Καλοκαίρι 2020 κορονοϊός: Την ίδια ώρα,. σύμφωνα με το Weather Met Office, στο καλοκαίρι που καταφθάνει είναι πιθανό ο υδράργυρος να πετύχει σε πολλές χώρες ρεκόρ ανόδου.
Καλοκαίρι 2020 κορονοϊός: Νέα μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ιταλικά πανεπιστήμια, η οποία βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα, στοιχειοθετούν ότι μπορεί να μειωθεί ακόμη και 70% η μεταδοτικότητα του νεόυ κορονοϊού, όταν οι θερμοκρασίες φτάσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη, από τα μέσα Μαΐου θα αρχίσει στην Ελλάδα σταδιακά να μειώνεται η δράση του ιού.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή θερμοκρασία η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενούν τον κορονοϊό και μειώνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητά του. «Έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία άνω των 28 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να μειώσει τη μεταδοτικότητα του SARS CoV-2 κατά 47%. Αν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου τότε η μείωση της μεταδοτικότητας θα φτάσει το 70%», είπε στην εφημερίδα Reanews, ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης.
Κίνδυνος αναζωπύρωσης από τον Αύγουστο
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο εν λόγω δημοσίευμα, ο ιός θα εξακολουθήσει να βρίσκεται μαζί μας και το καλοκαίρι, εξασθενημένος, παρών δε. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, ο πιο ασφαλής μήνας για να κάνουμε διακοπές είναι ο Ιούνιος. «Στο μοντέλο που αναπτύξαμε λάβαμε υπόψη την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επίπτωση που θα έχουν στη διασπορά του ιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η επιδημία συνεχίζει την καθοδική της πορεία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ωστόσο από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να προλάβουμε αναζωπύρωσή της» εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τονίζει ότι ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί το καλοκαίρι ωστόσο με χαμηλότερο δείκτη μεταδοτικότητας. «Για να δούμε μείωση κατά 30% στη μεταδοτικότητα θα πρέπει το ποσοστό της απόλυτης υγρασίας να είναι 9 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κάτι που στη χώρα μας παρατηρείται μετά τα μέσα Μαΐου», δήλωσε ο καθηγητής στην ίδια εφημερίδα και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη συνθήκη το περίβλημα του ιού δεν μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα καθώς παίρνει υγρασία και τα σταγονίδια μεγαλώνουν και δεν κυκλοφορούν εύκολα. Αντίθετα η χαμηλή θερμοκρασία και η ξηρή ατμόσφαιρα ευνοούν τη μετάδοση του ιού».
Προβλέψεις για το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων 100 χρόνων
Οι ειδικοί των καιρικών προγνώσεων κάνουν λόγο για το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων 100 χρόνων. Σύμφωνα με το Weather Met Office, λοιπόν, στο καλοκαίρι που καταφθάνει είναι πιθανό ο υδράργυρος να πετύχει σε πολλές χώρες ρεκόρ ανόδου. Η πρόγνωση βασίζεται σε εκτιμήσεις και παρατηρήσεις των τελευταίων ετών στις οποίες οι μετεωρολόγοι καταγράφουν συνεχείς ανόδους της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πιο καυτή χρονιά μέχρι σήμερα θεωρείται το 2016, όταν κυριάρχησε το φαινόμενο El Niño.
Να θυμίσουμε πως στην Ελλάδα των τελευταίων ετών το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφεται ως εκείνο του 1987 με τον υδράργυρο να φθάνει πάνω από 44°C επί πολλές ημέρες.Το 1987, ήταν η χρονιά με τον καιρό να έχει τρελαθεί: Τον Μάρτιο, στις 9 του μήνα, είχαμε πυκνή και ισχυρή χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα τα χιόνια ήταν καθημερινό φαινόμενο στην Αττική! Αυτοί που υποστηρίζουν ότι έναν βαρύ χειμώνα ακολουθεί ένα επίσης βαρύ καλοκαίρι τότε δικαιώθηκαν. Ο καύσωνας του 1987 ήταν εξωπραγματικός. Στις 20 Ιουλίου καταγράφηκε στην Ελευσίνα θερμοκρασία 45°C! Να πούμε ότι το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ελλάδα έχει καταγραφεί τον Ιούλιο του 1977 στην Ελευσίνα: 48°C!
Αν λοιπόν επαληθευτούν οι προγνώσεις των ειδικών για μακρύ καυτό καλοκαίρι, τότε… bye bye κορονοϊέ!