Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός καταστήματα: Τα κριτήρια για το άνοιγμα
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός καταστήματα: Τα κριτήρια για το άνοιγμα

Κορονοϊός καταστήματα: Τι λέει για τα επιδημιολογικά κριτήρια και τον πολλαπλασιασμό των επαφών ο Τσιόδρας και τι ο Χαρδαλιάς.

Κορονοϊός καταστήματα: Τα δεδομένα και τα ειδικότερα κριτήρια βάσει των οποίων επελέγη να ανοίξουν καταστήματα λιανεμπορίου και αισθητικής, αλλά όχι οι καφετέριες που θα είχαν και τραπεζάκια έξω, ανέπτυξαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς. Εκείνο που προκύπτει από τις απαντήσεις και των δύο είναι ότι έγινε επιλογή να επαναλειτουργήσει το 10% των κλειστών επιχειρήσεων και βέβαια όχι στην πρώτη φάση καταστήματα, όπως οι καφετέριες όπου θα υπήρχε μεγάλος συγχρωτισμός ατόμων και σίγουρα νέα κρούσματα κορονοϊού. «Οι καφετέριες», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής, «και οι χώροι εστίασης ήταν από τους χώρους που έκλεισαν ταυτόχρονα με τα σχολεία. Είναι χώροι όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός και είναι από τους χώρους οι οποίοι πολύ μας ενδιαφέρει να μην είναι χώροι οι οποίοι θα ανοίξουν ταυτόχρονα με άλλους, πολύ κρίσιμους επιδημιολογικά, για την πορεία της επιδημίας, χώρους.

Άρα θέλει λίγη προσοχή. Ξέρω χώρες οι οποίες επανέρχονται στην κανονικότητα και όταν υπάρχει εθνική γιορτή βάζουν ολικό lockdown, ολικό απαγορευτικό. Γιατί; Είναι μια στρατηγική, αντίστοιχη με αυτή που ακολουθήθηκε για το καρναβάλι, τότε στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας και κάποια μεγάλα καρναβάλια δυστυχώς στο εξωτερικό που δεν τα κατάφεραν τόσο καλά, γιατί δεν τήρησαν άλλα μέτρα. Είναι η λογική του «δεν θέλω μαζικά να εισέρχεται κόσμος σε στενή επαφή μεταξύ τους. Αυτή είναι η κύρια λογική. Είναι επιδημιολογική, έχει να κάνει σχέση με την απόκριση της χώρας».

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κορονοϊός καταστήματα: Η ερώτηση που υπεβλήθη

Η ερώτηση που υπεβλήθη, είχε ως εξής: «Σε ποια επιστημονικά δεδομένα στηρίχθηκαν οι αποφάσεις και ανοίγουν συγκεκριμένα μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου στις 4 Μαΐου και όχι όλα;  Αφού, ούτως ή άλλως, παντού θα ισχύουν οι αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα προστασίας όπως οι μάσκες. Γιατί παραδείγματος χάρη ανοίγουν τα καταστήματα με λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού και όχι τα καταστήματα υποδημάτων; Γιατί ανοίγουν πρώτα υπηρεσίες όπως τα κέντρα αισθητικής όπου πελάτης και αισθητικός είναι πρόσωπο με πρόσωπο σε απόσταση αναπνοής και δεν ανοίγουν οι καφετέριες οι οποίες θα είναι σε εξωτερικό χώρο και με αποστάσεις;

Τσιόδρας: «Βλέπουμε με δέος την οικονομία της χώρας»

Σωτήρης Τσιόδρας: «Πάρα πολύ ωραία ερώτηση, πραγματικά. Και προκλητική, αλλά μου αρέσει. Να πω εδώ δυο-τρία πράγματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά. Και έχουν βέβαια σχέση και με την οικονομία της χώρας, την οποία εμείς σαν υγειονομικοί επιστήμονες την βλέπουμε με δέος λιγάκι και ίσως να διαβάσατε και τις δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών για το τεράστιο αντίκτυπο που έχει αυτή η πανδημία σε οικονομικό επίπεδο.  Για αυτό έβαλα μια πρόταση μόνο στο δελτίο Τύπου. Δεν είμαστε αμέτοχοι αυτής της επιβάρυνσης. Και είχαμε πολλαπλές συναντήσεις και σαν Υπουργείο και η Επιτροπή, αλλά και μέλη της Επιτροπής με το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος πραγματικά ήθελε να ανοίξει και περισσότερα καταστήματα και είπαμε ότι πρέπει να αρχίσουμε σταδιακά.

Δεν είναι το είδος, είναι ο αριθμός

Άρα δεν είναι το είδος, αλλά ο αριθμός. Και επελέγη από το Υπουργείο και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης να είναι το 10%. Αυτό είναι, οι αριθμοί που είδατε των ατόμων, των επαγγελμάτων, των κατηγοριών του λιανεμπορίου, που επανέρχονται σε αυτή την μερική κανονικότητα, είναι το 10%.  Ακριβώς γιατί δεν θέλαμε έναν τεράστιο όγκο εργαζομένων να έρθει στην εργασία και μονομιάς να αυξηθούν οι επαφές με άτομα, πελάτες, σε εκατομμύρια την ημέρα. Ξέρετε τι πάει να πει να έχεις 2.500.000 επαφές την ημέρα από 500.000 εργαζόμενους στο λιανεμπόριο; Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην υπάρξει διασπορά. Και σε αυτό μας βρίσκει και απόλυτα σύμφωνους και η Πολιτική Προστασία, γιατί και ο  Υπουργός ήταν παρών στις περισσότερες από αυτές τις συναντήσεις.

Ένας μικρός αριθμός έπρεπε να ανοίξει

Εμείς, σαν επιστήμονες, θεωρήσαμε ότι με δεδομένη την οικονομική δυσκολία, με δεδομένο ότι έπρεπε να γίνει ένα άνοιγμα πολύ σταδιακά και θα συνεχίσει να γίνεται σταδιακά, ένας πολύ μικρός αριθμός έπρεπε να ανοίξει. Δεν πήραμε εμείς την απόφαση το τι θα ανοίξει.

 Χαρδαλιάς: «Δεν είναι το τι θέλαμε»

Νίκος Χαρδαλιάς: «Το κομμάτι που αφορά τις επιχειρήσεις που άνοιξαν, αντιμετωπίζεται όχι μόνο με το τι θα θέλαμε να ανοίξει. Αλλά πέρα από τις επιδημιολογικές παρατηρήσεις, το βασικότερο είναι και πώς μπορούμε επιχειρησιακά να αντιμετωπίσουμε το άνοιγμα αυτό, τις προκλήσεις, τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν. Δηλαδή στον αλγόριθμο του τι θα ανοίξει, προφανώς έπαιξαν ρόλο και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και ο συνολικός αριθμός των ίδιων των επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια και δη στα μητροπολιτικά κέντρα.

Η χωροταξική διασπορά

Προφανώς και η χωροταξική διασπορά αυτών των επιχειρήσεων, δηλαδή. Να πω ένα παράδειγμα. Πόσο εύκολο είναι να ελέγξουμε, ξεκινώντας σαν πρώτο βήμα, περιοχές ή οικοδομικά τετράγωνα που έχουν κυρίως, συντριπτικά σε 90% ανάπτυξη, εστιατόρια και λιανικό εμπόριο ένδυσης; Τουλάχιστον μέσα στην Αττική ξέρουμε εκατοντάδες τέτοιες περιοχές. Και το τέταρτο σημείο στον αλγόριθμο που αφορούσε το τι θα προτάξουμε για να ανοίξουμε, ήταν η δυνατότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων.

Οι προτάσεις των υπουργείων

Προφανώς το κάθε Υπουργείο πρότεινε με βάση τα βήματα. Ερχόταν το κάθε Υπουργείο και έλεγε: στις 4, στις 11, στις 18, στις 25. Το έτερο Υπουργείο έλεγε: στις 4, στις 11, στις 18, στις 25. Το ίδιο γινόταν από όλα τα Υπουργεία. Η οριζόντια ανάλυση όμως, αποδείκνυε ότι αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουμε με αυτό το βηματισμό. Άρα δεν έχει να κάνει με το τι θα θέλαμε, έχει να κάνει με το τι θα μπορούσαμε. Και είναι πολύ σημαντικό να περιμένουμε αυτή την πρώτη εβδομάδα να αξιολογήσουμε τα δεδομένα. Το ξαναλέω ότι είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Η πίεση που ασκείται, προφανώς λόγω των οικονομικών δεδομένων που συνοδεύουν το κλείσιμο αυτό, είναι μεγάλη.  Όμως έχουμε διανύσει μία δύσκολη περίοδο και θα πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα. Κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει συνολικά το σύνολο όλων αυτών των μέτρων που πήραμε. Εννοώ επιχειρησιακά, πώς θα μπορεί να ελεγχθεί.

Ίσως σε λίγες εβδομάδες η συζήτηση να είναι περιττή

Το ζητούμενο είναι ότι παραμένουμε σε πλήρη εγρήγορση, τρέχουμε όλα τα μοντέλα που χρειάζονται για να μπορέσουμε, όπως και να εξελιχθεί το Ρ να είμαστε εκεί. Και το είπα από την πρώτη στιγμή, εάν μπορέσουμε και τηρήσουμε τα μέτρα, νομίζω ότι σταδιακά σε λίγες εβδομάδες όλη αυτή η συζήτηση θα είναι περιττή.

Δείτε ακόμη

Αυξάνονται κατά 30% οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων – παπουτσιών στην Αθήνα

Εξετάζεται μείωση ΦΠΑ στην εστίαση – Στήριξη και των συνεπών δανειοληπτών

New York Times: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους “πραγματικούς ηγέτες που ξεχωρίζουν”

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις