Κινητές μονάδες ΕΟΔΥ: Θετικά και ευχάριστα είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από τους ελέγχους των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, καθώς από τους περίπου 1.000 ελέγχους δεν εντοπίστηκε ούτε ένα θετικό δείγμα για κορωνοϊό. Τα περίπου 1.000 πραγματοποιήθηκαν σε κλειστές μονάδες σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.
Τα τεστ στο Γαλάτσι
Την Δευτέρα 4 Μαΐου ξεκίνησαν τα μέρα εφαρμογής του προγράμματος παροχής νοσηλευτικής φροντίδας από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Οι πρώτες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ βρέθηκαν στον δρόμο, υλοποιώντας, έτσι, το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου με περίπου 60 εργαζόμενους στον δήμο Γαλατσίου, ενώ οι κινητές μονάδες έχουν ήδη στελεχωθεί με νοσηλευτές και οδηγούς.
Νέες προσλήψεις για την ενίσχυση των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ προαναγγέλλει η κυβέρνηση, έχοντας ως στόχο τη συνεχή αναβάθμιση του κρίσιμου τομέα της Υγείας. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα προσληφθούν, σταδιακά 1.100 άτομα, 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε ολόκληρη την επικράτεια. “Σε ό,τι αφορά στο σύστημα Υγείας, στόχος είναι αφενός να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα για τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και αφετέρου να επιστρέψει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς. Τα νοσοκομεία ξεκινούν σταδιακά, από σήμερα, να επανέρχονται στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων. Από σήμερα ξεκινά και η λειτουργία των πρώτων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών”, σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Όπως ανέφερε, οι κινητές ομάδες εξυπηρετούν τρεις στόχους:
– Τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τις κλειστές δομές όπως, για παράδειγμα, γηροκομεία και φυλακές. Στα διαγνωστικά τεστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τεστ αντισωμάτων.
– Τη συλλογή στοιχείων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
– Την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού.
“Συνεχίζεται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς προσλαμβάνεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και παράλληλα δημιουργείται απόθεμα υλικών. Μαζί με τους αυξημένους κρατικούς πόρους, αξιοποιούνται για τον σκοπό αυτό και οι σημαντικές δωρεές των ιδιωτών. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένουν σε ετοιμότητα, τα νοσοκομεία Αναφοράς κορονοϊού συνεχίζουν να λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο και τα νοσοκομεία “Παμμακάριστος”, “Αγ. Βαρβάρα” και “ΝΙΜΤΣ” παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορονοϊό”, επεσήμανε.
147 οι νεκροί
Τους 147 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα από το νέο κορωνοϊό, καθώς τα ξημερώματα τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή έχασε μια 89χρονη στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Η ηλικιωμένη είχε υποκείμενα νοσήματα (άνοια, εγκεφαλικό επεισόδιο) και τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Κατέληξε στις 00:30 τα ξημερώματα. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα, δεν ανακοινώθηκε κανένας θάνατος, ενώ επιβεβαιώθηκαν μόλις 10 νέα κρούσματα. Το 55,4% των ασθενών είναι άνδρες, ενώ 598 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.317 ήδη γνωστό κρούσμα κορωνοϊού.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως 35 διασωληνωμένοι παραμένουν με επιπλοκές σχετιζόμενες με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, 8 είναι γυναίκες, με το 97% του συνόλου να φέρει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών. Ως σήμερα, 81 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.