Σχέδιο για τουρισμό - κορονοϊός: Στο Μαξίμου περιμένουν την απόφαση της Κομισιόν και τις κατευθύνσεις που θα δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να οριστικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς.
Σχέδιο για τουρισμό – κορονοϊός: Κρίσιμη για την ελληνική οικονομία είναι η σημερινή ημέρα με την Κομισιόν να εκδίδει εντός των επόμενων ωρών το πρώτο προσχέδιο οδηγιών για την διάσωση της φετινής τουριστικής περιόδου. Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης «είναι μια κρίσιμη ημέρα, αλλά εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και μόνοι μας για να υποδεχθούμε τον τουρισμό, εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα», μαρκάροντας την πρώτη από τις ημερομηνίες – σταθμούς για την σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα.
Με σήμανση ως σημαντικής ημέρας για την εξέλιξη του κλάδου του τουρισμού τοποθετούν στις ατζέντες τους την 13η Μαΐου και οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων στην χώρα, με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσο να δηλώνει ότι «θα έχουμε εικόνα αν το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε τουρισμό ή όχι», μέχρι τη σημερινή δύση του ηλίου, τη στιγμή που η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, δηλαδή και για τη σύναψη διμερών συμφωνιών για την μετακίνηση των τουριστών.
Βασική κατεύθυνση των Βρυξελλών θα είναι η ενθάρρυνση των κρατών-μελών να ανοίξουν εκ νέου σταδιακά τα εσωτερικά σύνορα. Σύμφωνα με έγγραφο, αντίγραφο του οποίου επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με «συντονισμένη, «όσο το δυνατόν πιο αρμονική» και «χωρίς διακρίσεις» μέθοδο. Αυτές είναι απλές συστάσεις της Κομισιόν, δεδομένου ότι εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν να άρουν αυτούς τους ελέγχους και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Από το 22.28 η συνέντευξη Γεραπετρίτη
Ίδια μέτρα
Οι Βρυξέλλες προτείνουν ότι όταν οι χώρες βρίσκονται σε συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση και έχουν λάβει τα ίδια προληπτικά μέτρα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Αν, για παράδειγμα, η Αυστρία ανοίξει τα σύνορά της με τη Γερμανία, πρέπει να πράξει το ίδιο και με την Τσεχία αν αυτή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση συγκρίσιμη με τη Γερμανία. Ομοίως, όταν μια χώρα ανοίγει τα σύνορά της με μια άλλη, πρέπει να το πράξει για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι την ιθαγένεια.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συστήνει στα κράτη μέλη να λάβουν τις αποφάσεις τους βάσει της υγειονομικής αξιολόγησης της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους συνεννόηση. Στις συστάσεις της η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει επίσης το ζήτημα της επιστροφής χρημάτων για ακυρωμένα ταξίδια και κρατήσεις διαμονής.
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει επιστροφή χρημάτων, αλλά πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες προτιμούν να προσφέρουν πίστωση στους πελάτες τους.
«Οι μεταφορείς και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πρέπει να ακολουθούν μια κοινή προσέγγιση, προσφέροντας στους επιβάτες και τους ταξιδιώτες μια ελκυστική επιλογή μεταξύ της επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ή της αποδοχής κουπονιών», υποδεικνύει το έγγραφο. «Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι επιβάτες και οι ταξιδιώτες να δεχτούν κουπόνια αντί για επιστροφή χρημάτων, τα κουπόνια πρέπει να προστατεύονται από τυχόν αφερεγγυότητα του εκδότη και να είναι επιστρεπτέα μετά από ένα έτος το μέγιστο», προσθέτει η Επιτροπή.
Συστάσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές από την Κομισιόν
Η θέση της Ελλάδας
Η Κομισιόν θα επιχειρήσει να συντονίσει τα πρωτόκολλα μετακινήσεων από χώρα σε χώρα, ωστόσο είναι προφανές ότι κάθε κυβέρνηση έχει κάνει το δικό της σχεδιασμό, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τις επιπτώσεις στον Τουρισμό. Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει υποβάλει τη δική της πρόταση στην οποία τονίζει ότι «στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».
Η Αθήνα θέλει δίκαιη μεταχείριση όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν και στη συνέχεια να επιστρέφουν εύκολα στο σπίτι. Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.
Τεστ
Προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο». Στην ίδια επιστολή η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τα μέσα ταξιδιού».
«Οι οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες αλλά και οι μετακινήσεις με τρένο θα πρέπει να εκκινήσουν ταυτόχρονα και με ανάλογα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε πιο απομακρυσμένες χώρες-μέλη της Ένωσης να μείνουν πίσω. Έτσι, στα αεροπλάνα, όλα τα καθίσματα πρέπει να γεμίσουν, καθώς οι κενές ενδιάμεσες θέσεις δεν θα συνεισφέρουν οικονομικά ενώ τα οφέλη για την υγεία θα ήταν αμφισβητήσιμα».
Στο επίκεντρο τουρισμός και εστίαση
Πώς θα στηριχθούν εργαζόμενοι σε εστίαση, αερομεταφορές
Όσον αφορά στο μείζον πρόβλημα της απασχόλησης- οι δύο κλάδοι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εποχικά εργαζόμενων- θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το SURE, που στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προσεγγίσουν τα 3 δις ευρώ. Ειδικά για την εστίαση, πέρα από τα μέτρα ρευστότητας, αναμένεται η μείωση του ΦΠΑ στο «πακέτο» καφές, αναψυκτικά και λοιπά ροφήματα, από το 24% στο 13% αλλά μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν εξετάζεται η μείωση του συντελεστή στο 11%, όπως επίσης ότι δεν υπάρχει πλάνο για μετάταξη των καταλυμάτων από το 13% στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%.
Όσον αφορά στις αερομεταφορές, το μείζον πρόβλημα του κόστους εργασίας καλύπτεται ήδη από το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων (800άρια και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών), που θα συμπληρωθεί από κονδύλια του SURE, ενώ δεν επιβεβαιώνεται το σενάριο περί χρηματοδότησης με CoCos, δηλαδή με δανεισμό από το Κράτος με ομόλογα, που θα μετατρέπονται σε μετοχές της εταιρίας αν αυτή αθετήσει τις πληρωμές της, άρα εμμέσως κρατικοποίηση.
Ο Τσιόδρας για τον τουρισμό
Για το άνοιγμα του τουρισμού και τους κανόνες με τους οποίους πρέπει να υποδεχθεί η χώρα μας τουρίστες μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα. “Σίγουρα δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας”. “Θεωρώ ότι θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα.
Αν φτάσουμε σε μια κατάσταση που θα επιτρέπεται ο τουρισμός θα υπάρχουν κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο ιδίως αν αυτός μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο”. Ένας δεύτερος κανόνας είναι ότι η μετακίνηση θα γίνεται με χρήση μάσκας αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός υπόπτου περιστατικού σε μέσο μεταφοράς, και ένας τρίτος κανόνας όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας είναι η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου και “φαντάζομαι δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα ο ιός, τη μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο χωριό στο οποίο μένουν άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο”.
Τήρηση μέτρων, αποστάσεις
Αναφερόμενος στο μέσο μεταφοράς που θα μας πάει στο χώρο των διακοπών είπε ότι είτε αυτό είναι αεροπλάνο είτε πλοίο “παντού θα χρειάζεται η προσοχή και η τήρηση των μέτρων, εάν και εφόσον γίνει η εφικτή η διαδικασία του τουρισμού και κυρίως η τήρηση των αποστάσεων”. Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες όπως είπε.
“Ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις. Μπορούμε να σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο τον εσωτερικό τουρισμό αν παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση και εύχομαι τα οποία προβλήματα- γιατί θα υπάρξουν προβλήματα- να μπορούν να αντιμετωπίζονται ταχύτερα με τη διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου, της απομόνωσης και της ιχνηλάτισης των επαφών και πρόσβασης στο ΕΣΥ”. Πολλά συζητούνται αλλά τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί και δεν είναι σίγουρο, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.