Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός σχολεία: Οδηγίες από τον υποπτέραρχο Χατζηγεωργίου
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός σχολεία: Οδηγίες από τον υποπτέραρχο Χατζηγεωργίου

Κορονοϊός σχολεία: Τι συμβουλεύει γονείς και μαθητές της Γ΄ Λυκείου ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος της Πολεμικής Αεροπορίας Δημήτρης Χατζηγεωργίου

Κορονοϊός σχολεία: Οδηγίες και συμβουλές προς γονείς και μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου τα μαθήματά τους, προετοιμαζόμενοι και για τη μεγάλη μάχη των Πανελληνίων Εξετάσεων, από τον παθολόγο ολοιμωξιολόγο, Διευθυντή του Υγειονομικού της Πολεμικής αεροπορίας και μέλους της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου. Πρόκειται για τον επιστήμονα στρατιωτικό, ο οποίος αντικαθιστά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση όταν εκείνος απουσιάζει. Ο Υποπτέραρχος, κάλεσε γονείς και μαθητές να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα για τον ιό και να μην πιστεύουν σε μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και άλλα μέσα.

Να αναγνωρίζουν τα βασικά συμπτώματα της νόσου COVID-19, κυρίως βήχα, πυρετό και δύσπνοια, αλλά και πονόλαιμο, πονοκέφαλο, διάρροια, μυαλγίες ή και απώλεια της όσφρησης και της γεύσης. «Όταν το παιδί παρουσιάζει κάποια ύποπτα συμπτώματα», τόνισε ο υποπτέραρχος-λοιμωξιολόγος «θα πρέπει να συνεννοηθούν με το γιατρό τους, να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι και να του εξηγήσουν ήρεμα πως δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο».

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κορονοϊός σχολεία: Φυσικό να είστε λυπημένοι, ανήσυχοι, μπερδεμένοι, θυμωμένοι

Απευθυνόμενος στα παιδιά και μπαίνοντας στην ψυχολογία τους, είπε ότι «σε μια κατάσταση σαν και αυτή που περνάμε, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένοι, ανήσυχοι, μπερδεμένοι, φοβισμένοι ή και θυμωμένοι. Να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι σας. Προσπαθήστε να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε, όπως οι γονείς, ο δάσκαλος ή ο καθηγητής σας. Ρωτήστε, εκπαιδευτείτε και πάρτε πληροφορίες από αξιόπιστες όμως πηγές πληροφόρησης».

Η πανδημία κάποια στιγμή θα είναι ιστορία

Αφού έδωσε για πολλοστή φορά οδηγίες για τη σωστή υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν, δήλωσε:  «Είμαι αισιόδοξος πως κάποια στιγμή στο μέλλον, η πανδημία θα αποτελέσει ιστορία. Σε αυτό το βιβλίο της ιστορίας, ας γράψουμε σαν χώρα κεφάλαια επιτυχίας μόνο και καμία μαύρη σελίδα. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας για τις εξετάσεις». Και για να τονίσει ακόμη περισσότερο αυτή την αισιοδοξία αναφέρθηκε στα επιστημονικά δεδομένα για τη μελέτη του ιού και τα συμβαίνοντα παγκοσμίως, είπε ότι «τα παιδιά μας δεν διατρέχουν τον κίνδυνο, που διατρέχουν οι μεγαλύτεροι από εμάς.

Σχεδόν στο 0 η θνητότητα έως 20 ετών

Σε όλες τις μελέτες καταγραφής της πανδημίας και σε όλο τον κόσμο τα παιδιά, όπως αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν, αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο των κρουσμάτων και επίσης το ποσοστό θνητότητας στο ηλικιακό φάσμα από 0-20 ετών είναι σχεδόν μηδέν».

Οι οδηγίες

Προς ενημέρωση, λοιπόν, όλων των γονέων και των μαθητών που ρίχνονται στη μάχη, το alphafreepress.gr παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις συμβουλές-οδηγίες του Υποπτέραρχου λοιμωξιολόγου, που θα τους φανούν χρήσιμες στη συνέχεια. «Ξεκινάνε οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να πηγαίνουν στα σχολεία και αυτό είναι ένα ακόμα βήμα στο αργό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας μας. Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε σχετικά με την πανδημία, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι τα σταγονίδια της αναπνοής, του βήχα και του φτερνίσματος, τα οποία αιωρούνται για κάποιο διάστημα γύρω μας όταν φωνάξουμε, όταν μιλήσουμε ή όταν βήξουμε.

Οι επιφάνειες που μολύνονται

Δευτερογενώς, οι επιφάνειες από όλα τα άψυχα αντικείμενα που είναι γύρω μας, όταν δεχτούν πάνω τους τα σταγονίδια που αναφέραμε πριν, γίνονται με τη σειρά τους μολυσματικές για κάποιο χρονικό διάστημα και αν κάποιος άλλος τις αγγίξει και μετά φέρει τα χέρια του στο στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή το πρόσωπο τότε μεταφέρει τον ιό στον εαυτό του.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Τι πρέπει να κάνουν, λοιπόν, οι γονείς που τώρα που κάποια από τα παιδιά μας θα πάνε σχολείο; «Πρώτον, να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα σχετικά με τον ιό και να μην πιστεύουν σε μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και άλλα μέσα.  Δεύτερον, να αναγνωρίζουν τα βασικά συμπτώματα της νόσου COVID-19, κυρίως βήχας, πυρετός και δύσπνοια, αλλά και πονόλαιμος, πονοκέφαλος, διάρροια, μυαλγίες ή και απώλεια της όσφρησης και της γεύσης στο παιδί τους.  Όταν το παιδί παρουσιάζει κάποια ύποπτα συμπτώματα, θα πρέπει να συνεννοηθούν με το γιατρό τους, να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι και να του εξηγήσουν ήρεμα πως δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Τρίτον, εάν το ίδιο το παιδί ή κάποιος από το περιβάλλον του σπιτιού ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στο σχολείο υπεύθυνη δήλωση, ώστε το παιδί να μην παρακολουθήσει τα μαθήματα δια ζώσης και σύμφωνα βέβαια με την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας.

Κανόνες υγιεινής

Τέταρτον, να εκπαιδεύσουν σωστά το παιδί τους ή τα παιδιά τους στους κανόνες υγιεινής, για την τήρηση της απόστασης στην καθημερινότητα μας, για το συχνό πλύσιμο των χεριών, για την υγιεινή του βήχα με την κάλυψη του στόματος και της μύτης με το εσωτερικό του αγκώνα, τη χρησιμοποίηση καλάθου αχρήστων για την απόρριψη των χρησιμοποιουμένων χαρτομάντιλων και την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, του στόματος, της μύτης και των ματιών.

Πέμπτον, ειδικότερα όσον αφορά την υγιεινή των χεριών, πρέπει να τους δείξουν να πλένονται με την ορθή τεχνική και για 20 περίπου δευτερόλεπτα, να πλένονται συχνά στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και οπωσδήποτε πριν και μετά το φαγητό, μετά από το βήχα ή το φτάρνισμα ή μετά από το φύσημα της μύτης, όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα και όποτε είναι τα χέρια ορατά λερωμένα. Εάν κάπου δεν υπάρχει διαθέσιμο τρεχούμενο νερό και σαπούνι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ευρέως κυκλοφορούντα αλκοολικά διαλύματα».

Οδηγίες προς τους μαθητές

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στους μαθητές πραγματικά σαν πατέρας: «Θα ήθελα να απευθυνθώ και σε εσάς τώρα. Προστατεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους.  Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, προσπαθήστε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας και μην μοιράζεστε με άλλους αντικείμενα, σκεύη φαγητού και φαγητά ή ποτά. Γίνετε εσείς οι ίδιοι καθοδηγητές, για να κρατηθείτε πρώτα από όλα εσείς υγιείς, οι φίλοι σας, η οικογένειά σας, το σχολείο και η κοινωνία. Μοιραστείτε με άλλους ό,τι έχετε μάθει σχετικά με την πρόληψη και την υγιεινή και ειδικότερα με τα μικρότερα παιδιά της παρέας ή του σχολείου σας. Δείξτε στους άλλους το σωστό τρόπο κάλυψης του βήχα και το πλύσιμο των χεριών. Κρατήστε τις αποστάσεις στα διαλείμματα, αλλά και στον ελεύθερο χρόνο σας.

Ο ιός μας θέλει κοντά

Ο ιός θέλει πάση θυσία να ερχόμαστε κοντά για να του δίνουμε την ευκαιρία να ταξιδεύει και να μεταφέρεται από τον ένα στον άλλον. Ας μην κάνουμε το λάθος να του δίνουμε τέτοιες ευκαιρίες και ας μην καταστρέψουμε αυτό που με θυσίες πετύχαμε εδώ και δυο μήνες. Μην στιγματίζετε τους συνομηλίκους σας και μην κοροϊδεύετε τα παιδιά που αρρώστησαν ή φοράνε μάσκα. Θυμηθείτε πως ο ιός δεν έχει προτιμήσεις, αλλά ούτε και αποφεύγει κάποιες ειδικές ομάδες, καταγωγή, ηλικίας ή άλλες καταστάσεις. Να ενημερώνετε πάντα τους γονείς σας όταν δεν αισθάνεστε καλά και στην περίπτωση αυτή, βέβαια, να παραμένετε σπίτι».

Δείτε ακόμη

Επιτυχημένη η στρατηγική στον αριθμό των τεστ – 2.903 σε μία εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ

4Οάρια και αφρικάνικη σκόνη – Έρχεται ακραία για την εποχή ζέστη

155.962 εργαζόμενοι επιστρέφουν σήμερα στο πόστο τους – Τι ανοίγει, κανόνες λειτουργίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις