Ματθαίος Γιωσαφάτ: Ο κορυφαίος νευρολόγος-ψυχίατρος-παιδοψυχίατρος μιλάει για το πώς επηρέασε ο κορονοϊός την ερωτική ζωή των Ελλήνων.
Ματθαίος Γιωσαφάτ: «Ο φόβος μας αυξήθηκε, αλλά δεν το πήραμε πολλοί στα σοβαρά. Ήταν το ξαφνικό. Κυρίως όμως φοβηθήκαμε για τα μέτρα. Τα τηλέφωνα στο γραφείο μου για ραντεβού αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Athens Voice και τη Λίνα Παπαδάκη ο κορυφαίος ψυχίατρος Ματθαίος Γιωσαφάτ. Ο κ. Γιωσαφάτ τόνισε πώς προς το παρόν δεν μας έμαθε τίποτα ουσιαστικό η καραντίνα, καθώς μαθαίνουμε πράγματα μετά τη λήξη της κάθε εμπειρίας.
Κυρίως όμως επανεκτιμήσαμε όλοι, επισημαίνει, την αξία της ζωής. Τον ήλιο, το φως, τις φιλίες, τις ταβέρνες, τη θάλασσα. Περισσότερο, όμως, επανεκτιμήσαμε, διευκρινίζει ο κ. Γιωσαφάτ, κάτι για το οποίο αποφεύγουμε να μιλήσουμε ανοιχτά, τον έρωτας.
Ματθαίος Γιωσαφάτ: Οι έφηβοι, οι νέοι και οι… παράνομοι
«Πολλοί νέοι άνθρωποι που δεν ζουν μαζί στερήθηκαν τη δυνατότητα να κάνουν έρωτα. Επίσης, εντονότερο είναι το συναίσθημα αυτής της στέρησης για τους εφήβους, για τα νέα παιδιά που μένουν με τους γονείς τους. Τρίτον, που δεν λέγεται συχνά, είναι ότι υπάρχουν πολλά παράνομα ζευγάρια διαφορετικών ειδών που δεν μπορούσαν να είναι μαζί αυτόν τον καιρό», αναφέρει ο διακεκριμένος ψυχίατρος.
Οι παντρεμένοι
Όσον αφορά στους παντρεμένους, ο κ. Γιωσαφάτ αναφέρει: «Και, τέλος, ο κορονοϊός δυσκόλεψε πάρα πολύ τον έρωτα στα παντρεμένα ζευγάρια. Σε ένα ζευγάρι που είναι σχετικά ώριμο και καλό, η καραντίνα βοήθησε να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά ψυχικά. Αλλά τα ώριμα ζευγάρια είναι 15-20% το πολύ. Τα υπόλοιπα; Η ενασχόληση του ενός με τον άλλον όλη μέρα βγάζει τα προβλήματα στην επιφάνεια. Ανακινεί τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας. Το κλείσιμο αυτό, ο αναγκαστικός εγκλεισμός μας, θυμίζει το κλείσιμο, τον περιορισμό, που έχουμε μικροί στην οικογένεια. Και η Αγία Ελληνική Οικογένεια είναι ένα παραμύθι».