Γυμναστήρια Ιούνιος: Οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, και τονίζουν πως έχουν ανοίξει κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αλλά οι δικοί τους χώροι παραμένουν κλειστοί.
Γυμναστήρια Ιούνιος: Χαμένη δείχνει να είναι η χρονιά για τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, καθώς με το ενδεχόμενο παράτασης του λουκέτου και κατά τον μήνα Ιούνιο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κλάδος θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα. Μιλώντας στο Open TV και στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό να παραμείνει το λουκέτο στα γυμναστήρια και κατά τον Ιούνιο. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται ανά την επικράτεια φτάνουν τις 2.500 και απασχολούν περίπου 42.000 υπαλλήλους, οι οποίοι μένουν μετέωροι και θεωρείται δεδομένο ότι αν χαθεί κι ο Ιούνης, το λουκέτο θα παραμείνει μόνιμο για πολλά γυμναστήρια που δεν θα καταφέρουν να βγάλουν τη χρονιά, κυρίως τα συνοικιακά. Οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους, καθώς ενώ έχουν λειτουργήσει κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής όπου ο πελάτης έρχεται σε άμεση επαφή με τον ειδικό, οι δικοί τους χώροι παραμένουν κλειστοί.
Μεγάλο «αγκάθι» στα γυμναστήρια είναι και τα κλιματιστικά, για τα οποία δεν έχουν αποφανθεί ακόμα οι υγειονομικές Αρχές, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα γυμναστήρια για την διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Οι επαγγελματίες του χώρου, έχουν καταθέσει προτάσεις με μέτρα για την υγεία των εργαζομένων και των συνδρομητών. Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση για προκαθορισμένα ραντεβού ώστε να παραμένει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων εντός των γυμναστηρίων, ενώ προτείνεται απολύμανση όλων των οργάνων γυμναστικής ξεχωριστά μετά την χρήση από κάθε πελάτη και μάσκες και γάντια για όλο το προσωπικό. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, η παράταση του λουκέτου είναι σχεδόν δεδομένη, ενώ άγνωστο παραμένει – όπως δήλωσε- αν θα ανοίξουν και τον Ιούλιο. Και μπορεί η κυβέρνηση να τους στηρίξει οικονομικά, όμως τίποτα δεν θα είναι αρκετό για να επιβιώσουν…
Απόγνωση…
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, Γιάννης Γκόβας, ανέφερε στο iEidiseis πως τα οικονομικά δεδομένα στον κλάδο έχουν φθάσει σε οριακό επίπεδο, κι απηύθυνε έκκληση προς την Πολιτεία να μεριμνήσει και να λάβει άμεσα μέτρα για εργοδότες κι εργαζόμενους. «Ο φορέας που εκπροσωπώ έχει κοντά στα 2.500 γυμναστήρια, στα οποία εργάζονται 40-45 χιλιάδες άνθρωποι. Έχουμε να εισπράξουμε χρήματα για τις επιχειρήσεις μας από τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση τα έχει πάει πολύ καλά στο υγειονομικό κομμάτι, ωστόσο, ο τομέας του fitness δεν υπάρχει πουθενά στον χάρτη της. Έχουμε κάνει ενέργειες προς τα αρμόδια υπουργεία και προσπαθούμε να δούμε πότε θα ανοίξουμε».
«Εμείς είχαμε λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας προτού ακόμα κλείσουμε, με απολυμάνσεις, γάντια κ.τ.λ. Και τώρα βλέπουμε να έχουν ανοίξει τα κομμωτήρια και τόσα άλλα ή οι χώροι που βαφτίζονται ευεξίας και ο δικός μας ο τομέας είναι εκτός. Προσπαθούμε να προσεγγίζουμε την αρμόδια επιτροπή που αποφασίζει για τα μέτρα, ώστε να μιλήσουμε για τη σημασία της άσκησης στην υγεία. Κλείσαμε στις 10 Μαρτίου, οπότε έχουμε να εισπράξουμε χρήματα από τον Φεβρουάριο».
«Έχουμε φθάσει στον Μάιο, κι εμείς τον Μάιο περιμέναμε να δουλέψουμε. Όταν πάνω στους 1-2 μήνες που η δουλειά είναι στο φουλ είμαι κλειστός, όταν τα λειτουργικά μου έξοδα με πάρουν από κάτω 2-3 μήνες, έχω εξαφανιστεί. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επενδύσει. Υπάρχει άνθρωπος που έχει επενδύσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, με 50-55 εργαζόμενους. Τι θα κάνει; Αλλά ας πούμε για τα μικρά γυμναστήρια. Πώς ν’ αντεπεξέλθουν; Αν σε πάρει από κάτω 2-3 μήνες, χάθηκες», τόνισε. «Και αν έλθει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο τι θα γίνει; Θ’ αφανιστεί το επάγγελμα τελείως. Πρέπει η Πολιτεία να δει το πρόβλημα», κατέληξε.
Οι υποχρεώσεις τρέχουν
“Ζητούμε από την πολιτεία να εξετάσει πιο διεξοδικά το θέμα της άσκησης, και να επιτρέψει στον κόσμο να ασκηθεί σε ασφαλές και επιστημονικό περιβάλλον υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς, όπως τέθηκαν σε κάθε παροχή υπηρεσιών”, μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής, Κωνσταντίνος Παπούλιας. “Ο δικός μας κλάδος δέχεται ισχυρό χτύπημα. Δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε έναν έστω άτυπο προγραμματισμό. Μας έκλεισαν, αλλά οι οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν”.
Πειραματισμοί
Η νέα πραγματικότητα έκανε γυμναστήρια και στούντιο να πειραματιστούν με διάφορες ψηφιακές προσφορές και τρόπους, που κάνουν την πελατεία τους να νιώθει ασφαλής όσο παραμένει κλεισμένη στο σπίτι, όχι μόνο για να δημιουργήσουν έσοδα, αλλά και για να μπορέσουν να την προσελκύσουν εκ νέου όταν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Μια συνδρομητική υπηρεσία που αρχικά πρόσφερε φυσική πρόσβαση σε αθλητικές λέσχες και γυμναστήρια, διαθέτει πλέον απευθείας διαδικτυακή αναμετάδοση μαθημάτων πιλάτες, αερόμπικ κ.ο.κ., κάποια εντελώς δωρεάν και κάποια έναντι 18 ευρώ. Ορισμένα γυμναστήρια προσφέρουν διαδικτυακή πρόσβαση στις υπηρεσίες τους πολύ φθηνότερα από ό,τι τα συμβατικά μαθήματα, ενώ άλλα παρέχουν δωρεάν στην πελατεία τους το ψηφιακό περιεχόμενο σε κάποιες πλατφόρμες όπως το Instagram.
https://www.youtube.com/watch?v=k4rlpNBvczI