Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Αναφορά στα πειραματικά εμβόλια από Τσιόδρα
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Αναφορά στα πειραματικά εμβόλια από Τσιόδρα

Κορονοϊός Ελλάδα: «Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με μεγάλη δόση καθάρισαν τον ιό από του πνεύμονές τους», αναφέρεται σε επιστημονικό περιοδικό.

Κορονοϊός Ελλάδα: Πίθηκοι και ποντίκια σε ρόλο πειραματόζωων, δίνουν ελπίδες στην ανθρωπότητα ότι ίσως η επιστημονική κοινότητα να βρίσκεται κοντά στο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού. Το ζήτημα του εμβολίου και των προσπαθειών των επιστημόνων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στην τακτική ημερήσια ενημέρωσή του της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις με το μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σχεδόν όλος ο πλανήτης. «Ένα από τα εμβόλια, σε πολύ πρόσφατη γνώση, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού, αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων και η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης περιοδικά στον κόσμο», ξεκίνησε την αναφορά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και συνέχισε:

«Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα, που εξετάζει ένα, από τα νέα υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους, τα οποία, αφού τα μπόλιασαν με δυο διαφορετικές δόσεις μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών».

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κορονοϊός Ελλάδα: Το αποτέλεσμα

Και ιδού το αποτέλεσμα, όπως το μετέφερε ο κ. Τσιόδρας: «Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με τη μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες.  Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία κλινική ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους. Ξέρουμε, ότι η παγκόσμια προσπάθεια για ένα καλό εμβόλιο, ένα ασφαλές εμβόλιο, για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, συνεχίζεται». Ως προς το ερώτημα που καίει κυριολεκτικά εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, που απειλούνται από τον εφιάλτη του κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας απάντησε: «Ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει τεστάρει πολλά τέτοια εμβόλια και θα έχει μερικά καλά δεδομένα για παραγωγή εμβολίων».

Εβδομήντα επιστημονικές προσπάθειες

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι σε προηγούμενη αναφορά του ο έγκριτος επιστήμονας, επικεφαλής της ομάδας Λοιμωξιολόγων που παρακολουθούν και αναλύουν τα πάντα γύρω από τον ιό στον κόσμο, έχει δηλώσει ότι γίνονται συγχρόνως κάπου εβδομήντα επιστημονικές προσπάθειες για την εύρεση του εμβολίου κατά του ιού και το επίσης σημαντικότατο ότι δεν υπάρχει ίχνος ανταγωνισμού μεταξύ των ομάδων στις διάφορες χώρες.

Τι αναφέρει το Science για τη μελέτη

Σύμφωνα με το Protagon.gr, το Science, στη δημοσίευση του οποίου αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας, αναφέρει τα εξής: Σε μελέτη που έγινε στην Κίνα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, αναφέρεται η πιλοτική παραγωγή ενός κεκαθαρμένου απενεργοποιημένου υποψήφιου εμβολίου για τον SARS-CoV-2 (PiCoVacc). Οι ερευνητές απομόνωσαν στελέχη του ιού SARS-CoV-2 από δείγματα βρογχοκυψελιδικού εκπλύματος (πνεύμονα) 11 νοσηλευόμενων (συμπεριλαμβανομένων πέντε ασθενών σε μονάδα Εντατικής), μεταξύ των οποίων πέντε από την Κίνα, τριών από την Ιταλία, ενός από την Ελβετία, ενός από τη Βρετανία και ενός από την Ισπανία.

 Τα 11 δείγματα περιείχαν διαφορετικά στελέχη SARS-CoV-2

Στη συνέχεια οι ερευνητές «καλλιέργησαν» τον ιό σε κύτταρα, ώστε να συλλέξουν μεγάλες ποσότητες και στη συνέχεια τον απενεργοποίησαν και τον καθάρισαν. Η ανάλυση με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειξε ανέπαφα σωματίδια του ιού, τα οποία περιστοιχίζονται με ακίδες τύπου στεφάνης, η τυπική δηλαδή εικόνα του κορονοϊού. Ακολούθως, εμβολίασαν αρχικά ποντικούς, όπου διαπίστωσαν την παραγωγή αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών του ιού, ειδικά της πρωτεΐνης-ακίδας με την οποία ο ιός συνδέεται στα κύτταρα για να εισβάλλει. Στη συνέχεια εμβολίασαν πιθήκους (μακάκους), οι οποίοι όταν μολυνθούν από το SARS-CoV-2 εμφανίζουν κλινικό σύνδρομο σχεδόν όμοιο με αυτό που εμφανίζεται σε ανθρώπους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι πίθηκοι που δεν έλαβαν το εμβόλιο εμφάνισαν μεγάλο φορτίο του ιού, ο οποίος πολλαπλασιαζόταν στο αναπνευστικό τους, και βαρύ κλινικό σύνδρομο με σοβαρή διάμεση πνευμονία. Αντίθετα οι εμβολιασμένοι πίθηκοι εμφάνισαν είτε ήπια συμπτώματα (όσοι έλαβαν την μικρή δόση) είτε καθόλου συμπτώματα (στην μεγαλύτερη δόση), ενώ κατάφεραν να καθαρίσουν τον ιό από τους πνεύμονες.  Οι κλινικές μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Δείτε ακόμη

Δολοφονία μέλους του Ρουβίκωνα από τη σύντροφό του – Τι υποστήριξε στην απολογία της

Πολιτική “σταθερά” ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse

Εικόνες που “κόβουν την ανάσα” – Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις