Κορονοϊός οικονομία: Σε έναν αγώνα δρόμου αναμένεται να επιδοθεί η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες εβδομάδες για να καλύψει σε όποιο βαθμό αυτό είναι δυνατό τις απώλειες στην οικονομία
Κορονοϊός οικονομία: Σε έναν αγώνα δρόμου αναμένεται να επιδοθεί η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες εβδομάδες για να καλύψει σε όποιο βαθμό αυτό είναι δυνατό τις απώλειες στην οικονομία, αλλά και να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός ανέφερε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η Βουλή δεν πρέπει να κλείσει ή να λειτουργήσει με θερινά τμήματα, αλλά να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της. Μάλιστα έως τις 31 Ιουλίου ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την κατάθεση προς ψήφιση 25 νομοσχεδίων, ενώ και η πρακτική της χρήσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου θα σταματήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Την ίδια ώρα που το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα συνεχίζεται, το οικονομικό επιτελείο θα επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και της περαιτέρω στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. «Αυτός ο αγώνας δρόμου θα έχει πολλά εμπόδια», δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου με πρώτο και καλύτερο την αδυναμία υπολογισμού με ακρίβεια της ύφεσης στην χώρα μας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ του 4% και του 6%, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι φωνές που κάνουν λόγο ακόμη και για διπλάσια ποσοστά ύφεσης.
Κορονοϊός οικονομία: Ενέργειες για την ανάσχεση της ύφεσης
Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η κυβέρνηση προγραμματίζει μια σειρά παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις, αφού όσο εκείνες θα ανοίγουν σταδιακά θα περιορίζεται και το επίδομα των 800 ευρώ. Ιδιαίτερη θα είναι η πίεση από την κυβέρνηση σε δύο επίπεδα: αυτό του τραπεζικού κλάδου και εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τις διεκδικήσεις της χώρας μας από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις αρχές Μαΐου.
Την ίδια ώρα σημαντικό ρόλο θα παίξει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων η δανειοδότηση μέσω των τραπεζών αφού ο επιχειρηματικός κλάδος ζητά διευκολύνσεις αποπληρωμής. Χαμηλά επιτόκια και μη χρονοβόρες διαδικασίες.
Τι θα γίνει με τον τουριστικό κλάδο
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι κυβερνητικές ανακοινώσεις και για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού. Συνολικά η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιδότηση μέρους του μισθού όσων εργαζομένων με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θα κληθούν να εργαστούν με ευέλικτα ή και μειωμένα ωράρια. Σε ό,τι αφορά στον κλάδο των υπαλλήλων του τουρισμού εξετάζεται η μείωση του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας, αφού η τουριστική περίοδος έχει μειωθεί χρονικά. Ωστόσο αναμένονται και άλλες παρεμβάσεις στον τουριστικό κλάδο (επιχειρήσεις και εργαζομένους) που θα εξειδικευτούν σε λίγες εβδομάδες, καθώς ενδέχεται να ληφθούν και οριζόντια μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.