Ελλάδα κορονοϊός: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε τον ιό τη μεγαλύτερη απειλή μετά τον Β’ Π.Π.
Ελλάδα κορονοϊός: «Φως» στην άκρη του σκοτεινού τούνελ, σε ό,τι αφορά τα περίφημα αντισώματα που θα είναι σε θέση να εξουδετερώνουν στο μέλλον την ικανότητα του νέου κορονοϊού να μας μολύνει και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου, αχνοφαίνεται στην Ολλανδία. Το αποκάλυψε ως μεγάλη επιστημονική επιτυχία, όπως τη χαρακτήρισε, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, στην τακτική ενημέρωση της Κοινής Γνώμης για την πορεία του εφιάλτη, του σιωπηλού συνταξιδιώτη μας, όπως επίσης εύστοχα έχει πει. «Ευτυχώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, «παραμένουμε σε καλή επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τους θανάτους. Τα τελευταία δεδομένα που αφορούν το επιδημιολογικό μας δίκτυο και η συμμετοχή μας βέβαια στο EuroMOMO, εξακολουθούν να μην δείχνουν αύξηση, πέραν του αναμενομένου, όπως αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες».
Στη συνέχεια, προχώρησε στην ανακοίνωση αυτής της σημαντικής προόδου των Ολλανδών επιστημόνων, αφού, αν επιτύχει και προχωρήσει, μπορεί να λύσει μέγα μέρος του προβλήματος, όπως το αντιλαμβάνεται ο κοινός νους. Ιδού τι δήλωσε:
Τα αντισώματα που στοχεύουν σε πρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού
«Μια ενθαρρυντική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του ιού», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, «αναδεικνύεται επίσης τις τελευταίες εβδομάδες. Τα αντισώματα που στοχεύουν σε ευάλωτες θέσεις, σε πρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού, σε πρωτεΐνες που χρησιμοποιεί για να μας επιτεθεί, αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων.
Εξουδετερώνουν την ικανότητα του ιού να μας μολύνει
Ένα τέτοιο αντίσωμα που εξουδετερώνει την ικανότητα του ιού να μας μολύνει, ένα τέτοιο αντίσωμα που θα παρασκευάζαμε σε μεγάλη ποσότητα, τα λεγόμενα μονοκλωνικά αντισώματα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα».
Σύγκριση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο έγκριτος επιστήμονας μίλησε στη συνέχεια για τη νέα πανδημία, για τον ιό που προσπαθεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα των ειδικών να γνωρίσει σε όλες του τις εκφάνσεις, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η νέα πανδημία», είπε ο καθηγητής «αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη απειλή για τις ζωές, τα προς το ζην και τις οικονομίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήδη αναδιαμορφώνει γρήγορα τις κοινωνίες και τις οικονομίες, αλλάζει τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι, τον τρόπο που εργάζονται, την καθημερινότητα της ζωής». Κάπου εκεί, έδωσε και ένα τρομακτικό αριθμό για το ποσοστό των ανθρώπων του πλανήτη που έχουν ζήσει όλο το χρονικό διάστημα της πανδημίας έναν περιορισμό, σαν κι αυτούς που γνώρισαν και οι Έλληνες πολίτες επί 42 ημέρες.
Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού υπό περιορισμό τον Απρίλιο
«Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους», δήλωσε «στο 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είχε εφαρμοστεί κάποιος περιορισμός στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. Η ευρεία επίδραση του ιού, αποκάλυψε έντονα πόσο διασυνδέεται ο κόσμος μας. Εγώ νομίζω ενωμένοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με επαγρύπνηση, με επιφυλακή, με εμπιστοσύνη στα επιστημονικά μας δεδομένα και όχι σε κάποιες διαισθητικές προσεγγίσεις». Έκανε στη συνέχεια αναφορά και πάλι στην επιστημονική αβεβαιότητα -ο χορός της αβεβαιότητας με την επιστήμη είχε πει τις προάλλες. «Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή σε τι ποσοστό έχει διεισδύσει ο ιός στην ανθρωπότητα. Όλοι μιλούν για ποσοστά μικρότερα του 10%, άρα είναι ακόμα πολύ νωρίς να πει κανείς ότι είναι λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνος. Υπάρχει μια τεράστια επιστημονική αβεβαιότητα.
Πολλοί θάνατοι μαζεμένα
Θεωρώ ότι είναι ένας ιός ο οποίος όταν μαζικά εισέρχεται σε έναν πληθυσμό πραγματικά υπερφορτώνει το σύστημα υγείας και οδηγεί σε απίστευτο βαθμό πίεσης τις μονάδες εντατικής και φυσικά σε πολλούς θανάτους μαζεμένα. Το βλέπουμε ακόμα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας ιός ο οποίος δεν πρέπει να τον πάρεις στα χαλαρά. Είναι ένας ιός ο οποίος είναι επικίνδυνος.
Το Lock down
«Και φυσικά είναι ακράδαντη γνώμη και της επιστημονικής Επιτροπής και όλων των εμπειρογνωμόνων, αλλά και του τεράστιου ποσοστού της επιστημονικής κοινότητας, ότι καλά έκαναν οι χώρες και έκαναν lockdown, έβαλαν απαγορευτικό. Σας είπα το 1/3 της παγκόσμιας κοινότητας επέβαλε lockdown, δεν το έκανε χωρίς λόγο. Άρα, οι επιστημονικές αντιφάσεις δεν είναι επιστημονικές αντιφάσεις, είναι η αβεβαιότητα. Αλλά μέσα στην αβεβαιότητα πρέπει να κινηθείς με κάποια επιστημονικά κριτήρια. Αυτό κάνουμε και εμείς, δεν κινούμαστε διαισθητικά».