Βρετανία – παραίτηση: Ένας Βρετανός επιστήμονας, σύμβουλος της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, παραιτήθηκε από τη θέση του, αφού η εφημερίδα Daily Telegraph αποκάλυψε ότι έσπασε την καραντίνα για να συναντηθεί με τη φίλη του. Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε από την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για τα Επείγοντα, η οποία παίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο καθηγητής δέχτηκε δύο φορές επίσκεψη από μια 38χρονη φίλη του (όλα τα μέσα την θέλουν “ερωμένη του”). Το γεγονός αυτό παραβιάζει τους κανόνες που λένε ότι οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να ψωνίσουν τρόφιμα, για να αθληθούν, για ιατρικούς λόγους ή αν δεν είναι εφικτό να εργαστούν από το σπίτι.
“Δέχομαι ότι έκανα ένα λάθος κρίσης και πήρα την λάθος πορεία. Επομένως αποσύρομαι από την ανάμιξή μου στη SAGE”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του. “Ενήργησα με την πεποίθηση ότι είμαι προστατευμένος, αφού βρέθηκα θετικός στον κορονοϊό και απομονώθηκα πλήρως για σχεδόν δύο εβδομάδες αφού παρουσίασα συμπτώματα. Λυπάμαι πολύ αν τυχόν υπονόμευσα τα σαφή μηνύματα για την ανάγκη να συνεχιστεί η κοινωνική αποστασιοποίηση ώστε να ελεγχθεί αυτή η καταστροφική επιδημία” κατέληξε.
Η πέτρα του σκανδάλου
Οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει σάλο και όλοι αναρωτήθηκαν για τη γυναίκα που κρύβεται πίσω από το “μίνι -σκάνδαλο”. Πρόκειται για την 38χρονη Αντόνια Στάατς, η οποία είναι μητέρα δύο παιδιών και ζει με τον σύζυγό της σε σπίτι αξίας 1,9 εκατ. λιρών στο νότιο Λονδίνο, φέρεται, σύμφωνα με την Daily Telegraph, να επισκέφθηκε δύο φορές τον Φέργκιουσον στο σπίτι του μετά τις 23 Μαρτίου οπότε και επιβλήθηκε το lockdown.
Η πρώτη ήταν στις 30 Μαρτίου με τον Βρετανό καθηγητή να εμφανίζεται την επόμενη ημέρα στο BBC – και ενώ η Στάατς ήταν στο σπίτι του – προτείνοντας την παραμονή σε ισχύ της καραντίνας μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο. Η δεύτερη επίσκεψη της Σάατς ήταν στις 8 Απριλίου παρά το γεγονός, μάλιστα, όπως καταγγέλλεται ότι είχε εκμυστηρευτεί σε φίλους της την ανησυχία της ότι ο σύζυγός της μπορεί να έχει συμπτώματα κορονοϊού.
Η Στάατς μεγάλωσε στη νότια Γερμανία, πήγε πανεπιστήμιο στο Βερολίνο και έφτασε στο Λονδίνο το 2003 όπου πήρε master στην Ασιατική Πολιτική από το School of Oriental and African Studies στο οποίο εργάζεται ο σύζυγός της. Είναι senior campainer και ενεργή ακτιβίστρια στην διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz που προωθεί ψηφίσματα ακτιβιστών. Μετά το σάλο που ξέσπασε η Σταατς έχει κατεβάσει όλους τους λογαριασμούς της στα σόσιαλ μίντια. Όσο για τον Φέργκιουσον είναι διαζευγμένος και πατέρας ενός παιδιού.
Βρετανία: Θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη
Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πεθάνει με πιθανή αιτία τον κορονοϊό, ο μεγαλύτερος απολογισμός μέχρι στιγμής στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 5 Μαΐου. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 29.648 άνθρωποι πέθαναν ως τις 24 Απριλίου στην Αγγλία και την Ουαλία με την covid-19 να αναφέρεται στο πιστοποιητικό θανάτου τους. Αν σε αυτούς προστεθούν οι θάνατοι στη Σκοτία και τη Βόρεια Ιρλανδία ο απολογισμός για το διάστημα αυτό φτάνει τους 32.313, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, περισσότεροι ακόμη και από την Ιταλία που θεωρούνταν μέχρι πρότινος η πλέον πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα.
Ωστόσο στην Ιταλία η καταγραφή των νεκρών γίνεται με διαφορετικό τρόπο και στον απολογισμό των θυμάτων της επιδημίας του κορονοϊού δεν περιλαμβάνονται όσοι ενδέχεται να έπασχαν από την covid-19 αλλά δεν είχε υποβληθεί σε τεστ για να διαγνωστεί.