Κορονοϊός Ελλάδα: Σε τροχιά ανάκαμψης

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Σε τροχιά ανάκαμψης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κορονοϊός Ελλάδα: Με την σταθερότητα που είχε υποσχεθεί προχωρά ο Μητσοτάκης το «άνοιγμα» της οικονομίας, του εμπορίου και του τουριστικού κλάδου.

19.05.2020 | 23:01

Κορονοϊός Ελλάδα: Με την σταθερότητα που είχε υποσχεθεί στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το «άνοιγμα» της οικονομίας, του εμπορίου και του τουριστικού κλάδου. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εργασία, την φορολογία, αλλά και τον τουρισμό πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Άλλωστε το μήνυμα που εκπέμπεται από τον ίδιο, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τίποτα δεν θα ανακοινωθεί, τίποτα δεν θα προχωρήσει εάν δεν διασφαλίζεται πρωτίστως η υγεία των πολιτών και των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Για τον τουρισμό η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο που στηρίζεται σε τρεις άξονες, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τις μετακινήσεις.

Τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας θα λειτουργήσουν και πάλι την 1η Ιουνίου, ενώ θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για τα τουριστικά καταλύματα που θεωρείται βέβαιο αυτήν τη στιγμή ότι θα λειτουργήσουν μερικές ημέρες αργότερα, δηλαδή σε κάθε περίπτωση μέσα στον Ιούνιο. Χαρακτηριστική της ετοιμότητας που επιθυμεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση για να υποδεχτεί τουρίστες από την 1η Ιουλίου είναι η δήλωση του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη: «Η Ελλάδα διαφημίζεται ως ο απόλυτος υγιής προορισμός, ως προορισμός της ασφάλειας της υγείας και η κυβέρνηση πάνω σε αυτό θα χτίσει τις επόμενες 45 ημέρες ένα πολύ σοβαρό σύστημα δημόσιας υγείας στα νησιά».

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κορονοϊός Ελλάδα: Στήριξη του τουριστικού κλάδου

Στις κυβερνητικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και μέτρα για την στήριξη τόσο των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, όσο και των εργαζομένων σε αυτόν. Οι επιχειρηματίες σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν φοροελαφρύνσεις, αλλά και ελαστικότητα ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, ενώ για τους εργαζόμενους γίνονται προσπάθειες για την διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας, ενώ για τους μισθούς ενδέχεται να δούμε μια ρυθμιστικού τύπου κρατική παρέμβαση. Ένα τέτοιο παράδειγμα ρυθμιστικής παρέμβασης είναι για παράδειγμα ο τρόπος αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που εξετάζεται ήδη από το οικονομικό επιτελείο.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι η έναρξη των δρομολογίων αεροπλάνων και πλοίων θα ενισχύσουν την τουριστική κίνηση (εσωτερική και εξωτερικού)  και σε ό,τι αφορά στον τρόπο μετακίνησης των τουριστών θα ακολουθηθούν όλες οι οδηγίες που θα συμφωνηθούν με τα υπόλοιπα κράτη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, με πυρετώδεις ρυθμούς κινείται το οικονομικό επιτελείο για την ενίσχυση  των επιχειρήσεων εστίασης τόσο σε φορολογικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας. Για τον λόγο αυτό το επικρατέστερο σενάριο είναι η σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ αναμένονται και «ηχηρά μηνύματα» προς τον τραπεζικό κλάδο για την ελαστική δανειοδότηση των επιχειρήσεων αυτών.

Δείτε ακόμη

Με φουσκωτά στα νησιά ο ΕΟΔΥ για τεστ κορονοϊού
Σοκ στην Αρτέμιδα – Τον χτύπησε μέχρι θανάτου για 130 ευρώ
Ο Δήμος Αθηναίων αποζημίωσε τον Σταμάτη Κραουνάκη
Exit mobile version