Κορονοϊός Ελλάδα: Ο εφιάλτης του κορονοϊού επιβάλλει, για λόγους δημόσιας υγείας και προφύλαξης, να μη εορταστεί από τους Έλληνες Μουσουλμάνους η εορτή για τη λύση της νηστείας του Ραμαζανίου, το Ιντ αλ Φιτρ, όπως γιορταζόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με κανονισμούς, όπως άλλωστε έγινε και με το Πάσχα των Χριστιανών. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Κυριακής για τα επιχειρησιακά μέρη της μάχης κατά του κορονοϊού αυτή την περίοδο που επιστρέφουμε σταδιακά σε μερική κανονικότητα.
«Θα ήθελα να αναφερθώ στους συμπολίτες μας, Έλληνες μουσουλμάνους. Ξέρουμε ότι στις 24 Μαΐου είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές των μουσουλμάνων, η εορτή για τη λύση της νηστείας του Ραμαζανιού, το Ιντ αλ Φιτρ», είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Φέτος, δεν μπορεί να εορταστεί με τον ίδιο τρόπο που εορτάστηκε πέρσι. Όπως δεν εορτάστηκε με τον ίδιο τρόπο που εορτάζεται κάθε φορά ούτε το Πάσχα, ούτε το Πέσαχ». Στη συνέχεια, ανέπτυξε τους λόγους που η γιορτή των Ελλήνων Μουσουλμάνων θα είναι εφέτος διαφορετική.
Κορονοϊός Ελλάδα: Για την προστασία της δημόσιας υγείας
«Για να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία, αλλά και την υγεία των οικογενειών, των φίλων και των αγαπημένων μας προσώπων, πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 23 Απριλίου, φέτος δεν θα παραχωρηθούν χώροι από την Κυβέρνηση ή τους Δήμους, όπως γινόταν στο παρελθόν, για να γίνει η προσευχή της λύσης της νηστείας του Ραμαζανιού.
Στα τζαμιά, όπως στις εκκλησίες
Θα ισχύσει για τα τζαμιά ό,τι ισχύει για τις εκκλησιές, για τις συναγωγές, αλλά και για κάθε χώρο λατρείας. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης, οι ρυθμίσεις για τους χώρους λατρείας ήταν οριζόντιες και κοινές για όλους, χωρίς εξαιρέσεις». Ακολούθως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε το τι προβλέπει για τους κανονισμούς που πρέπει να ακολουθηθούν και από τους Έλληνες Μουσουλμάνους, η Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση
«Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 12 Μαΐου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα τζαμί, καθορίζεται από την αναλογία, ένα άτομο, ανά 10 τετραγωνικά. Π.χ. σε ένα χώρο λατρείας επιφάνειας 300 τ.μ., ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30 και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τετραγωνικών ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι 50 άτομα. Τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται είναι τα ίδια που ισχύουν για όλους τους χώρους λατρείας, όπως σύσταση για τη χρήση μάσκας, συχνός καθαρισμός επιφανειών και λοιπές διατάξεις και οδηγίες».
Μπορούν να είναι στο προαύλιο του τζαμιού με απόσταση
Έδωσε όμως κι άλλες πληροφορίες, που μπορούν να διευκολύνουν, το δυνατόν περισσότερο τους Έλληνες Μουσουλμάνους. «Όπως επίσης ισχύει και για τις εκκλησίες, τις συναγωγές και γενικότερα όλους τους χώρους λατρείας, οι πιστοί μπορούν να βρίσκονται στο προαύλιο χώρο του τζαμιού αν θέλουν να συμμετάσχουν στην προσευχή της λύσης της νηστείας, υπό την αυστηρή προϋπόθεση να κρατούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.
Σύσταση για χρήση μάσκας
Και σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η χρήση μάσκας για την προστασία τους. Όπως επίσης ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους. Η προσευχή στο σπίτι, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων. Ζητούμε από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, να κάνουν και εκείνοι τη θυσία που τους αναλογεί στις 24 Μαΐου, όπως έκαναν οι πιστοί και όλων των άλλων θρησκευμάτων», κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.