Κορονοϊός: Ένα εξαιρετικά σπουδαίο μέτρο στήριξης ήταν η επιστροφή του 25% στις έγκαιρες πληρωμές με εξόφληση πλήρη του αρχικού ποσού, που εφαρμόστηκε υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη
Ειδική Φοροτεχνικός
Σύμβουλος Επιχειρήσεων
[email protected]
Προς νέα ύφεση βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, και φυσική και η Ελλάδας μας, λόγω της υγειονομικής κρίσης που ζούμε από την πανδημία του κορωνοϊού. Πλέον γνωρίζουμε ότι βιώνουμε μια μακρά και δύσκολη κατάσταση. Τα αυστηρά μέτρα κίνησης σιγά σιγά αίρονται, ωστόσο οι συνέπειες όλων όσων έζησε ο πλανήτης το 2020, έχουν αφήσει άσχημα σημάδια τα οποία, εάν προχωρήσουν στο χρόνο, κάποια από αυτά να καταλήξουν μη αντιμετωπίσιμα. Για τον λόγο, αυτό θεωρώ αναγκαίο να σκεφτούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, σήμερα, ώστε να μην υπάρξουν διαπιστώσεις αύριο για πράγματα που έπρεπε, αλλά δεν έγιναν χθες.
Στην ουσία του θέματος, το ζητούμενο δεν είναι πότε θα βγούμε από το σπίτι, βγήκαμε λοιπόν, με μέτρα προσοχής από μεθαύριο Δευτέρα, αλλά βγήκαμε. Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι επιστρέφοντας στις δουλειές μας, στα καταστήματά μας, στις θέσεις εργασίας μας, με τι ευκολία ο καθένας από εμάς φορολογούμενος πολίτης, θα προχωρήσει στη δαπάνη του εισοδήματος που του έχει μείνει ώστε το χρήμα να κινηθεί στις αγορά και η οικονομία να λειτουργήσει ξανά.
Ένα εξαιρετικά σπουδαίο μέτρο στήριξης ήταν η επιστροφή του 25% στις έγκαιρες πληρωμές με εξόφληση πλήρη του αρχικού ποσού, που εφαρμόστηκε υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αναφέρομαι στο ΦΠΑ, επίσης η μείωση του 25% στην έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών κτλ.
Ορισμένες προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν, διότι η αγορά φωνάζει ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε να μην νεκρώσουν οι επιχειρήσεις , θα μπορούσαν να είναι κατά την κρίση μου οι ακόλουθες.
Σκεπτόμενοι αρχικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όπου λάμβαναν ένα συγκεκριμένο ποσό ενοικίου, και τώρα πρέπει να ζήσουν όχι με το 100% αλλά το 60%, μειωμένο και αυτό από τους φόρους που ζητά το κράτος, η οικονομική ευχέρεια αυτών των ανθρώπων μειώνεται κατακόρυφα. Κατά συνέπεια, θα ήταν ουσιαστική βοήθεια να μην φορολογηθούν καθόλου οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα μειωμένα ποσά που εισέπραξαν εν μέσω κορωνοϊού.
Να μηδενιστούν όλοι οι τόκοι σε όλες τις δόσεις δανείων που οι πολίτες οφείλουν να κρατούν ενήμερα, και ανάλογα τον χρόνο λήψης του δανείου να γίνει και κούρεμα στο αρχικό κεφάλαιο.
Να δοθούν επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις και τους επόμενους μήνες, όπως αυτή των 800 ευρώ, ακατάσχετες και αφορολόγητες, δίχως καμία απαίτηση από το κράτος.
Φέτος, στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να μην ζητηθεί από καμία επιχείρηση, να πληρώσει τέλος επιτηδεύματος.
Παρόλο που σιγά σιγά θα επανέλθει η λειτουργία των επιχειρήσεων, να δοθούν χρήματα για την στήριξη του ενοικίου τους, ώστε και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να μην ζημιωθούν, αλλά και οι επιχειρηματίες να ελαφρυνθούν.
Για αυτή την περίοδο, μέχρι να ξεπεραστούν οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και οι πολίτες να πάψουν να φοβούνται να διαθέσουν το εισόδημά τους στην αγορά, να γίνει μείωση του ΦΠΑ, σε όλα τα είδη.
Σε αυτά τα μέτρα βέβαια, όπως σε οποιοδήποτε μέτρο στήριξης, απαιτείται η ύπαρξη ευσυνειδησίας των πολιτών ώστε να λειτουργήσουν σωστά και να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας μια ομάδας πολιτών, των επαγγελματιών, εις βάρος της άλλης, των καταναλωτών.
Το μυστικό της επιτυχίας οποιοδήποτε μέτρου στήριξης , και αυτό πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το κράτος, δεν είναι απλά να μοιράζει χρήματα, διότι αυτά δύσκολα βρίσκονται και αντικαθίστανται. Το μυστικό κάθε επιτυχημένου μέτρου είναι να είναι πρωτίστως, όσο περισσότερο γίνεται, ανταποδοτικό για το κράτος.
Φυσικά και κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν για να δοθεί ανάσα πνοής στην οικονομία και στην κοινωνία ολόκληρη, αλλά χωρίς το χαρακτηριστικό της ανταποδοτικότητας, σε βάθος χρόνου, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κατάρρευση της οικονομίας.
Βλέπουμε ότι ο κορωνοϊός, παρόλα τα προβλήματα που δημιούργησε, σε κάποιους έδωσε την ευκαιρία να ανοίξουν επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν χρήμα στις τσέπες τους. Αυτή τη στιγμή, χωρίς να το περιμέναμε καν πριν καιρό, παράγουμε για παράδειγμα μάσκες.
Το κράτος πρέπει να δώσει ευκαιρίες στους πολίτες με το να γίνουν επενδύσεις γρήγορα. Να δοθούν χρήματα άμεσα ώστε να λειτουργήσουν και να σταθούν οι παλιοί αλλά και νέοι επιχειρηματίες, να προσληφθεί προσωπικό και έτσι η παραγωγή να φέρει ξανά το χρήμα πίσω στα κρατικά ταμεία.
Θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα προσλήψεις στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε να χρησιμοποιηθούν οι αξιόλογοι επιστήμονες της χώρας μας και οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις δουλειές τους.
Στο δια ταύτα, το κυρίαρχο σχέδιο του κράτους πρέπει να είναι να γίνουν επενδύσεις. Ακόμα και η δημιουργία ενός καλύτερου οδικού δικτύου, είναι σημαντική κίνηση διότι θα απασχοληθούν άνθρωποι, θα είναι πιο εύκολη κατόπιν η μετακίνηση των πολιτών και πιο ομαλή η λειτουργία στη χώρα.
Ναι μεν λοιπόν να δοθούν επιδόματα στήριξης και να μειωθεί η φορολογία, αλλά κυρίως να υπάρξουν θέσεις εργασίας, με εύκολο και γρήγορο όσο ποτέ άνοιγμα επιχειρήσεων μέσω επενδυτικών προγραμμάτων. Έτσι θα δούμε την οικονομίας μας να παρουσιάζει πρωτοφανή άνθηση, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης που δημιούργησε ο κορωνοϊός.
Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!