ΗΠΑ - Κίνα κορονοϊός: Ο Τραμπ καταφέρεται ολοένα πιο συχνά εναντίον της Κίνας όταν αναφέρεται στην πανδημία.
ΗΠΑ – Κίνα κορονοϊός: Ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά επέμεινε στις θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό, λέγοντας πως έχει στοιχεία πως προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας. Ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε σε δηλώσεις του αρχικά πως συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει επιπρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς στην Κίνα, καθώς θεωρεί πως έκρυψε στοιχεία για τον κορωνοϊό, συνδέοντας την επιδημία με ένα Ινστιτούτο Ιολογίας στην Ουχάν όπου ξεκίνησε η πανδημία, παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών διαψεύδουν πως υπάρχουν τέτοια στοιχεία.
Ερωτώμενος από δημοσιογράφο αν έχει στοιχεία για την θεωρία αυτή, απάντησε: «Ναι, έχω». Δεν έγινε όμως πιο συγκεκριμένος. «Δεν επιτρέπεται να σας πω περισσότερα. Ο κορωνοϊός είναι κάτι που μπορούσε να περιοριστεί στον τόπο προέλευσής του και θεωρώ πως μπορούσε να περιοριστεί πολύ εύκολα». Ο Τραμπ συμπλήρωσε ότι ενδέχεται να επιβάλλει «τελωνειακούς δασμούς» για να τιμωρήσει την Κίνα, κάτι που είπε ότι προτιμά αντί της ιδέας οι ΗΠΑ να διαγράψουν χρέη τους που εκκρεμούν.
Σχεδόν 63.000 οι νεκροί
Για τρίτη σερί ημέρα καταγράφηκαν στις ΗΠΑ περισσότεροι από 2.000 θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, άλλοι 2.053 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα το σύνολο των θυμάτων να φτάνει τα 62.906. Αυτή την εβδομάδα, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ξεπέρασε μέσα σε λίγους μήνες τον επίσημο απολογισμό των Αμερικανών στρατιωτικών που είχαν χάσει τη ζωή τους τις δύο δεκαετίες που κράτησε ο πόλεμος του Βιετνάμ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θρηνούν τα περισσότερα θύματα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με μεγάλη διαφορά από την Ιταλία (27.967 νεκροί), το Ηνωμένο Βασίλειο (26.711), την Ισπανία (24.543) και τη Γαλλία (24.376), κατά τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία που είχαν ανακοινώσει οι αρχές ως χθες στις 22:00 (ώρα Ελλάδας). Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 234.000 αφότου εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 3.308.000. Αντίστοιχα, τα κρούσματα στις ΗΠΑ έφτασαν τα 1.095.000.
ΟΗΕ: Η σκληρή κόντρα ΗΠΑ – Κίνας “μπλοκάρει” το Συμβούλιο Ασφαλείας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εμποδίζουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν η Γαλλία και η Τυνησία, το οποίο καλεί σε “ενισχυμένο συντονισμό” ενώπιον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αφήνοντας αμυδρές ελπίδες στους διπλωμάτες για μια γρήγορη ψηφοφορία. “Αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, κανείς δεν μετακινείται”, συνόψιζε την κατάσταση ένας από αυτούς τους διπλωμάτες που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. “Είμαστε σε στασιμότητα”, επιβεβαίωσε άλλος διπλωμάτης.
Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του για το αδιέξοδο. “Είναι απολύτως απαραίτητο να συναντηθούν οι χώρες, οι μεγάλες δυνάμεις να υπερβούν τις δυσκολίες τους προκειμένου να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι πιο ενεργό και αποτελεσματικό” μπροστά στην πανδημία, ιδίως για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες”, είπε.
Το κείμενο του σχεδίου
Υπό συζήτηση για εβδομάδες, το κείμενο του σχεδίου, που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, στηρίζει την έκκληση του Γκουτέρες στις 23 Μαρτίου για μια παγκόσμια κατάπαυση του πυρός προς διευκόλυνση της καταπολέμησης της πανδημίας. Περιλαμβάνει επίσης το αίτημα για “κατάπαυση 90 ημερών για ανθρωπιστικούς λόγους” για παροχή βοήθειας στους πληγέντες πληθυσμούς σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.
Η Κίνα “επιθυμεί να υπάρξει αναφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας” στο κείμενο, ενώ οι ΗΠΑ “δεν το θέλουν”, ανέφεραν αρκετοί διπλωμάτες. Σε ερώτηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν συνηθίζει να “σχολιάζει εν εξελίξει διαπραγματεύσεις”. Η κινεζική αποστολή στον ΟΗΕ δεν έκανε κανένα σχόλιο. Οι συντάκτες του σχεδίου, όπως και το υπόλοιπο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιορίζονται στο να περιμένουν έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων χωρών, μόνιμων μελών του ΣΑ, που έχουν το δικαίωμα βέτο.
Δεν έχει σημειωθεί “καμία πρόοδος” σε αυτό το θέμα του ΠΟΥ από τις αρχές της εβδομάδας, πρόσθεσαν άλλοι διπλωμάτες. Ενώ μια ψηφοφορία, που ζητά επίμονα για περισσότερο από ένα μήνα ο Γκουτέρες, αναμενόταν αυτήν την εβδομάδα, το αμερικανο-σινικό μπλοκάρισμα την καθιστά ολοένα και λιγότερο πιθανή βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, “πιθανότατα δεν θα υπάρξει ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα”. “Ας περιμένουμε να δούμε αν η επόμενη εβδομάδα μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο”, είπε άλλη διπλωματική πηγή.
Έκκληση για συμβιβασμό
Ωστόσο, αυτό το αδιέξοδο θα μπορούσε να ξεπεραστεί πολύ γρήγορα αν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, δήλωσε ένας πρεσβευτής χώρας της Δύσης, σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ είναι μόνο ένα παράρτημα του ψηφίσματος που επικεντρώνεται στην υποστήριξη κατάπαυσης του πυρός σε σχεδόν είκοσι εμπόλεμες συγκρούσεις στον κόσμο.
Ενώ το σχέδιο κειμένου περιλαμβάνει μια κενή παράγραφο αφιερωμένη στον ΠΟΥ, η οποία “πρέπει να αποφασιστεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων”, η Τυνησία και η Γαλλία θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να την διαγράψουν από το ψήφισμα. Με κίνδυνο πιθανού βέτο από την Κίνα που θα μπορούσε να υποστηρίξει η Ρωσία.
“Γιατί δεν αφαιρούμε τα πάντα;” αναρωτήθηκε ένας διπλωμάτης χθες, ενώ τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κρύβουν άλλο την ανυπομονησία τους μπροστά σε μια ατελείωτη και ασυνήθιστη συζήτηση στον ΟΗΕ για ένα σχέδιο ψηφίσματος.
Ανάγκη για ενότητα
Αφού συνεχάρη τον ΠΟΥ στις αρχές του έτους, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσφατα ενέτεινε την κριτική του στον Οργανισμό, πιστεύοντας ότι στερείται διαφάνειας και ότι δεν προειδοποίησε έγκαιρα για τους παγκόσμιους κινδύνους που ενέχει η ασθένεια. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει επίσης να κατηγορεί το Πεκίνο για τον ιό. Με εξαίρεση μια τηλεδιάσκεψη στις 9 Απριλίου, που ζητήθηκε από τη Γερμανία και την Εσθονία, το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει σιωπηλό μεσούσης της σοβαρότερης κρίσης που βιώνει ο πλανήτης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. “Χρειαζόμαστε ενότητα και δύναμη από τη διεθνή κοινότητα” γιατί “όλες οι προσπάθειές μας εξαρτώνται από την ισχυρή πολιτική στήριξη”, επισήμανε σήμερα ο Γκουτέρες.
Σε αντίθεση με το ΣΑ, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (193 μέλη), των οποίων τα κείμενα δεν είναι δεσμευτικά, έχει ήδη εγκρίνει δύο ψηφίσματα για την πανδημία, ένα καλώντας σε συνεργασία, και ένα άλλο ζητώντας τη δίκαιη πρόσβαση όλων των χωρών σε μελλοντικά εμβόλια. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ το χαιρέτισε.