Κορονοϊός Ελλάδα: Γιατί ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θεωρεί πρόωρο να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Σλοβενίας
Κορονοϊός Ελλάδα: Πρόωρο θεωρεί ο καθηγητής και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που προτείνει τα μέτρα για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, να ακολουθήσει η Ελλάδα τη Σλοβενία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κήρυξε επίσημα το τέλος της επιδημίας στην επικράτειά της, καθώς οι δείκτες δείχνουν επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «σίγουρα, η πρώτη φάση έχει υποχωρήσει, το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Πατρίδα μας έχει υποχωρήσει, έχουμε μικρή διασπορά στο γενικό πληθυσμό, αλλά ταυτόχρονα έχουμε τοπικές επιδημίες τις οποίες όλοι πρέπει να βοηθήσουμε. Έχω εξηγήσει τους λόγους, για τους οποίους δεν μπορεί κανείς να το κάνει αυτό».
Και εννοούσε σαφώς ότι ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, είναι εδώ, θα είναι για καιρό, ακόμη και μετά το εμβόλιο και ίσως εξελιχθεί κάποτε σε ενδημικό φαινόμενο, όπως η γρίπη. «Σίγουρα δεν τελείωσε», συνέχισε. «Γιατί δεν τελείωσε; Γιατί ο ιός υπάρχει και για αυτό οι φίλοι Σλοβένοι εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα, τις αποστάσεις. Θα σας θυμίσω το Wuhan, το οποίο 12 εβδομάδες ήταν σε lockdown. 12 εβδομάδες απίστευτος χρόνος! Και τώρα ξαναβλέπουν clusters κρουσμάτων, ξαναβλέπουν επιδημικές εκρήξεις και αμέσως παρεμβαίνουν.
Κορονοϊός Ελλάδα: Η περίπτωση της Σιγκαπούρης
Η Σιγκαπούρη ήταν μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο, την έδιναν σαν παράδειγμα. Οδηγήθηκε ξανά σε μια επάνοδο της επιφυλακής, επαγρύπνησης, περιοριστικά μέτρα σε κάποιους χώρους. Πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε με τον ιό. Το ότι λήγει μια φάση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Μερικοί προβλέπουν δεύτερη, ίσως και χειρότερη φάση, ανάλογα με το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού, ανάλογα με τα μέτρα. Θεωρώ ότι όλα πρέπει να γίνονται με ένα στόχο.
«Να τον ελέγχουμε, να ιχνηλατούμε»
Ο στόχος είναι να παραμένει η επιδημία σε χαμηλά επίπεδα, να μην υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, να μπορούμε να ελέγξουμε, να ιχνηλατήσουμε, να απομονώσουμε τα περιστατικά που είναι θετικά, να τους δώσουμε έγκαιρα θεραπεία και να βλέπουμε την πορεία στη χώρα. Και αν χρειαστεί να παρέμβει κάποιος, παρεμβαίνει. Νομίζω η παρέμβαση αυτή τη στιγμή δεν συζητείται ευρέως, ποια θα είναι και πώς θα είναι γιατί ο κόσμος πραγματικά υπέφερε σε αυτό το πρώτο απαγορευτικό.
Περιμένω πολλά από το 70% των πολιτών, όχι το 100%
Νομίζω ότι όσο διατηρούμε επιφυλακή, όσο πιο καλά τηρούμε τα μέτρα – και εγώ λέω ας είμαστε 60%, 70%, ας φτάσουμε σε τέτοια νούμερα συμμόρφωσης, το ξέρω ότι είναι δύσκολο να φτάσουμε στο 100% – θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα, ώστε ο ιός να υπάρχει σε χαμηλά επίπεδα, να τον καταπολεμούμε πολύ πιο εύκολα όταν βγαίνει στην επιφάνεια και να κρατάμε μια καλή εικόνα σαν χώρα, σαν λαός, σαν Ευρώπη γενικότερα, έως ότου έρθει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.
Θα ζήσουμε καιρό με τον ιό
Παρόλα αυτά, πρέπει να ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε πολύ καιρό ακόμα με αυτόν τον ιό, με τα μέχρι τώρα δεδομένα». Για να μπει κανείς στη σκέψη των επιστημόνων, το alphafreepress.gr ανέτρεξε στην προηγούμενη ενημέρωση, όταν είχε αναφερθεί και πάλι σε παρόμοιο ζήτημα για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες που προχώρησαν με ευρεία άρση των μέτρων.
Τα πισωγυρίσματα στις χώρες που χαλάρωσαν πολύ τα μέτρα
«Στο Wuhan», είπε, «θα κάνουν μαζικούς επανελέγχους, λόγω εμφάνισης 6 κρουσμάτων. Στην Ιταλία είχαν αντίστοιχα μεγάλη αύξηση σε κάποιες από τις αρχικά πληγείσες περιοχές, εντός μιας εβδομάδας από την άρση των μέτρων. Στον Λίβανο οι αρχές ξαναέβαλαν τη χώρα σε lockdown για 4 ημέρες, μετά από μια σημαντική αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων και όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μικρή συμμόρφωση με τα μέτρα της φυσικής απόστασης.
Στο Πακιστάν το ίδιο. Η Ινδία αρχίζει να ζει έναν εφιάλτη στην Βομβάη. Η Σουηδία, μία χώρα με 10 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει μια πιο ήπια προσέγγιση, αλλά και 3.529 νεκρούς. Θα αντέχαμε να είχαμε 147 νεκρούς σε μία ημέρα, όπως οι φίλοι Σουηδοί; Δεν τα λέω αυτά για να δημιουργήσω απαισιοδοξία. Νομίζω χρησιμεύουν σε όλους μας σαν ένα κίνητρο για επαγρύπνηση. Ιδιαίτερα μετά από μία ήπια πορεία του ιού στη χώρα μας, η οποία όμως ταυτόχρονα δεν συνοδεύεται από σημαντικά ποσοστά ανοσίας».
Δείτε ακόμη
Νέα επέμβαση της ΕΛΑΣ για συνωστισμό στη Θεσσαλονίκη -Χαμός για ποτό take away
Ανοίγουν τη Δευτέρα τα εμπορικά κέντρα
Επίθεση σε δημοσιογράφο στη Νέα Σμύρνη – Ρομά τον χτύπησαν στο πρόσωπο