Ομόνοια σήμερα: Η πλατεία Ομονοίας ανακατασκευάστηκε ριζικά με χορηγίες ιδιωτών, αποκτώντας και πάλι το εμβληματικό της συντριβάνι.
Ομόνοια σήμερα: Παραδίδεται σήμερα σε κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας η πλατεία Ομονοίας. Η πλατεία ανακατασκευάστηκε με χορηγίες ιδιωτών, αποκτώντας έτσι ένα εντυπωσιακό συντριβάνι, το οποίο έχει τώρα διάμετρο 40 μέτρων. Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, αλλά λόγω της καραντίνας που τέθηκε σε ισχύ εξαιτίας του κορωνοϊού, δεν είχε αποδοθεί στους πολίτες. Ήδη, από το πρωί της Πέμπτης, τα προστατευτικά έχουν αφαιρεθεί από το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας και συνεργεία του δήμου προβαίνουν στον καθαρισμό της.
Το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λειτουργήσει -φωταγωγημένο- και το συντριβάνι.Το σιντριβάνι που έχει τοποθετηθεί έχει διάμετρο 30 μέτρων, ενώ διαθέτει 13 πίδακες, 188 δέσμες νερού, αλλά και 90 υποβρύχιους προβολείς. Το γκαζόν περιμετρικά του σιντριβανιού, καλύπτει μια μεγάλη έκταση και μας θυμίζει την εικόνα που είχε τα παλαιότερα χρόνια η πλατεία Ομονοίας.
“Ο μεγάλος περίπατος”: Μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην ιστορία της Αθήνας
Η Αθήνα γίνεται “όνειρο” – Ο Μπακογιάννης στη Βασιλίσσης Όλγας (vid)
Ομόνοια: Το μεταλλικό γλυπτό του Ζογγολόπουλου
Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το χαρακτηριστικό σιντριβάνι, αλλά και το μεταλλικό γλυπτό με τους κύκλους του Γιώργου Ζογγολόπουλου το οποίο αποκαταστάθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για το «Πεντάκυκλο» ένα υδροκίνητο γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου το οποίο τοποθετήθηκε στην πλατεία Ομονοίας το 2001 και το ίδιο έτος είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Biennale της Βενετίας. Το γλυπτό, που μέχρι σήμερα φάνταζε από μακρυά σαν μια περίτεχνη σιδεριά, βρίσκεται ανατολικά της πλατείας μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη δεξαμενή νερού. Έχει ύψος 15 μέτρα, είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και αποτελείται από σταυροειδή κατασκευή με πέντε κύκλους οι οποίοι κινούνται με τη βοήθεια του νερού.
Η υδροκινητική λειτουργία του γλυπτού επί σειρά ετών παρέμενε ημιτελής, καθώς είχε διακοπεί η παροχή νερού. Εξαίρεση αποτελεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα, τέλη 2008 με αρχές 2009, κατά το οποίο το έργο συντηρήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και λειτούργησε, όπως το είχε σχεδιάσει ο δημιουργός του.