Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μέτρα στήριξης για κορονοϊό: Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις
ΒΡΟΧΗ ΠΑΡΟΧΩΝ

Μέτρα στήριξης για κορονοϊό: Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Μέτρα στήριξης για κορονοϊό: Σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους τα 800 ευρώ, σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες η επιστρεπτέα προκαταβολή, 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

Μέτρα στήριξης για κορονοϊό: Πάνω από 200.000 μισθωτοί ειδικών κατηγοριών αλλά και όσοι δεν είχαν κάνει την αίτησή τους μέχρι τις 20 Απριλίου, θα λάβουν μέσα στην εβδομάδα την ενίσχυση των 800 ευρώ. Η υπουργική απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή δημοσιεύτηκε και θα πιστωθεί 1 δις. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 90.000 επαγγελματιών υπό μορφή χαμηλότοκων (με κόστος κάτω από 1%) δανείων. Από σήμερα πληρώνει επιπλέον επιδόματα ανεργίας ο ΟΑΕΔ και από αύριο δίνεται το επιπλέον 400άρι στους μακροχρόνια ανέργους. Πάνω από 150.000 αυτοαπασχολούμενοι περιμένουν επίσης να λάβουν και αυτοί τα 800 ευρώ στον δεύτερο γύρο πληρωμών που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα. Συνολικά, κρατικό χρήμα ύψους άνω των 1,3-1,4 δις. ευρώ θα μοιραστεί σε περίπου 500.000 δικαιούχους.

Από σήμερα πληρώνει ο ΟΑΕΔ τα δύο επιπλέον επιδόματα ανεργίας σε όσους το τακτικό επίδομα ανεργίας τους έχει λήξει στο χρονικό διάστημα μέχρι και τον Απρίλιο. Ουσιαστικά, σε όποιον άνεργο λήγει η τακτική επιδότηση ανεργίας, έρχεται το δημόσιο και δίνει δύο επιπλέον επιδόματα.

Οι εκκρεμότητες που θα κλείσουν το επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

Για όσους έληξε η τακτική επιδότηση ανεργίας από τις 5 έως τις 31 Μαρτίου, εκκρεμεί η καταβολή του δεύτερου μήνα της παράτασης η οποία ξεκινάει από σήμερα και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο.

Για όσους έληξε η επιδότησή τους τον Απρίλιο, ο πρώτος επιπλέον μήνας θα καταβληθεί τον Μάιο και ο δεύτερος επιπλέον μήνας θα καταβληθεί τον Ιούνιο.

Παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου

Όπως ανακοινώθηκε, παρατείνεται έως την Κυριακή 10 Μαΐου η προθεσμία για 25.000 δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μακροχρόνιας ανεργίας προκειμένου να καταχωρήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό (IBAN) και να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται. Από τους 168.000 δικαιούχους μέχρι και χθες είχαν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους 120.000. Από αυτούς, υπάρχει εικόνα για τους 23.000 με τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού αλλά για τους 25.000 δεν υπάρχει οπότε κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα. Στους 23.000 για τους οποίους υπάρχει διαθέσιμος ο τραπεζικός λογαριασμός, η καταβολή θα ξεκινήσει να γίνεται από αύριο. Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Απριλίου 2019 έως και 16 Απριλίου 2020 (12-24,5 μήνες ανεργίας), παρέμειναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

·Από τους περίπου 550.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έκαναν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα my business support για το επίδομα των 800 ευρώ, την περασμένη Πέμπτη πληρώθηκαν περίπου 374.000. Για τους υπόλοιπους γίνεται επανέλεγχος και εφόσον φανεί ότι πληρούνται τα κριτήρια, οι καταβολές θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα. Πάντως, έχουν εντοπιστεί πάνω από 30.000 οι οποίοι δεν εμπίπτουν καν στους ΚΑΔ αλλά έκαναν αίτηση παρ ‘όλα αυτά.

Μέσα στην εβδομάδα το ΕΡΓΑΝΗ

·Μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.

·Όσοι επιστήμονες δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ δεν είχαν λάβει μέρος στην πρόσκληση της τηε, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) “ΕΡΓΑΝΗ” (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

Από σήμερα 2.000-4.000 ευρώ στους λογαριασμούς πληττόμενων επιχειρήσεων

«Ποδαρικό» στην αγορά με χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα κάνουν σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και αυταπασχολούμενοι. Καθώς έμειναν χωρίς εισπράξεις κλειστοί για ένα και πλέον μήνα, τουλάχιστον οι 90.000 από τους 139.000 που έκαναν αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα μάθουν σήμερα αν και τα δικαιούνται και πόσα ακριβώς.

Κανείς από τους 90.000 δεν θα λάβει κάτω από 2.000 ευρώ, ενώ αν έχουν έστω και 1 εργαζόμενο θα λάβουν τουλάχιστον τα διπλά. Για κάποιους θα καλύπτουν ίσως μόνον τους λογαριασμούς που θα βρουν όταν ανοίξουν το μαγαζί τους, ενώ άλλοι ίσως καλύψουν κεφάλαιο που χάθηκε επειδή έμεινε απούλητο ή πετάχτηκε το εμπόρευμα. Η διανομή του 1 δισ. ευρώ γίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, με περίοδο χάριτος έως τέλος του 2021 και αποπληρωμής από το 2022 έως το 2025, με επιτόκιο κάτω και από 1%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISnet.  Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet. Η Πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά για αιτήσεις -καθώς σχεδιάζεται μάλιστα και 2ς γύρος χορήγησης 1 δισ. σχεδόν άτοκων κρατικών δανείων για όσους δεν πρόλαβαν ή αποκλείστηκαν στη φάση αυτή πχ. λόγω τζίρου.

Ειδικότερα:

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει ή θα καταθέσουν έως και τις 15 Μαΐου την σχετική αίτηση:

– είτε σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή

– είτε παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:

αα) για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,

ββ) για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Για τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά και για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, δεν αποκλείονται από τη διανομή όπως πολλοί φοβούνταν αλλά η πτώση του τζίρου διαπιστώνεται με άλλους τρόπους.

Επιπλέον, ορίστηκαν και κάποια «ελάχιστα ποσά» ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, τους οποίους είχε η επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020.

Τα ελάχιστα ποσά αυτά είναι:

α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας,

β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους

γ) 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους

δ) 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους,

ε) 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θα έχουν δυσκολία να επωφεληθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη, όπου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.

Ύψος ενίσχυσης

1. Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα, ως ακολούθως:

α) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικά βιβλία:

Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς Κύκλος ερ-γασιών πρώτου τριμήνου 2020) χ ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή χ 800/3],
όπου:

αα) Ο κύκλος εργασιών πρώτου τριμήνου 2020 και ο κύκλος εργασιών αναφοράς, όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση.

ββ) Η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών ισούται με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του έτους 2019 αφαιρουμένου του συνόλου φορολογητέων εισροών (κωδικός 367 δήλωση ΦΠΑ) του έτους 2019, διαιρεμένου με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών είναι μικρότερη του 20% ή ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019 είναι μηδενικός, θεωρείται ίση με 20%.

γγ) Ο αριθμός εργαζομένων σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας του, όπως είναι διαμορφωμένος κατά την 21η Απριλίου 2020 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

β) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφικά βιβλία:

Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς Κύκλος εργασιών μηνός Μαρτίου 2020) χ ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή χ 800/3],
όπου:

αα) Ο κύκλος εργασιών μηνός Μαρτίου 2020 και ο κύκλος εργασιών αναφοράς όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση.

ββ) Η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών ισούται με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του έτους 2019 αφαιρουμένου του συνόλου φορολογητέων εισροών (κωδικός 367 δήλωση ΦΠΑ) του έτους 2019, διαιρεμένου με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών είναι μικρότερη του 20% ή ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019 είναι μηδενικός, θεωρείται ίση με 20%.

γγ) Ο αριθμός εργαζομένων σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας του, όπως είναι διαμορφωμένος κατά την 21η Απριλίου 2020 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

γ) Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικά βιβλία:

Ενίσχυση = [(Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς Ακαθάριστα έσοδα πρώτου τριμήνου 2020) χ ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων] [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή χ 800/3],
όπου:

αα) Τα ακαθάριστα έσοδα πρώτου τριμήνου 2020 και τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση.

ββ) Η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων ισούται με τα ακαθάριστα έσοδα (κωδικός 047 δήλωσης Ε3) του έτους 2019 αφαιρουμένων των εξόδων του έτους 2019, διαιρεμένων με τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019. Ως έξοδα λογίζονται τα συνολικά έξοδα (κωδικός 580 δήλωσης Ε3) μειούμενα κατά το ποσό των παροχών σε εργαζομένους (κωδικός 581 δήλωσης Ε3) και των διάφορων λειτουργικών εξόδων κατά το μέρος που αφορά δαπάνες ενοικίου (κωδικός 585α/α 14 της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε3). Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων είναι μικρότερη του 20% ή τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019 είναι μηδενικά, θεωρείται ίση με 20%.

γγ) Ο αριθμός εργαζομένων σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας του, όπως είναι διαμορφωμένος κατά την 21η Απριλίου 2020 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

δ) Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφικά βιβλία:

Ενίσχυση = [(Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς Ακαθάριστα έσοδα μηνός Μαρτίου 2020) χ ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων] [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή χ 800/3],
όπου:

αα) Τα ακαθάριστα έσοδα μηνός Μαρτίου 2020 και τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς όπως ορίζονται στην παρούσα απόφαση.

ββ) Η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων ισούται με τα ακαθάριστα έσοδα (κωδικός 047 δήλωσης Ε3) του έτους 2019 αφαιρουμένων των εξόδων του έτους 2019, διαιρεμένων με τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019. Ως έξοδα λογίζονται τα συνολικά έξοδα (κωδικός 580 δήλωσης Ε3) μειούμενα κατά το ποσό των παροχών σε εργαζομένους (κωδικός 581 δήλωσης Ε3) και των διάφορων λειτουργικών εξόδων κατά το μέρος που αφορά δαπάνες ενοικίου (κωδικός 585 α/α 14 της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε3). Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων είναι μικρότερη του 20% ή τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019 είναι μηδενικά, θεωρείται ίση με 20%.

γγ) Ο αριθμός εργαζομένων σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας του, όπως είναι διαμορφωμένος κατά την 21η Απριλίου 2020 στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Επιστρεπτέα_προκαταβολή

Δανειολήπτες

Στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στο επόμενο διάστημα που μένει να φανεί πόσο χρονοβόρο θα αποδειχθεί, αναμένεται να «κλειδώσει» και το νέο πλαίσιο – γέφυρα για την προστασία των δανειοληπτών από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού που προανήγγειλε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου νόμου, μέχρι το τέλος Ιουλίου 2020.

Από τότε μέχρι και την έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού πλαισίου που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του έτους, αλλά να τεθεί σε ισχύ αρκετά αργότερα, ίσως και στις αρχές του Ιανουαρίου του 2021, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ειδικό πλαίσιο – γέφυρα προστασίας δανειοληπτών στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων πληττόμενων από την πανδημική κρίση και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Μάλιστα φαίνεται, όπως προανήγγειλε και το οικονομικό επιτελείο, το ποσοστό κάλυψης της δόσης να είναι πιο υψηλό για τα ενήμερα δάνεια, όταν αποδεικνύεται πλήγμα από την πανδημική κρίση.

Νέες παρεμβάσεις

Στην επόμενη φάση όπως αναφέρεται και στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν σταδιακά θα αλλάζει και η σύνθεση των μέτρων. Συγκεκριμένα από οριζόντια μέτρα στήριξης κλάδων και νοικοκυριών, θα πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα καθορίζονται από κριτήρια επιλεξιμότητας. Υπό αυτό το πρίσμα πόροι που θα εξοικονομηθούν σε σχέση με τα σημερινά οριζόντια μέτρα θα στηρίξουν την ζήτηση στην οικονομία με έξυπνο τρόπο, δηλαδή με τρόπο που θα δημιουργεί ζήτηση σήμερα, βελτιώνοντας όμως και την πλευρά της προσφοράς αύριο».

Για παράδειγμα:

– Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα προς τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και επιδιορθώσεις που είχαν προγραμματίσει για τον χειμώνα του 2021 το καλοκαίρι του 2020, αφού στη φετινή σεζόν θα υπολειτουργούν ή θα παραμείνουν κλειστές.

– Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις προκειμένου να επεκτείνουν το δυναμικό τους, ή σε επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξή της.

– Άμεση έναρξη/επιτάχυνση κάθε ώριμου/εν εξελίξει σχεδίου δημοσίων επενδύσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο όπως η επίσπευση ήδη αποφασισμένων σχεδίων αναβάθμισης υποδομών σε τουριστικές περιοχές.

– Άμεση προώθηση ώριμων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, όπως το Ελληνικό. Τον Μάιο σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί, συνεχίζονται οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Η  έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες. Παράλληλα δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις