Κορονοϊός Ελλάδα: Με πυροσβέστη, που θα παρακολουθεί τις… φωτιές που ανάβει ο κορονοϊός και θα προσπαθεί να σβήσει τις αναζωπυρώσεις πριν πάρει και πάλι η «φωτιά» μεγάλες διαστάσεις, παρομοίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τον εαυτό του και την επιτροπή των έγκριτων επιστημόνων, που μάχεται εδώ και τρεις μήνες με τον αόρατο, πλην ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό. «Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.
«Εμείς», συνέχισε, «θα παρακολουθούμε τα δεδομένα, προσπαθώντας να σβήσουμε μικρές φωτιές, να αποτρέψουμε σοβαρές αναζωπυρώσεις, που δεν θέλουμε να μας ανατρέψουν την έως τώρα προσπάθεια.Ο εργαστηριακός έλεγχος και η κατά το δυνατόν καλύτερη ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση των ασθενών και η επάρκεια για την αναγκαία υγειονομική φροντίδα, θα είναι σημαντικά εργαλεία σε αυτή μας την προσπάθεια». Στη συνέχεια, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε αναφορά «στις προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσουμε αν δεν συμπεριφερθούμε σωστά».
Κορονοϊός Ελλάδα: «Δεν μπορούμε να το πάρουμε στ’ αστεία»
Ο καθηγητής είχε ετοιμάσει και μια λίστα με επτά συμβουλές- οδηγίες προς… ναυτιλλομένους, ούτως ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα στη νέα φάση επανεκκίνησης της οικονομίας στη θάλασσα που καλούμαστε τώρα να κολυμπήσουμε μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών σε όλους τους τομείς. «Είναι κρίσιμη αυτή η περίοδος», είπε «δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό. Χρειάζεται η προσοχή μας σε μερικά πολύ απλά μέσα, πολύ απλά πραγματάκια, πολύ απλούς κανόνες»
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Ο καθηγητής έκανε εκτεταμένες αναφορές στην κίνησή μας με τα ΜΜΜ, που πρέπει να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν, στη σωστή χρήση μάσκας για να είναι αποτελεσματική η προστασία της, στον εφοδιασμό μας σε μόνιμη βάση με αντισηπτικό ή μαντηλάκια, στην υγιεινή των χεριών -δεν έχει κουραστεί να το επαναλαμβάνει- στην προφύλαξή μας σε εξωτερικούς χώρους από τον κίνδυνο των λοιμώξεων, ενώ διαπίστωσε με τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου μια υποεκτίμηση της κατάστασης από ορισμένους που βάζει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους που τηρούν τους αναγκαίους κανόνες.
Ο επτάλογος κατά Τσιόδρα
Ο επτάλογος κατά Τσιόδρα, λοιπόν, είναι ο παρακάτω:
Ποδήλατο, περπάτημα
«Πρώτον, να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όταν είναι δυνατόν. Να προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, είτε λέγεται περπάτημα κάποιας απόστασης ή οδήγησης με ένα ιδιωτικό μέσο αυτό τον καιρό. Πάντως, τον καιρό του απαγορευτικού χαιρόμουν που έβλεπα ανθρώπους να περπατούν στους δρόμους.
Κανόνες στα ΜΜΜ
Δεύτερον, όταν πρέπει και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να το κάνουμε με τους κανόνες. Δηλαδή τη χρήση μάσκας και την προσεκτική υγιεινή των χεριών. Τρίτον, η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. Είδα πολλούς ανθρώπους τις τελευταίες μέρες να την χειρίζονται με λάθος τρόπο, να είναι η μάσκα κάτω από την μύτη, κάτω από το στόμα, να φτάνει μέχρι το σαγόνι.
Πλύσιμο χεριών όταν βγάζουμε τη μάσκα
Δεν μπορεί να μην έχουμε μαζί μας ένα αντισηπτικό, ένα αντισηπτικό μαντηλάκι, ένα αλκοολούχο αντισηπτικό σε υγρή μορφή, για να πλένουμε τα χέρια μας όταν βγάζουμε ή πριν βάλουμε την μάσκα, ένα σακουλάκι να βάζουμε την μάσκα όταν δεν την χρησιμοποιούμε. Έχουν βγει και πολύ ωραία βίντεο, πώς να χειριζόμαστε την μάσκα, όπου πρωταγωνιστούν καταπληκτικοί άνθρωποι και μάλιστα, με έναν από τους ανθρώπους του νοσηλευτικού προσωπικού που σήμερα τιμούμε. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα, κακό κάνει και όχι καλό.
Όχι μάσκα σε ανθρώπους με αναπνευστικά ή παιδάκια κάτω των 2
Και φυσικά, δεν είναι για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή μικρά παιδάκια κάτω της ηλικίας των 2 ετών. Θέλει προσοχή. Θέλει προσοχή στις οδηγίες των ειδικών.
Υγιεινή χεριών
Τέταρτον, χρειάζεται πολλή προσοχή στην υγιεινή των χεριών μας. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Αυτό τον καιρό επίσης, δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό μας χώρο, που υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην τους έχουμε δει για πολύ καιρό. Οτιδήποτε ακουμπάμε, παραδείγματος χάριν, πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές, είναι δυνητικά μολυσμένα με τον ιό ή και άλλους ιούς. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και επιστροφή σε αυτό και οιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον, και, φυσικά, πριν αγγίξουμε τις περιοχές του προσώπου μας.
Κίνδυνος λοιμώξεων
Πέμπτον, οπωσδήποτε ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω, όχι για τις δουλειές μας, όπου τηρούμε τις οδηγίες έτσι κι αλλιώς, αλλά για να χαλαρώσουμε, όταν βγαίνουμε για να περπατήσουμε, να αποφεύγουμε χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Πολλές μελέτες, και ελληνικές, δείχνουν μια αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεπτόμαστε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, ακόμη και ανοιχτούς.
Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου
Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου. Έκτον, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε για αυτόν τον καιρό τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστούμε σε ένα στενό, δικό μας κύκλο επαφών. Να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Η προστασία τους την περίοδο αυτής της άρσης του απαγορευτικού, εξακολουθεί να είναι μέλημά μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Προσέξτε τα ύποπτα συμπτώματα
Και έβδομον, και βέβαια πολύ σημαντικό, η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Όσο κυκλοφορεί ο ιός συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία του, ιού ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωση, η επικοινωνία με τον γιατρό μας και φυσικά η θεραπεία, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη».