Κρούσματα Ελλάδα σήμερα: Κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείο Υγείας.
Κρούσματα Ελλάδα σήμερα: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Στην γραπτή ενημέρωση που έκανε ανήμερα της Πρωτομαγιάς ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, προκύπτει ότι ανακοινώνονται 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2612, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες.Από αυτά, 593 (22.7%)θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1291 (49.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.36 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 8 (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 75 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, σήμερα δεν έχουμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 140. Οι 37 ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 92% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Έχουν συνολικά ελεγχθεί 77251 κλινικά δείγματα.
Τριήμερο Πρωτομαγιάς: Αυστηρά μέτρα της ΕΛ.ΑΣ.
«Ανάλογα με τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα που είχαν ληφθεί το Πάσχα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι αυτά για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς», τονίζουν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Περίπου 3.000 αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους για την αποφυγή των μετακινήσεων εκτός τόπου κατοικίας, των άσκοπων μετακινήσεων, αλλά και την αποφυγή καταστάσεων συνωστισμού, με τα πρόστιμα να παραμένουν τα ίδια. Ειδικότερα, 300 ευρώ για όσους προσπαθήσουν να μετακινηθούν εκτός περιφερειακής ενότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας οχημάτων για 60 ημέρες και 150 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις.
Το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερο κρίσιμο από την Πολιτική Προστασία και τους λοιμωξιολόγους, λίγο πριν από την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, στις 4 Μαΐου, η ΕΛ.ΑΣ, όπως αναφέρουν πηγές της, θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για την αποφυγή του κινδύνου που ελλοχεύει για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Και drones
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί θα βρίσκονται σε όλα τα διόδια, αλλά και τους παραδρόμους των εθνικών οδών, πραγματοποιώντας αυστηρούς ελέγχους σε όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα, στην Αττική οδό, καθώς και σε όλους τους οδικούς άξονες της Αττικής, αποτρέποντας έτσι άσκοπες μετακινήσεις πολιτών. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα περιπολούν συνεχώς στους δρόμους και όπου χρειάζεται θα κάνουν συστάσεις για αποφυγή συγκεντρώσεων. Επίσης, για ακόμη μια φορά, θα πετούν τα drones της ΕΛ.ΑΣ και έτσι το Κέντρο Επιχειρήσεων θα έχει συνεχώς αναλυτική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες περιοχές.
Bloomberg: Η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να κρατήσει δύο χρόνια
Η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να κρατήσει δύο χρόνια και δεν θα ελεγχθεί έως ότου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αποκτήσουν ανοσία, σύμφωνα με ομάδα εμπειρογνωμόνων, που επικαλείται ρεπορτάζ του Bloomberg. Λόγω της ικανότητας του ιού να μεταδίδεται σε άτομα που δεν φαίνονται να νοσούν, μπορεί να είναι πιο δύσκολο από τη γρίπη να ελεγχθεί, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί οι άνθρωποι στην πραγματικότητα να είναι στην πιο μολυσματική φάση πριν εκδηλώσουν συμπτώματα.
Μετά το lockdown δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά του ιού στις χώρες, οι κυβερνήσεις σταδιακά τώρα αρχίζουν να άρουν τα μέτρα με προσεκτικές κινήσεις, και επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά και στους πολίτες να επιστρέφουν στις δουλειές τους και να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πανδημία του κορονοϊού είναι πιθανό να συνεχιστεί σε κύματα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν και μετά το 2022. “Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές περιοδικές επανεμφανίσεις της νόσου τα επόμενα δύο χρόνια”, τονίζουν. Στόχος είναι να υπάρξει εμβόλιο το συντομότερο δυνατό και να είναι διαθέσιμο σε μικρές ποσότητες ήδη από το τρέχον έτος, τονίζεται.