Μείωση ΦΠΑ εστίαση 2020: Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις με τους μικρούς τζίρους, που θα έχουν πολύ μικρότερο όφελος, σε σχέση με τα εστιατόρια, από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα.
Μείωση ΦΠΑ εστίαση 2020: Νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας με μειώσεις φόρων, το οποίο θα ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες, θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και των μεταφορών.
Στις άμεσες φορολογικές ανάσες που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται:
Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%.
Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους.
Η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά και στα αεροπορικά εισιτήρια.
Η προσωρινή μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης και των ξενοδοχείων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται α ανακοινώσει αύριο στο διάγγελμά του το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, το οποίο θα καλύπτει το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.
Τον Σεπτέμβριο και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα αποφασιστεί η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.
Νωρίτερα η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει το σχέδιό της για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια.
Το σχέδιο Σταϊκούρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας μελετά σημαντικές μειώσεις στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του φορολογικού έτους 2020, πλήρη απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος ή μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τη χρήση του 2020, μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2020 και παροχή της δυνατότητας και στις ατομικές επιχειρήσεις να συμψηφίζουν ζημιές με καθαρά κέρδη επόμενων χρήσεων.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και δέσμη ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να καταφέρουν να αποπληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεων που θα συσσωρευτούν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση – τουρισμό, σύμφωνα με πληροφορίες το φορολογικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει θα μείωση του ΦΠΑ στον καφέ, στα αναψυκτικά και στα ροφημάτα από το 24%, στο 13% ή 11% αν μειωθεί και ο συντελεστής για την εστίαση.
Για τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης, ο προβλέπεται μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 13% στο 11% για χρονικό διάστημα τριών ή έξι μηνών.
Για το ΦΠΑ στον τουρισμό, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η σκέψη να υπαχθούν εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα, αλλά οι αποφάσεις δεν έχουν κλειδώσει.
Παράλληλα μελετάται η μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, το οποίο κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.
Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται και η προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός.
Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.
Παπαθανάσης στο Open (19/5)
Εστίαση: Μπορεί να δώσουμε στους καταστηματάρχες και την επιλογή να μην ανοίξουν, λέει ο Άδωνις
Για τη σταδιακή άρση των μέτρων και την επιστροφή στη νέα καθημερινότητα μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Σχολιάζοντας τα μέτρα στην εστίαση και την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα επέκτασης, να διατηρήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους. «Μπορεί να τους δώσουμε και την επιλογή να μην ανοίξουν. Να εξακολουθήσουν δηλαδή να έχουν το -40% και τους εργαζόμενούς τους σε αναστολή, προκειμένου να πάρουν τα 800 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
Παραδέχθηκε εξάλλου ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση δεν είναι εφαρμόσιμα. «Για αυτά τα καταστήματα θα υπάρξει πρόβλεψη» σημείωσε μεταξύ άλλων. «Είναι πιο ελαστικά από τις αρχικές προτάσεις των ειδικών» δήλωσε τόσο για την εστίαση, όσο και για τα αυστηρά μέτρα στις παραλίες χωρίς μουσική και αλκοόλ. «Σύντομα τα μέτρα θα γίνουν πιο ελαστικά στις παραλίες. Εμείς προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις απόψεις των ειδικών και τις ανάγκες των επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Για τα γυμναστήρια είπε ότι δέχεται συνεχώς αιτήματα για το άνοιγμά τους, ωστόσο λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε αυτά κατά τη διάρκεια της προπόνησης των πελατών, προσδιορίζεται να ανοίξουν προς το τέλος Ιουνίου.