Κορονοϊός Ελλάδα: Η αξιωματική αντιπολίτευση φάνηκε ανέτοιμη να καταθέσει προτάσεις τόσο στο υγειονομικό, όσο και στο οικονομικό πεδίο δράσης.
Κορονοϊός Ελλάδα: Χωρίς ουσιαστική αντιπολιτευτική γραμμή πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ολόκληρο το χρονικό διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, οπότε και διαρκούν τα περιοριστικά αλλά και οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η αξιωματική αντιπολίτευση φάνηκε ανέτοιμη να καταθέσει προτάσεις τόσο στο υγειονομικό, όσο και στο οικονομικό πεδίο δράσης. Αρχικά η ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, το κλείσιμο των σχολείων, αλλά και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα για την κυβέρνηση, που δύσκολα θα μπορούσε να ανατρέψει η αντιπολίτευση. Ένας λόγος που αυτό θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να «βάλει στην άκρη» τους πολιτικούς και να εμπιστευτεί μια επιστημονική ομάδα. Ουδείς θα μπορούσε να αμφισβητήσει τις εντολές των επιστημόνων πολλώ δε μάλλον όταν αυτές ακολουθήθηκαν κατά γράμμα από την επίσημη πολιτεία, το κράτος και τις υπηρεσίες του.
Ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησαν τα πρώτα μέτρα για την στήριξη της οικονομίας και σε αυτό το σημείο ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να ασκεί κριτική, που δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να την μετατρέψει σε αντιπολιτευτική γραμμή. Και αυτό γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να «σηκώσει» το θέμα του «μαξιλαριού» με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει έτι περαιτέρω επιχειρήσεις και εργαζομένους. Σε αυτό το επιχείρημα της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση προέταξε πάλι τους επιστημονικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η πανδημία ενδέχεται να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο, οπότε θα πρέπει να «κρατηθούν δυνάμεις» από τα ταμειακά αποθέματα του κράτους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρουσίασε όλες τις κινήσεις που θα γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ενισχύσουν με χρηματοδοτικά εργαλεία την οικονομία της χώρας, αποδυναμώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κριτική της αντιπολίτευσης.
Κορονοϊός Ελλάδα: Η κατάρτιση των επιστημόνων
Στον ΣΥΡΙΖΑ έμεινε η υπόθεση της κατάρτισης των επιστημόνων, όπου η αλήθεια είναι ότι αποδείχτηκε άστοχη ως επιλογή. Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο υπήρξαν δύο κινήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου που διόρθωσαν την κατάσταση. Η πρώτη κίνηση έχει να κάνει με την αποκάλυψη ότι ο νόμος που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ήταν δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ και η δεύτερη κίνηση ήταν η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας που διέκοψαν την διαδικασία και δρομολόγησαν την απευθείας οικονομική ενίσχυση των επιστημόνων.
Το άνοιγμα των σχολείων
Τελευταίο αντιπολιτευτικό χαρτί της αντιπολίτευσης είναι το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και η έντονη αντίδραση για την επιστροφή στα μαθήματα των μαθητών του γυμνασίου και του δημοτικού για τρεις εβδομάδες. Ωστόσο ο χρόνος που επίλεξε η αντιπολίτευση να αναδείξει το θέμα είναι μάλλον πρόωρος, αφού μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Ιουνίου και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της επιστημονικής επιτροπής. Εάν δηλαδή κάτι τέτοιο δεν γίνει και οι μικρότερες τάξεις δεν ανοίξουν για να κάνουν μάθημα, τότε η αντιπολίτευση θα βρεθεί εκτεθειμένη για μια ακόμη φορά.
Αντιπολίτευση «της πρώτης δημοτικού»
Με την χώρα να είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στην οικονομία εκτός από την κυβέρνηση σημαντικός είναι και ο ρόλος της αντιπολίτευσης. Μιας αντιπολίτευσης όμως που θα περίμενε κανείς να έχει προτάσεις και σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη και την επανεκκίνηση της οικονομίας και όχι μιας αντιπολίτευσης «της πρώτης δημοτικού».