Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κατανάλωση ρεύματος: Στοιχεία σοκ για τον Απρίλιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατανάλωση ρεύματος: Στοιχεία σοκ για τον Απρίλιο

Κατανάλωση ρεύματος: Σημαντική επίπτωση στη ζήτηση ρεύματος προκάλεσε το lockdown της οικονομίας για το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ.

Κατανάλωση ρεύματος: Σημαντική επίπτωση στη ζήτηση ρεύματος προκάλεσε το lockdown της οικονομίας για το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής, τον Απρίλιο καταγράφηκε μείωση της ζήτησης σε ποσοστό της τάξης του 14% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν. Η πτώση της ζήτησης εντοπίζεται στην κατανάλωση της βιομηχανίας, που υποχώρησε κατά 23%. Κι αυτό γιατί πολλές ενεργοβόρες βιομηχανίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους τον Απρίλιο λόγω κορονοϊού. Ανάλογη μείωση υπήρξε και τον Μάρτιο, αλλά της τάξης του 10%. Αξίζει να αναφερθεί ότι ιστορικά η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι σήμερα είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2013 και ήταν της τάξης του 12%.

Ωστόσο, η μείωση της ζήτησης είναι η μία όψη του προβλήματος. Η άλλη όψη αφορά στη ρευστότητα και στην μειωμένη εισπραξιμότητα που καταγράφεται στους λογαριασμούς ρεύματος. Σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι η πτώση της εισπραξιμότητας ξεκινά από το 20% ενώ σε κάποιους προμηθευτές και φτάνει έως και το 60%, ανάλογα με την εταιρεία και τη σύνθεση του πελατολογίου της. Η ΔΕΗ, επί παραδείγματι, που το πελατολόγιό της αποτελείται κατεξοχήν από οικιακούς καταναλωτές είδε μείωση της εισπραξιμότητας της τάξης του 20%. Αυτό συνέβη καθώς οι οικιακοί καταναλωτές που έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους λόγω των περιοριστικών μέτρων πλήρωσαν κανονικά τους λογαριασμούς τους, παρά την αυξημένη κατανάλωση που είχαν.

Κατανάλωση ρεύματος: Μειωμένη εισπραξιμότητα

Αντίθετη είναι η εικόνα για άλλους προμηθευτές που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικών πελατών, μεταξύ των οποίων αρκετές επιχειρήσεις που επλήγησαν από το lockdown και έχουν παραμείνει κλειστές. Για αυτήν την κατηγορία επαγγελματικών πελατών αφενός καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης, αφετέρου σημαντικός αριθμός δεν μπόρεσε να φανούν συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών λόγω της κρίσης.

Στασιμότητα και συγχωνεύσεις

Η εικόνα αυτή της αγοράς μάλιστα, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά το προσεχές διάστημα ιδιαίτερα, καθώς οι πληροφορίες θέλουν μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που έκλεισε λόγω του lockdown να μην ανοίγει εκ νέου στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η κατάσταση αυτή, τέλος, επηρεάζει άμεσα τη ρευστότητα της αγοράς προμήθειας ρεύματος, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πιθανόν οι εξελίξεις να λειτουργήσουν ως καταλύτης ακόμη και για την περαιτέρω συγκέντρωση της αγοράς, με πιθανό νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Δείτε ακόμη

Επίδομα 800 ευρώ: Τρεις ακόμη πληρωμές για τους πληττόμενους μισθωτούς

Η Airbnb απέλυσε το 25% των υπαλλήλων της

Δραματική εκτίμηση για την Ελλάδα: Ύφεση 9,7% και ανεργία 19,9%

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις