Αλλαγές στους μισθούς - κορονοϊός: Το δημόσιο, από 1η Ιουνίου θα έρθει να αναλάβει ένα μέρος του μισθολογικού κόστους ώστε κάποιος που εργάζεται για 4 ώρες την ημέρα αντί για 8, να εισπράττει το 75-80%.
Αλλαγές στους μισθούς – κορονοϊός: Με τρεις αλλαγές θα έρθουν αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μέσα στον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυξάνονται οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές για όσους εργάζονται με 8ωρο καθώς μειώνεται ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση ενεργοποιείται από την 1η Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι που θα κληθούν από τους εργοδότες τους να απασχοληθούν για λιγότερες ώρες εργασίας μέσα στην ημέρα θα υποστούν μείωση αποδοχών αλλά όχι τόσο μεγάλη αν δεν υπήρχε η προωθούμενη κρατική αρωγή.
Το δημόσιο, από 1η Ιουνίου θα έρθει να αναλάβει ένα μέρος του μισθολογικού κόστους ώστε κάποιος που εργάζεται για 4 ώρες την ημέρα αντί για 8, να εισπράττει το 75-80% του μισθού της πλήρους απασχόλησης και όχι το 50%. Δώρο Πάσχα, θα πληρωθεί φέτος έως τις 30 Ιουνίου. Και μάλιστα, θα υπάρξουν δύο καταβολές: η μία από την εργοδότη (αν δεν έχει ήδη πληρώσει) και η δεύτερη από το κράτος το οποίο και θα πληρώσει ένα σημαντικό κομμάτι του δώρου της τάξεως του 25-30%.
Αναλυτικά
Το τι σημαίνει για την τσέπη των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, φαίνεται από τα ακόλουθα παραδείγματα, που αναφέρει το The Toc. Προσοχή: μεταβολή θα δουν μόνο όσοι εργάζονται με πλήρες ωράριο και όχι οι μερικώς απασχολούμενοι.
1. Στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, αντιστοιχεί αύξηση καθαρών αποδοχών κατά 2,7 ευρώ τον μήνα οπότε ο κατώτατος καθαρός μισθός θα ανέλθει στα 550,36 ευρώ. Ο εργοδότης θα πληρώνει 808 ευρώ καθώς οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 3,1 ευρώ.
2. Για μεικτό μισθό 1000 ευρώ, η μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το 15,75% στο 15,33% θα έχει ως αποτέλεσμα οι καθαρές αποδοχές να αυξηθούν κατά 4,2 ευρώ και να διαμορφωθούν στα 808,78 ευρώ αντί για 804,58 ευρώ. Ο εργοδότης αντίστοιχα, θα κερδίσει 4,8 ευρώ
3. Για μεικτό μισθό 2000 ευρώ, οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν στα 1410,36 ευρώ κατά 8,4 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα ωφεληθεί κατά 9,6 ευρώ.
4. Για μεικτό μισθό 3000 ευρώ, οι καθαρές αποδοχές θα ανέλθουν στα 1922,77 ευρώ και θα είναι αυξημένες κατά 12,6 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα κερδίσει 14,4 ευρώ τον μήνα.
Το πρόγραμμα επιδότησης
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα ή το αργότερο μέσα στην επόμενη καθώς το σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο από την 1η Ιουνίου. Ουσιαστικά, ο εργαζόμενος που θα κληθεί να απασχοληθεί με μειωμένο ωράριο θα λαμβάνει τις μειωμένες αποδοχές που αναλογούν από τον εργοδότη και ένα επιπλέον ποσό από το κράτος υπό μορφή επιδότησης.
Αν δηλαδή, ο μεικτός μισθός του είναι 1000 ευρώ, οι καθαρές αποδοχές στο 8ωρο είναι σήμερα 809 ευρώ. Αν ζητηθεί από τον εργαζόμενο να δουλέψει για τέσσερις ώρες, τότε τα “καθαρά” θα πέσουν στα 404,5 ευρώ. Όμως, αντί ο εργαζόμενος να κληθεί να ζήσει με αυτά τα λεφτά, θα εισπράττει και ένα επιπλέον ποσό της τάξεως των 200-250 ευρώ από το κράτος. Άρα, οι πραγματικές του απώλειες θα είναι 150-200 ευρώ και όχι 404 ευρώ εξαιτίας του ότι θα απασχολείται για τέσσερις ώρες την ημέρα αντί για 8. Αυτό που μένει να φανεί –επειδή το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα ισχύσει για πάντα αλλά και περιορισμένο χρονικό διάστημα- είναι το αν θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές ή όχι.
Το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα, καταβάλλεται ολόκληρο από τον εργοδότη (μισός μισθός) αν ο εργαζόμενος έχει απασχοληθεί για ολόκληρο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου. Φέτος, είχαμε τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας από τα μέσα Μαρτίου.
Έτσι ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει περίπου τα δύο τρίτα του δώρου (ανάλογα με το πότε έγινε η αναστολή της σύμβασης εργασίας) και τη διαφορά θα έρθει να την καλύψει το δημόσιο. Μένει να φανεί πώς θα γίνει η πληρωμή. Δηλαδή, αν τη διαφορά του δώρου θα την καταβάλλει ο εργοδότης για να πάρει στη συνέχεια τα χρήματα από το δημόσιο ή αν θα γίνει απευθείας πληρωμή από το κράτος μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.