Μαρφίν 10 χρόνια: Δέκα χρόνια έκλεισαν χθες από τον εμπρησμό της Marfin, εκεί όπου έχασαν τις ζωή τους 3 εργαζόμενοι στην Τράπεζα και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλυστεί από σχόλια για το γεγονός ότι μετά από τόσο καιρό, δεν έχουν βρεθεί οι ένοχοι. Σημειώνεται ότι παρά τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, τις αναφορές της Αστυνομίας και τις έρευνες, οι δράστες της δολοφονίας παραμένουν άγνωστοι. Στη Τράπεζα βρήκαν τον θάνατο από τις αναθυμιάσεις η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών έγκυος, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης 36 χρόνων και η Παρασκευή Ζούλια 32 χρόνων.
Με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας, έγραψε σχόλιο στο facebook και ο γνωστός συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, βάζοντας στο στόχαστρο τον Αλέξη Τσίπρα. Για τη γνωστή δήλωσή του “τι κακό έχουν οι μολότοφ”.
Έγραψε ο Πέτρος Τατσόπουλος:
“Και τι κακό έχουν οι μολότοφ; (γέλια) Εξαρτάται σε ποια πλευρά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ”.
Αλέξης Τσίπρας / Ιούλιος 2017
Και τι κακό έχουν οι μολότοφ;
Ήταν Ιούλιος του 2017 και σε μια συζήτηση για την οικονομία εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης γίνεται ο εξής διάλογος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα. Στο βήμα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά ο πρωθυπουργός έχει ανοίξει κουβεντούλα με τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ήταν η στιγμή που γινόταν λόγος για τον νόμο για την Παιδεία και πόσο αυτός είναι καταστροφικός, όταν ο κ. Τζαβάρας φώναξε στον Πρωθυπουργό: «Τι είδους έρευνα γίνεται στα πανεπιστήμια; Το μόνο που γίνεται εκεί είναι να κατασκευάζουν μολότοφ».
«Και τι κακό έχουν οι μολότοφ;», είπε ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τζαβάρας απάντησε αμέσως: «Τι κακό; Καίνε κόσμο». «Εξαρτάται σε ποια μεριά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ. Εκεί που τις ρίχνουν ή εκεί που πέφτουν;», απάντησε ο τότε πρωθυπουργός, σοκάροντας τους πάντες. (Όχι ακριβώς τους πάντες δηλαδή…).
Κυρίτσης: Δεν θυμάμαι να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ
«Όσο θυμάμαι στα 30 χρόνια που ήμουν δημοσιογράφος δεν έχει σκοτωθεί ποτέ κανείς από μολότοφ» δήλωσε στην ΕΡΤ την περασμένη χρονιά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης σχολιάζοντας το νέο Ποινικό Κώδικα που τέθηκε σε διαβούλευση και προβλέπει μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.
«Δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, πάντως τουλάχιστον στα 30 και χρόνια που ήμουν δημοσιογράφος δεν θυμάμαι να έχει κανείς σκοτωθεί από μολότοφ ή από κάτι αντίστοιχο« είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Ευτυχώς στις συγκρούσεις στο δρόμο, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν τέτοιου είδους τραγικά περιστατικά. Αντιθέτως υπήρχαν περιστατικά πολύ σοβαρών τραυματισμών όπως του συναδέλφου μας του Μανώλη Κυπραίου ο οποίος έχασε την ακοή του από επίθεση της αστυνομίας. Αυτά πρέπει να θεραπεύσουμε παρά τα ζητήματα των μολότοφ».
Αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και σχεδόν συγγνώμη
«Υπάρχει, άραγε, όριο στο θράσος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς όχι. Το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα. Μόνο ντροπή».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το «άδειασμα» από τον Νίκο Φίλη, υποστήριζε όταν έκανε τη δήλωση που προκάλεσε οργή ακόμη και από τους διασωθέντες από την τραγωδία της Marfin, είχε στο μυαλό του «τις συγκρούσεις που συχνά παρατηρούμε στο δρόμο, σε πολιτικές και αθλητικές εκδηλώσεις επί χρόνια κι όχι φυσικά τον εμπρησμό της Marfin που οδήγησε στο θάνατο τριών εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου».
Η δήλωση Κυρίτση είχε προκαλέσει την αντίδραση της γυναίκας από το μπαλκόνι της Marfin
Ακούσαμε και αυτό…
Σιωπή στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ χθες
Χωρίς καμία αναφορά για τους νεκρούς της Marfin από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα έκλεισε η πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που επεξεργάζονταν το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Ήδη από το πρωί της Τρίτης, μέρα που συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το φρικτό ατιμώρητο έγκλημα, οι αναφορές των βουλευτών ήταν πολλές.
Μάλιστα έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου του Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα το Σώμα τήρησε ενός λεπτού σιγή τιμώντας την μνήμη τους.
Για το θλιβερό γεγονός μίλησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ” ακριβώς 10 χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marin. Αθώοι συμπολίτες μας που τους στέρησε τη ζωή η τυφλή βία και ο διχασμός, οι μολότοφ των κουκουλοφόρων που πλήγωσαν την Ελλάδα. Τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση. Θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας. Ποτέ πια”.
Ο πατέρας της Αγγελικής που έχασε τη ζωή της στη MARFIN, Χάρης Παπαθανασόπουλος
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή πως «τις επόμενες ημέρες, η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους θα πολεμά τη λήθη και θα καλεί σε ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση» και το αίτημα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ να ανοίξουν και πάλι το φάκελο για να εξεταστούν βίντεο, φωτογραφίες καθώς και πιθανά κενά που μπορεί να υπήρξαν στην υπόθεση, ικανοποίησε τον πατέρα της Αγγελικής Παθανασοπούλου, ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας στη Marfin της οδού Σταδίου πριν από 20 χρόνια.
Ο Χάρης Παπαθανασόπουλος μίλησε στο Open, λέγοντας πως «υπήρξε αδιαφορία μέχρι τώρα, αλλά ευτυχώς διορθώνεται» και αναφέρθηκε τόσο στην τελετή για την τοποθέτηση πλάκας στην είσοδο του κτιρίου, όσο και στην απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.
Ανεπίτρεπτη η στάση του προέδρου του Αρείου Πάγου
«Η απόφαση του πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου είχε προηγηθεί της εκδόσεως των αποφάσεων του ποινικού τμήματος. Μας ικανοποιεί η απόφαση του ποινικού τμήματος που ανέτρεψε όσα αποφάσισε το πολιτικό τμήμα. Μπορεί όσα συνέβησαν σε εμάς να αποτελούν ένα τραγικό γεγονός του καθημερινού βίου; Λανθασμένη και ανεπίτρεπτη απόφαση» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Παπαθανασόπουλος στράφηκε κατά και της διοίκησης της τράπεζας, καθώς «είχαν προηγηθεί κι άλλα, όμως αδιαφόρησε να εγγυηθεί την ασφάλεια των εργαζομένων. Κανένα μέτρο προστασίας».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας έχει δημιουργήσει μία μικρή ομάδα αστυνομικών, η οποία έχει ανοίξει και πάλι το φάκελο της υπόθεσης. «Αυτό το έγκλημα είχε τρεις νεκρούς και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο. Σε αυτή την έρευνα υπάρχουν κενά γι αυτό και ανοίγει ξανά ο φάκελος» ανέφεραν αξιωματικοί της ασφάλειας στο Open σχετικά με τη νέα έρευνα για την τραγική αυτή υπόθεση.