Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λαθρανασκαφές: 26 ενέργειες εν μέσω κορονοϊού
ΕΛΛΑΔΑ

Λαθρανασκαφές: 26 ενέργειες εν μέσω κορονοϊού

Λαθρανασκαφές: Οκταμελής ομάδα σε Κορινθία και Αρκαδία έπαιζε με τον θάνατο για να φτάσει σε απόκρημνα σημεία για αρχαία.

Λαθρανασκαφές: Ούτε μία, ούτε δύο. Εικοσιέξι λαθρανασκαφές, μέσα σε χρονικό διάστημα σαράντα δύο ημερών, πραγματοποίησε οκταμελής ομάδα αρχαιοκαπήλων, εν μέσω κορονοϊου σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην Αρκαδία και στην Κορινθία. Τα μέλη της ομάδας, εξοπλισμένα με τα ανάλογα σκαπτικά εργαλεία, έφθασαν μέχρι του σημείου να ρισκάρουν και την ίδια τους τη ζωή σε απόκρημνα σημεία. Ενδεικτικό της επικινδυνότητας της πρόσβασης είναι το γεγονός ότι οι αστυνομικοί των υπηρεσιών που συνεργάστηκαν για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, για να φθάσουν σε μια από τις λαθρανασκαφές, ζήτησαν τη βοήθεια κλιμακίου του Ορειβατικού Συλλόγου της Τρίπολης!

Σε ευρείας κλίμακας, ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, λέει η Αστυνομία, σε περιοχές της Αρκαδίας, Αχαΐας και Κορινθίας , συνελήφθησαν συνολικά πέντε ημεδαποί, ηλικίας από 50 έως 66 ετών, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει ακόμη τρία άτομα, δύο ημεδαπούς, ηλικίας 19 και 46 ετών και έναν 38χρονο, αλλοδαπό, αντίστοιχα, επίσης μέλη της οργάνωσης.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Λαθρανασκαφές: Με κωδικές εκφράσεις

«Τα μέλη της οργάνωσης», αναφέρει η Αστυνομία, «προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις και στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης».

Από 15 Φεβρουαρίου οι λαθρανασκαφές

Όπως προέκυψε, από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, η ομάδα των λαθρανασαφέων, κατά το χρονικό διάστημα από 15.2.2020 έως 29.4.2020, πραγματοποίησαν συνολικά είκοσι έξι περιπτώσεις λαθρανασκαφών και αρχαιολογικών ερευνών, σε περιοχές των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας. Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθήκες, οχήματα, αλλά και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους και αγροτεμάχια, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

Ανιχνευτές μετάλλων, μηχανήματα ραβδοσκοπίας

Εννέα ανιχνευτές μετάλλων, τρία παλμικά μηχανήματα εδάφους, τρία μηχανήματα ραβδοσκοπίας, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ένας φορητός ασύρματος επικοινωνίας, μία πυξίδα, ένας φακός κεφαλής, έξι κινητά τηλέφωνα, διάφορα εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων, όπως κεραίες, μπαταρίες, φορτιστές, ακουστικά, τηλεκοντρόλ, μεταλλικοί ράβδοι στήριξης, ιδιόχειρες σημειώσεις με σύμβολα που παραπέμπουν σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς, ιδιόχειρες σημειώσεις με επιλεγμένα σημεία για λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες.

Το αίτημα για βοήθεια από τους ορειβάτες

Ιδού πως περιγράφει η αστυνομία την ανάγκη βοήθειας των αστυνομικών από τον Ορειβατικό Σύλλογο Τριπόλεως. Επιπλέον, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας, εντοπίστηκαν δύο χώροι σε απόκρημνη, δύσβατη και βραχώδη πλαγιά όπου είχαν πρόσφατα διενεργηθεί λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες.

Ιμάντες αναρρίχησης, γάντζοι, κρίκοι, ορειβατικά σχοινιά

Η προσέγγιση των χώρων αυτών, λόγω της επικινδυνότητας τους, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από σκαπτικά και οικοδομικά μηχανήματα, εξειδικευμένος ορειβατικός εξοπλισμός ατομικής και συλλογικής ασφάλειας (ιμάντες αναρρίχησης, γάντζοι, κρίκοι, ορειβατικά σχοινιά, κιάλια, σκάλες, μία βενζινοκίνητη γεννήτρια παραγωγής ρεύματος.

Η έρευνα συνεχίζεται

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, καταλήγει η Αστυνομία, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Δείτε ακόμη

Το αθώο φλερτ με την Ευγενία, τα μπουγέλα και οι εκδρομές – Ο μικρός Σωτήρης Τσιόδρας

Ασθενείς της Covid-19 που ανάρρωσαν και ξαναβγαίνουν θετικοί, ίσως να μην ξαναμολύνονται

Επέμβαση των ΜΑΤ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου – Έπεσαν χημικά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις