βοήθεια ούτε σε άλλες υπηρεσίες, όπως απαιτείται για να διασφαλιστεί η προστασία τους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις