Παραλίες Αττικής σήμερα: Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σήμερα Σάββατο ώθησαν τους Αθηναίους να τρέξουν στις παραλίες της Αττικής για να δροσιστούν στη θάλασσα. Από νωρίς το πρωί επικρατεί το αδιαχώρητο στις οργανωμένες παραλίες.
Παραλίες Αττικής σήμερα: Μποτιλιάρισμα παρατηρείται από νωρίς το πρωί στην παραλιακή, αφού αρκετοί Αθηναίοι εν μέσω καύσωνα επέλεξαν να κάνουν τις πρώτες τους καλοκαιρινές βουτιές. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και υπό τον φόβο συνωστισμού λόγω κορωνοϊού πολιτών σε ελεύθερες παραλίες, η κυβέρνηση αποφάσισε από σήμερα το «άνοιγμα» 515 οργανωμένων παραλιών όπου θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και οι αποστάσεις ασφαλείας. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες έγιναν όλες οι εργασίες που απαιτούνταν προκειμένου ομπρέλες και ξαπλώστρες να τοποθετηθούν στην προβλεπόμενη απόσταση, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί που άναψαν το πράσινο φως για το άνοιγμα των παραλιών.
Αυτοψία Άδωνι Γεωργιάδη στην Ακτή Βουλιαγμένης
Έτσι, οι Αθηναίοι δεν έχασαν την ευκαιρία και πήραν τα αυτοκίνητά τους με προορισμό τις παραλίες της αθηναϊκή ριβιέρας. Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός των αυτοκινήτων κατά διαστήματα «μπούκωσε» την παραλιακή με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα ΙΧ να παραμένουν ακινητοποιημένα, την ώρα που η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα αγγίζει κατά διαστήματα ακόμα και τους 36 βαθμούς. Όπως εξήγησε χθες στην ΕΡΤ, Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου «ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 του μηνός του 2003. Όπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Πρώτο κρας τεστ σήμερα για τις οργανωμένες παραλίες – Τι φοβάται η κυβέρνηση
Με τον υδράργυρο να έχει χτυπήσει κόκκινο, οι 515 οργανωμένες παραλίες της χώρας ανοίγουν σήμερα τις πύλες τους κάτω από αυστηρά μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας. Οι δήμοι έχουν αναλάβει το βάρος της επιτήρησης προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και να τηρηθούν πιστά οι κανόνες του ΕΟΔΥ. Τα πρόστιμα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, ωστόσο ο αρχικός στόχος θα είναι οι συστάσεις τόσο προς τους υπεύθυνους όσο και τους λουόμενους. Η κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα που δημιουργηθεί καθώς υπάρχει ο φόβος της μαζικής προσέλευσης στις παραλίες, αυξάνοντας τις πιθανότητες της εξάπλωσης της νόσου.
Τα θετικά μηνύματα που φτάνουν από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου υγείας για την πορεία της νόσου, δεν εφησυχάζουν τους λοιμωξιολόγους που τονίζουν συνεχώς πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει, με το ενδεχόμενο μιας αναζωπύρωσης της νόσου να είναι ορατό. Ωστόσο η ικανοποιητική εικόνα που επικρατεί έκαναν την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών δύο εβδομάδες νωρίτερα απ’ ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Οι κανόνες στις παραλίες
Στις οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. και είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα. Επίσης επιτρέπονται δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Επιτρέπεται μόνο take away καφέ, συσκευασμένο φαγητό χωρίς επιτόπια παρασκευή του. Παράλληλα, απαγορεύεται η πώληση συσκευασμένων ή παρασκευασμένων ποτών από τα beach bar, επιτρέπονται μόνο αναψυκτικά. Επίσης απαγορεύεται το delivery φαγητού στις παραλίες. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας των εργαζομένων στα οποία δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Παράλληλα, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν απόσταση 1,5 μέτρο ενώ περιμένουν σε ουρά.
Αυστηρά πρόστιμα
Με αυστηρά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεών τους που μπορεί να φτάσει τους τρεις μήνες κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές οργανωμένων παραλιών που δεν θα τηρήσουν τους κανόνες προστασίας έναντι του κορωνοϊού. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έχει ανακοινώσει πως στην πρώτη παράβαση των κανόνων, θα επιβληθεί στις επιχειρήσεις πρόστιμο ύψους από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται για 90 ημέρες.
Τσιόδρας: Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τον κορονοϊό
Οι ειδικοί εξακολουθούν να προειδοποιούν πως ο Κορονοϊός αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και καλούν τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν “σκοτώνουν” τον ιό. “Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό” ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.
Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί. “Ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες. Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε. Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο είναι μέτρο προστασίας όλων”. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα είναι όχι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά αν μείνουμε έτσι σβήνει, αλλά όμως δεν έχει εξαφανιστεί. Αν το 60-70% του πληθυσμού στη χώρα μας συμμορφωθεί με τα μέτρα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τον κορονοϊό.