Κορονοϊός νέα: Σε παρέμβασή του στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό La7, o Τζουζέπε Ρεμούτσι, διευθυντής του ινστιτούτου φαρμακολογίας του Μιλάνου Μάριο Νέγκρι, δήλωσε ότι “οι ασθενείς με Covid 19, τώρα, είναι εντελώς διαφορετικοί από εκείνους που αρρώστησαν πριν από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες”. “Πρώτα έφταναν στα έκτακτα περιστατικά ογδόντα άνθρωποι με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τώρα, οκτώ στους δέκα μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι και να θεραπευθούν εκεί”, πρόσθεσε. “Μοιάζει να είμαστε αντιμέτωποι με μια ασθένεια σαφώς διαφορετική από εκείνη που έθεσε υπό τεράστια πίεση τις υποδομές του ιταλικού συστήματος υγείας, στην αρχή της πανδημίας αυτής”, δήλωσε επίσης ο Ρεμούτσι.
Εξήγησε, πάντως, ότι δεν ξέρει αν έχει μεταλλαχθεί ο ιός ή αν άλλαξε το ιικό φορτίο του κάθε ασθενή. “Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι οι άνθρωποι που μολύνονται αυτή την περίοδο, είναι σίγουρα σε καλύτερη κατάσταση από εκείνους που νόσησαν πριν από δυο μήνες”, λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου φαρμακολογίας Μάριο Νέγκρι. Δηλώνει αισιόδοξος, τέλος, σχετικά με τη θεραπεία που δοκιμάζεται σε πολλά ιταλικά νοσοκομεία και βασίζεται στη δωρεά πλάσματος με αντισώματα, από ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν να θεραπευθούν. “Αν, όπως νομίζω, τα τεστ αποδείξουν ότι η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική, θα μπορέσουμε να την κάνουμε προσβάσιμη σε όλους”, κατέληξε ο Ιταλός επιστήμονας.
Κορονοϊός: Το τριπλό “κοκτέιλ” φαρμάκων που επιτάχυνε την ανάρρωση ασθενών
Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανακοίνωσαν επιστήμονες του Χονγκ Κονγκ από την κλινική δοκιμή ενός τριπλού «κοκτέιλ» φαρμάκων, το οποίο βελτίωσε τα συμπτώματα, συντόμευσε την παραμονή στο νοσοκομείο ασθενών με ήπια έως μέτρια νόσο Covid-19 και μείωσε την πιθανότητα να μεταδώσουν τον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε άλλους.
Ο φαρμακευτικός συνδυασμός αποτελείται από το ribavirin που έχει χρησιμοποιηθεί κατά της ηπατίτιδας C, το ζευγάρι lopinavir-ritonavir (εμπορική ονομασία Kaletra) που αναπτύχθηκε για τον ιό HIV και την ιντερφερόνη beta-1b που αξιοποιείται στην πολλαπλή σκλήρυνση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, πραγματοποίησαν την πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή φάσης 2 σε 86 ενήλικους ασθενείς σε έξι νοσοκομεία, ενώ η ομάδα ελέγχου αποτελείτο από άλλους 41 ασθενείς που έπαιρναν μόνο lopinavir και ritonavir.
«Η δοκιμή μας δείχνει ότι η έγκαιρη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας Covid-19 με αυτό τον τριπλό συνδυασμό αντι-ιικών φαρμάκων μπορεί να καταστείλει γρήγορα την ποσότητα του ιού στο σώμα του ασθενούς, να ανακουφίσει τα συμπτώματα και να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης στο υγειονομικό προσωπικό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Κουόκ-Γιουνγκ Γιουέν.
Παρενέργειες
Η μελέτη δείχνει ότι το συγκεκριμένο «κοκτέιλ», το οποίο χορηγείτο δύο φορές τη μέρα επί δύο εβδομάδες, είναι επίσης ασφαλές και καλά ανεκτό από τους ασθενείς. Οι μόνες παρενέργειες ήσαν διάρροια, πυρετός και ναυτία, ενώ κανένας ασθενής δεν πέθανε.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι μετά τη χορήγηση του τριπλού φαρμακευτικού συνδυασμού οι ασθενείς δεν είχαν πλέον, κατά μέσο όρο επτά μέρες μετά την έναρξη της θεραπείας, ανιχνεύσιμο ιό SARS-CoV-2 στα δείγματα που ελήφθησαν από τη μύτη ή το φάρυγγα τους. Η πλήρης ανακούφιση των συμπτωμάτων τους επήλθε κατά μέσο όρο μετά από τέσσερις μέρες, ενώ πήραν εξιτήριο κατά μέσο όρο μετά από εννέα μέρες. Οι ασθενείς που άρχισαν πιο γρήγορα την τριπλή θεραπεία (μέσα σε επτά μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων τους) είχαν καλύτερη πορεία στη συνέχεια, σε σχέση με όσους έλαβαν τη θεραπεία αργότερα.
Συγκριτικά, οι ασθενείς της ομάδας ελέγχου που έπαιρναν lopinavir και ritonavir, είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του κορονοϊού στον οργανισμό τους έως 12 ημέρες κατά μέσο όρο μετά την έναρξη της θεραπείας, τα συμπτώματα τους χρειάστηκαν διπλάσιο χρόνο (οκτώ μέρες) για να φύγουν και η νοσηλεία τους διήρκεσε αρκετά περισσότερο (κατά μέσο όρο 15 μέρες).
Επειδή κανένας ασθενής της μελέτης δεν είχε σοβαρή Covid-19, το τριπλό σχήμα θα χρειαστεί πλέον να δοκιμαστεί ειδικά σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.