Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσίπρας Βουλή σήμερα: Έντονη κριτική στον Μητσοτάκη – “Ο λαός δεν σας έδωσε λευκή επιταγή”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας Βουλή σήμερα: Έντονη κριτική στον Μητσοτάκη – “Ο λαός δεν σας έδωσε λευκή επιταγή”

Τσίπρας Βουλή σήμερα: Σε έντονους τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του.

Τσίπρας Βουλή σήμερα: Στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κοινωνία δεν έχει δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για πολιτικά παιχνίδια.  Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του, αποδίδοντας τα εύσημα στους πολίτες για τη μεγάλη προσπάθεια έκαναν, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού: «Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη  μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη μάχη. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού τους, τη Δημόσια υγεία. Άλλοι περιόρισαν ατομικές τους ελευθερίες. Και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά. Συχνά με πολυμελείς οικογένειες. Κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια  για το αύριο. Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές.»

«Ήταν από αυτούς που μέχρι χθες εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν.»

Το αυτονόητο

«Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ, ίσα-ίσα, ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο. Όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ευρώπης. Και λέω το αυτονόητο με τη θετική του έννοια, γιατί συχνά, στη χώρα μας τουλάχιστον, το αυτονόητο είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Αλλά το αυτονόητο δεν αρκούσε. Και δεν αρκεί. Ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις, λάθη, και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης.»

Τι κάνατε τον χρόνο;

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αξιοποιεί το χρόνο που κερδήθηκε από τους πολίτες: «Και όλος αυτός ο κόσμος, ο ανώνυμος και ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε με τις προσπάθειές του, εξουσιοδότηση και λευκή επιταγή για πολιτικά παιχνίδια με τις δικές του πλάτες. Χρόνο μας έδωσαν. […] Χρόνο για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ. Χρόνο για να επενδύσουμε σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Σε Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ. Χρόνο μας έδωσαν για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεύτερο κύμα της πανδημίας.»

Είστε υπόλογος

«Και το ερώτημα είναι: Τι τον κάνατε αυτόν το χρόνο, κύριε Μητσοτάκη; Τον αξιοποιήσατε; Όχι, απαντώ, με όλη τη σοβαρότητα και την ευθύνη των στιγμών και της θέσης μου. Και είστε υπόλογος γι’ αυτό. Μόνιμες προσλήψεις δεν κάνατε – έχετε προσθέσει μόλις 300 συμβασιούχους γιατρούς στο σύστημα. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί.Και μην αρχίσετε πάλι να προσθέτετε απλώς τα κρεβάτια που έχουν αναπνευστήρα. Δεν είναι αυτό κρεβάτι ΜΕΘ. Όλοι γνωρίζουν ότι η ΜΕΘ δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός, αλλά κυρίως το προσωπικό, οι εντατικολόγοι αλλά και οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Και εξ όσων γνωρίζω δεν έχετε προσλάβει κανέναν.»

Τα τεστ και τα σχολεία

«Δεν ξέρατε, δεν σας ενημέρωσαν οι επιστήμονες, ότι αν ενδεχομένως αρκούσε κατά την διάρκεια της καραντίνας να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αρκεί στη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων; Το αποτέλεσμα της αβλεψίας, ή της σκοπιμότητας αυτής, δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει, είναι η Ελλάδα, να βρίσκεται σήμερα στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Και το αποτέλεσμα του αποτελέσματος είναι να πορευόμαστε χωρίς τεστ, που σημαίνει με τα μάτια δεμένα, στον επικίνδυνο δρόμο που είναι μπροστά μας. Βγαίνουμε από τα σπίτια μας και βαδίζουμε στα τυφλά, στην πιο κρίσιμη φάση.»

«Ποια αλήθεια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου; Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή ανακρούσατε πρύμναν, χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης;
Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει βαθιά την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε την απόφαση που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία.»

Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό αχρείαστο ρίσκο;

Το πιθανότερο είναι, το ρίσκο να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία, και η βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε αμέσως στη κανονικότητα. Ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι κανονικότητα δε θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα.»

Δεν μας είπατε γιατί τα σχολεία το Μάρτιο ήταν υγειονομικές βόμβες αλλά το Μάιο είναι ασφαλή. Δε μας είπατε γιατί οι χρήση μασκών από το πληθυσμό, ήταν το Μάρτιο ανώφελη έως επικίνδυνη, αλλά το Μάιο επιβεβλημένη. Και μάλιστα με υψηλό πρόστιμο για όποιον δε φορά.

Ύφεση με υπογραφή Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας: «Εμείς, απέναντι σε αυτή τη στρατηγική, καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για μέτρα στήριξης της εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, των αόρατων εργαζόμενων, των επιστημόνων, των  επαγγελματιών, των καλλιτεχνών. Όλων εκείνων δηλαδή των κοινωνικών ομάδων που έχετε αφήσει στην τύχη τους. Επιμείναμε και επιμένουμε σε μια εμπροσθοβαρή και γενναία παρέμβαση που θα κρατήσει ζωντανή τόσο την προσφορά, όσο και τη ζήτηση.»

«Αν δεν προχωρήσετε τώρα, χθες, γιατί και το τώρα ίσως είναι ήδη αργά, σε ένα γενναίο πακέτο στήριξης η γιγαντιαία ύφεση στη χώρα μας, πιθανόν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, θα φέρει το όνομα σας κύριε Μητσοτάκη. Διότι το μέγεθος της ύφεσης δεν είναι αντικειμενικό δεδομένο. Η ορμή και το βάθος της δεν είναι νομοτέλεια. Είναι αποτέλεσμα των παρεμβάσεων, των πράξεων και των παραλείψεων του σήμερα.  Το τι κάνουμε και το τι δεν κάνουμε σήμερα είναι καθοριστικό για την εξέλιξη και την πορεία της οικονομίας.»

Η τηλεκατάρτιση

«Το σκάνδαλο των Voucher είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Ταπεινώσατε τους επιστήμονες, τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι πρωτίστως ενδιαφέρεστε, με μια εξευτελιστική και διάτρητη από κάθε άποψη διαδικασία. Για ίδιον όφελος κάποιων, πολύ συγκεκριμένων προσώπων και συμφερόντων, με πολύ συγκεκριμένες σχέσεις με το κόμμα σας. Είναι γνωστά πια όλα τα στοιχεία του σκανδάλου. Δεν θα επιμείνω στην αναπαραγωγή τους. Σε ένα μόνο ερώτημα θα επιμείνω, στο οποίο δεν απαντήσατε. Ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Είχατε εγκρίνει αυτό το σχεδιασμό;Είχατε συμμετάσχει στην κατάρτισή του; Το επιτελικό σας κράτος, με το οποίο υπερηφανευόσασταν ότι θα ελέγχετε τους πάντες και τα πάντα, ήταν εν γνώσει των Voucher; Ή ο κ. Βρούτσης τα σκέφτηκε, τα σχεδίασε και τα έκανε όλα μόνος του, και άρα εσείς ελέγχεστε όχι για συνενοχή, αλλά για ανοχή και βαριά αμέλεια;»

Όχι λευκή επιταγή

«Δεν σας έχει δοθεί από κανέναν, και σίγουρα όχι από μας, λευκή επιταγή να διαχειρίζεστε εν ονόματι της κρίσης το δημόσιο χρήμα, λες και είναι προσωπικές σας αποταμιεύσεις. Θα δώσετε και πρέπει να δώσετε λόγο κάποια στιγμή για όλα αυτά. Γιατί η κρίση δεν μπορεί και δεν θα γίνει ανεκτό από κανέναν, εκτός ίσως από τον στενό σας κύκλο, να αξιοποιείται ως ευκαιρία για μικροκομματικές και προσωπικές επιδιώξεις.»

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο

«Εμείς, αντίθετα από σας, πιστεύουμε,  ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία, αλλά για μια βαθιά κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Όχι για νέα κοινωνική απορρύθμιση. Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον, για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, χέρι με χέρι, τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη. Να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο  που στο προοίμιο του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών. Και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο.» «Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές,  αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις