Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρισμός 2020 προβλέψεις: Η Ελλάδα έχει “καλές πιθανότητες” να ανοίξει σύντομα
ΑΓΩΝΙΑ & ΕΝΑ "ΧΑΡΤΙ" ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Τουρισμός 2020 προβλέψεις: Η Ελλάδα έχει “καλές πιθανότητες” να ανοίξει σύντομα

Τουρισμός 2020 προβλέψεις: Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γερμανικού τουριστικού ομίλου, η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που έχουν καλές πιθανότητες να ανοίξουν σύντομα για τουρισμό.

Τουρισμός 2020 προβλέψεις: Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία, έχουν “καλές πιθανότητες” να ανοίξουν σύντομα για τον τουρισμό, εκτιμά ο επικεφαλής του γερμανικού τουριστικού ομίλου TUI, Φριτς Γιούσεν. Αυτές οι χώρες επιδίωξαν συζητήσεις με την TUI και προετοιμάζονται “πολύ εντατικά για την επιστροφή των τουριστών”, δηλώνει ο κ. Γιούσεν στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει σήμερα, με κεντρικό θέμα τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τουρισμού για το τρέχον έτος, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού. “Η Ευρώπη ήταν για τους Ευρωπαίους τις προηγούμενες δεκαετίες μια οικεία περιοχή, μια πατρίδα στο εξωτερικό. Τώρα υπάρχουν και πάλι σύνορα, μπάρες, ένας λαβύρινθος γεμάτος εμπόδια”, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, ο επικεφαλής της TUI, σε επιστολή προς τους συνεργάτες του πριν από λίγες ημέρες, ασκούσε κριτική προς τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, χωρίς να τους κατονομάζει, επειδή, όπως έγραφε, “έχουν ήδη ξεγράψει τη φετινή χρονιά” ή διαφημίζουν τις “διακοπές στο εσωτερικό”, “αντί να αναπτύσσουν ιδέες σχετικά με το υπό ποιους όρους θα καταστούν και πάλι εφικτές οι διακοπές και τα αεροπορικά ταξίδια”.

Το πολύ σκληρό άρθρο της Nordwest

Παρά τα πολύ θετικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας, η εφημερίδα Nordwest άφησε πολύ σκληρές αιχμές για τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, με φόντο την ανάγκη για προσέλκυση τουριστών. Έλληνας ανταποκριτής κατηγορεί τη χώρα ότι κρύβει τα πραγματικά κρούσματα προς όφελος των εσόδων, που θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει πιο γρήγορα. Όπως μεταδίδει η DW, η Nordwest κάνει λόγο για εξωραϊσμό της πραγματικότητας, σημειώνοντας ότι ο μικρός αριθμός κρουσμάτων αποτελεί έναν «πολύ σκληρό υπολογισμό» στον οποίο ελλοχεύουν κίνδυνοι, μεταξύ άλλων και για τους τουρίστες που προσελκύονται με «ανέντιμο» τρόπο.

«Οι αριθμοί έχουν πολύ μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Ο λόγος: μέχρι τις 26 Απριλίου, ακριβώς 60 ημέρες μετά το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, είχαν διενεργηθεί 64.608 εργαστηριακά τεστ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 τεστ την ημέρα. Είναι γελοία χαμηλό. Ακόμη είναι άγνωστο πόσα τεστ έγιναν περισσότερες φορές σε έναν άνθρωπο. Η Ελλάδα στον τομέα του κορονοϊού δεν έχει δυνατότητες για τεστ. Ο Μητσοτάκης, ο Τσιόδρας και οι υπόλοιποι ενεργούν με το σκεπτικό “χωρίς τεστ δεν υπάρχουν και κρούσματα”.

Καμία άλλη χώρα δεν εξαρτάται τόσο από τον τουρισμό

Παράλληλα επισημαίνει, πως ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με τις χώρες που κάνουν πολλά τεστ και επισημαίνει πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται η προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών: «Πραγματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει να παρουσιάζει την Ελλάδα σαν έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για ξένους τουρίστες. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης δεν παύει να διαλαλεί πως “η Ελλάδα θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης στη φετινή τουριστική χρονιά”».

«Συμπέρασμα: καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό όσο η Ελλάδα. Εάν δεν έρχονταν οι τουρίστες, οι οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφικές. Μόλις η Ελλάδα είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό για την Ελλάδα, τη βασίλισσα του χρέους στην Ευρώπη, είναι ένα σκληρό χτύπημα. Με τον ελληνικό μύθο για θριάμβους ενάντια στον κορονοϊό θέλουν τώρα οι εξυπνάκηδες στην Αθήνα να σώσουν προφανώς ό,τι ακόμα σώζεται. Εάν κάτι τέτοιο είναι ανεύθυνο απέναντι στους τουρίστες, λίγο φαίνεται να τους νoιάζει».

Το κείμενο, που υπέγραψε Έλληνας δημοσιογράφος μάλιστα, προκάλεσε την οργή του Σωτήρη Τσιόδρα.

Χιλιάδες αγωνιούν για την εργασία τους

Στην Ελλάδα, πάνω από 45. 000 θέσεις εργασίας απειλούνται στα ξενοδοχεία, όπως προβλέπει η ένωση ξενοδόχων της χώρας. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, πολλά εστιατόρια απειλούνται με λουκέτο και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα», αναφέρει ο σεφ Εκτορας Μποτρίνι. Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν στα 18 δις το 2019. «Τους πρώτους μήνες του 2020, οι εισπράξεις ήταν μόνο 1,7 δις ευρώ», λέει.

Τουρισμός: Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα των ξενοδοχείων

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μίλησε στο CNN τόνισε ότι η Ελλάδα στη διάρκεια τη κρίσης επέδειξε ηγετική ικανότητα στον τρόπο με το οποίο αντιμετώπισε τόσο αποτελεσματικά και με τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της υπευθυνότητας απέναντι στους πολίτες. «Η Ελλάδα φαινόταν ανέκαθεν να είναι, το μαύρο πρόβατο -εάν θέλετε- της οικογένειας, αυτή τη φορά έδειξε ότι είναι το καλό παράδειγμα, και αυτό συνέβη όχι μόνον μέσα από τις εξαιρετικά ορθές αποφάσεις αυτής της κυβέρνησης αλλά επίσης μέσα από το είδος της υπευθυνότητας που επέδειξαν οι Έλληνες στην διάρκεια αυτής της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πότε ανοίγουν

Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Για τα ξενοδοχεία ισχύουν οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας των καταστημάτων εστίασης, όσον αφορά στις καφετέριες και τα εστιατόριά τους. Δηλαδή, τραπέζια θα υπάρχουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα και με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.

Μέσα στον Ιούνιο, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Είχε προηγηθεί απόφαση στα μέσα Μαρτίου για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων έως τα τέλη Απριλίου, για τον περιορισμό της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, στο επόμενο διάσημα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις συνολικά για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας, που θα περιλαμβάνει και το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων, των τουριστικών γραφείων κλπ..

Η αναστάτωση στον τουρισμό

Η φετινή χρονιά για τα ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται από εκπροσώπους του κλάδου λίγο ως πολύ καταστροφική. Κανένας από τους ξενοδόχους δεν αναμένει να βγάλει κέρδος φέτος, ενώ ο τζίρος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 50%.

Πώς θα είναι φέτος οι διακοπές

Για αυτή την επόμενη ημέρα ετοιμάζονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, περνώντας από το μικροσκόπιο τόσο την προστασία των εργαζομένων αλλά και τη βιωσιμότητα των οργανισμών. Στην εποχή του κοροναϊού τους πελάτες των ξενοδοχείων περιμένουν πρωινό στο δωμάτιο και γεύματα a la carte. Τα Check in & Check out θα γίνονται από απόσταση μέσω έξυπνων συσκευών και για όσους θελήσουν να επισκεφτούν τη Reception, την επικοινωνία με τους εργαζόμενους θα τους χωρίζει μια γυάλινη επιφάνεια.

Για τον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης μίλησε και ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως ο τουρισμός φαίνεται ότι θα πάει καλύτερα, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, εάν τα ξενοδοχεία ανοίξουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εάν υπάρχουν σχετικές πτήσεις για να φέρουν τους τουρίστες και αν οι βόρειες χώρες έχουν μέχρι τότε μία καλύτερη πορεία προς τον ιό. Η κυβέρνηση, είπε ο υπουργός, θα παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ειδικά για τον τουρισμό, θα φτιαχτεί ειδικό πακέτο για τον τουρισμό, το οποίο θα έχει θετική επίπτωση τελικά.

Το χαρτί της ασφαλείας

«Στην Πορτογαλία στοιχηματίζουμε στην αγορά της saudade [νοσταλγίας], δηλαδή στους Πορτογάλους που ζουν στο εξωτερικό, ειδικά στη Γαλλία, και έρχονται συχνά στη χώρα», αναφέρει ο João Fernandes, πρόεδρος του οργανισμού Τουρισμού της Algarve. Είναι πεπεισμένος ότι η Πορτογαλία, η οποία κατόρθωσε να αναχαιτίσει την επιδημία του κορωνοϊού πιο γρήγορα από την Ισπανία και την Ιταλία, θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους τουρίστες από άποψη ασφάλειας.

Αλλά και η Ελλάδα υπολογίζει σε αυτό για για προσελκύσει τουρίστες. Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ένα σύστημα «διαβατηρίου καλής υγείας» θα διανέμεται στους ταξιδιώτες που είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό, μόλις ξεκινούν από το αεροδρόμιο της χώρας τους, ενώ τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στα τέλη Ιουνίου. Στο μεταξύ, περιμένοντας ένα υποτιθέμενο τουριστικό κύμα, η Ελλάδα στήριξε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μείωση ενοικίου, πάγωμα των δόσεων ή επιδότηση της ανεργίας. Στην Ισπανία, οι τουριστικοί πράκτορες ζητούν πάγωμα των δόσεων σε εφορία και τράπεζες, ώσπου να αρχίσουν ξανά οι εισπράξεις.

Την Δευτέρα, 27 Απριλίου, οι τέσσερις αυτές χώρες, στις οποίες προστέθηκαν η Γαλλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία κάλεσαν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη να συνεργαστούν για την υιοθέτηση κοινών κανόνων στην κυκλοφορία των πολιτών. Διότι φοβούνται ότι μια άναρχη άρση των περιοριστικών μέτρων θα βλάψει τον τουριστικό τομέα και θα αυξήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των τουριστικών προορισμών. Η Κομισιόν δεσμεύτηκε να αποκαλύψει τις προτάσεις της πριν το καλοκαίρι, για να αποτρέψει αυτά τα ενδεχόμενα.

Δείτε ακόμη

Εξετάζεται μείωση ΦΠΑ στην εστίαση – Στήριξη και των συνεπών δανειοληπτών
ΥΠΟΙΚ: Βαθιά ύφεση το β’ τρίμηνο, ισχυρό rebound το 2021
Δίνουν και αυτό τον μήνα τον μισό μισθό τους οι βουλευτές ΝΔ
6 & 1: Νέος γύρος στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων
Αποζημίωση 18 ευρώ την ημέρα για τον Μάη- Ποιοι τη δικαιούνται
“Παράθυρο” παράτασης της αναστολής έως και του 60% των συμβάσεων εργασίας
Πακέτο 24 δισ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις