Αίγυπτος: Συνεχίζεται η αναταραχή στο Σινά

ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Συνεχίζεται η αναταραχή στο Σινά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Αίγυπτος: Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι στελέχη τους σκότωσαν δεκάδες τζιχαντιστές σε επιχειρήσεις στο Σινά.

04.05.2020 | 21:30

Αίγυπτος: Με ανακοίνωσή τους χθες Κυριακή 3 Μαΐου, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν γνωστό ότι εξολόθρευσαν δεκάδες τζιχαντιστές σε επιχειρήσεις τους τις τελευταίες ημέρες στη χερσόνησο του Σινά. Η δύσβατη περιοχή της χερσονήσου αποτελεί άντρο για τους τζιχαντιστές εδώ και αρκετά χρόνια, οι οποίοι την χρησιμοποιούν σαν ορμητήριο για επιθέσεις κατά της κυρίως Αιγύπτου. Στο σχετικό δελτίο τύπου των αιγυπτιακών αρχών, ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων Τάμερ αλ Ριφάι ανέφερε ότι 126 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν και άλλοι 266 συνελήφθησαν σε εφόδους και επιχειρήσεις στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα του Σινά. Ο Ριφάι ανέφερε ακόμα ότι 15 στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που εκτυλίχθηκαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καταστράφηκαν 228 κρησφύγετα και οκτώ υπόγειες στοές που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες, εξουδετερώθηκαν από τον στρατό με ελεγχόμενες εκρήξεις 630 βόμβες και αυτοσχέδιοι μηχανισμοί. Σύμφωνα με άλλο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα από το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου,  18 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία του Βόρειου Σινά. Σύμφωνα με το κείμενο, οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούσαν σπίτι στην Μπιρ αλ Αμπντ ως ορμητήριο για να εξαπολύουν «εχθρικές ενέργειες». Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί και δύο ζώνες για βομβιστές-καμικάζι. Την Πέμπτη έκρηξη βόμβας με στόχο τεθωρακισμένο όχημα νότια της Μπιρ αλ Αμπντ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν 10 στρατιωτικοί.

Αίγυπτος: Έκρυθμη η κατάσταση στο Σινά

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να καταστείλουν την εξέγερση στο Σινά, στην οποία συμμετέχει μια ντόπια οργάνωση που έχει ορκιστεί πίεση στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο ανταρτοπόλεμος κλιμακώθηκε μετά την ανατροπή από τον στρατό του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, με αφορμή διαδηλώσεις εναντίον του, το 2013. Ο στρατός άρχισε τον Φεβρουάριο του 2018 ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στη χερσόνησο, καθώς και σε τμήματα της δυτικής ερήμου, μεταξύ της κοιλάδας του Νείλου και των συνόρων με τη Λιβύη.

900 νεκροί τζιχαντιστές από την έναρξη των επιχειρήσεων

Από την έναρξή τους έχουν σκοτωθεί πάνω από 900 «τζιχαντιστές» και τουλάχιστον 70 στρατιωτικοί, κατά τον επίσημο απολογισμό. Δεν υπάρχει δυνατότητα επαλήθευσης των αριθμών που ανακοινώνει ο στρατός από ανεξάρτητες πηγές. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι πρακτικά απαγορευμένη στους δημοσιογράφους για χρόνια.

Η Αγία Αικατερίνη

Υπενθυμίζεται ότι στο Σινά βρίσκεται η Μονή της Αγίας Αικατερίνης, ένα από τα παλαιότερα ορθόδοξα μοναστήρια στον κόσμο. Η Μονή χτίστηκε τον 6ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και χαίρει εκτίμησης και μεταξύ του αραβικού κόσμου. Είναι δημοφιλής θρησκευτικός προορισμός, με πλήθος προσκυνητών από τον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα αυτή την περίοδο ηγούμενος της Μονής είναι ο αρχιμανδρίτης Δαμιανός, με καταγωγή από την Αταλάντη Φθιώτιδας.

Δείτε ακόμη

Χαμόγελα στη “νικήτρια” Νέα Ζηλανδία: Κανένα νέο κρούσμα το τελευταίο 24ωρο

Τραμπ: Μέσα στο 2020 το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Ισπανία: Υποχρεωτική η μάσκα, η κυβέρνηση μοιράζει 6 εκατ. μάσκες στους σταθμούς ΜΜΜ

Exit mobile version