Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία κορονοϊός – νεκροί: 89 νέοι θάνατοι, τρόμος για την οικονομία
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία κορονοϊός – νεκροί: 89 νέοι θάνατοι, τρόμος για την οικονομία

Τουρκία κορονοϊός - νεκροί: Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά η Τουρκία βρίσκεται στην κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τουρκία κορονοϊός – νεκροί: Νέα μείωση του αριθμού των θυμάτων της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καταγράφηκε στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο, με 89 θανάτους και 2.939 νέα κρούσματα, σύμφωνα με το τουρκικό υπ. Υγείας. Στον αντίποδα, οι ασθενείς που ανάρρωσαν το προηγούμενο 24ωρο ξεπέρασαν και πάλι τους 5 χιλιάδες (5.231). Συνολικά ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 3.081 και τα κρούσματα στα 117.589 από την αρχή της κρίσης. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά η Τουρκία βρίσκεται στην κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού. Ο ίδιος εκτίμησε ότι διαπιστώνεται καθοδική τάση ωστόσο, όπως προειδοποίησε, «αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα ενδέχεται νέο κύμα της επιδημίας». Μιλώντας έπειτα από την συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής υγείας, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το ποσοστό των ασθενών που πεθαίνουν από κορωνοϊό στην Τουρκία έχει μειωθεί κατά 10% και των διασωληνωμένων κατά 14%.

«Μέχρι στιγμής το ποσοστό θανάτων στην Τουρκία είναι 2,58%. Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην ογδοηκοστή θέση στον κόσμο. Αυτό αποτελεί μια επιτυχία της τουρκικής ιατρικής», ανέφερε.

Τουρκία κορονοϊός: Η οικονομία καταρρέει

Όσο καθησυχαστικός και αν επιχειρεί να είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι αριθμοί και τα γεγονότα αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον πρόεδρο της χώρας με την πανδημία του κορονοϊού. «Φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ για την Τουρκία», ήταν το σχόλιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα «ξεπερνά αυτή την προβληματική περίοδο με ένα κίνητρο που κοιτάζει στο μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ελπίδα».

Μάλιστα σε μία προσπάθεια τόνωσης αυτής της υπέρμετρης αισιοδοξίας του Τούρκου προέδρου, η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει ιατρικές προμήθειες σε περισσότερες από 50 χώρες.  Το μέλλον της τουρκικής οικονομίας προβλέπεται ιδιαίτερα δυσοίωνο εν μέσω της πανδημίας. Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει νέα πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου να ξεπερνάει τις επτά λίρες/δολάριο. Παράλληλα, αναλυτές εκτιμούν πως η κατάσταση στο μέλλον θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο για την οικονομία της γειτονικής χώρας και αφήνουν ανοιχτό τον ενδεχόμενο επιβολής capital controls.

Αναλυτές της καναδικής TD Securities εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με την ισοτιμία να φτάνει μέχρι και τις 8 λίρες/δολάριο, ενώ παράλληλα προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα εξαντλήσει εντελώς τα καθαρά συναλλαγματικά της διαθέσιμα αυτή την εβδομάδα και τα συνολικά αποθέματά της μέχρι την 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στο καλύτερο σενάριο.

Η παραίτηση του ΥΠΕΣ

Εδώ και δύο δεκαετίες η οικονομική άνθηση αποτέλεσε «το βαρύ χαρτί» του Ερντογάν και πλέον η πολιτική φθορά είναι εμφανής. Το αλάθητο του «σουλτάνου» έχει αρχίσει να αμφισβητείται με πρώην και νυν συνεργάτες του αποκτούν σιγά-σιγά φωνή, ενώ την ίδια στιγμή «ξεφυτρώνουν» δελφίνοι. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η παραίτηση και η στάση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να μην έκανε δεκτή την παραίτηση, το θέμα όμως δεν φαίνεται να έχει κλείσει καθώς ο κορυφαίος υπουργός, που απολαμβάνει την ευθεία πολιτική στήριξη του κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγού του Κινήματος Εθνικής Δράσης (MHP) και άλλων εθνικιστικών κύκλων, μόλις και μετά βίας κρύβει τις αρχηγικές φιλοδοξίες του.

Η διαφαινόμενη οικονομική χρεοκοπία της χώρας σε συνδυασμό με την αποτυχημένη στρατηγική του Ερντογάν στα εξωτερικά μέτωπα, φαίνεται να υπονομεύουν το καθεστώς του «σουλτάνου». Η αποστολή τουρκικού στρατού στη Συρία και στη Λιβύη δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και έχει προσθέσει προβλήματα στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Στη Συρία οι σύμμαχοι της Άγκυρας της προκαλούν συνεχώς προβλήματα, ενώ στη Λιβύη, ο βασικός της αντίπαλος, ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και αποσύρεται από την παλαιότερη συμφωνία.

Επομένως ο συνδυασμός της πανδημίας που θερίζει ζωές στην Τουρκία και της πορείας της χώρας προς την χρεοκοπία, δείχνουν ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις