Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομία: Επισημάνσεις στα εργασιακά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Επισημάνσεις στα εργασιακά

Οικονομία: Έντεκα πράγματα, στα οποία πρέπει να δώσουν βάση οι εργαζόμενοι αναφορικά με την εργασία και τη μισθοδοσία τους τον Μάιο.

Οικονομία: Τα ερωτήματά σας πολλά. Τί θα κάνω τον μήνα Μάιο με τον μισθό μου, τα εργασιακά μου, την εργασία μου; Να τα δούμε αναλυτικά:

Γιώργος Αυτιάς

από τον Γιώργο Αυτιά

  1. Καταγγελία σύμβασης: Επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, από τις 18-03-2020.
  2. Ακυρότητα: Αν προχωρήσουν σε καταγγελίες είναι άκυρες.
  3. Γενικότητα: Είναι καθολική η απαγόρευση απόλυσης, για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης.
  4. Ισχύς απαγόρευσης: Η απαγόρευση έχει ισχύ όσο η επιχείρηση παραμείνει κλειστή.
  5. Δέσμευση απολύσεων: Επιχείρηση, η οποία έκλεισε με απόφαση του κράτους και λειτουργεί μετά την άρσης αναστολής λειτουργίας της, δεν δεσμεύεται από την απαγόρευση απολύσεων.
  6. Παράταση αναστολή: Όσες επιχειρήσεις πλήττονται αν έθεσαν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας, και η διάρκεια των 45 ημερών αυτής ολοκληρώνεται από τις 30-04-2020 και εντός του Μαΐου, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή έως 30 ημέρες και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020.
  7. Τήρηση νομιμότητας: Για να τηρηθεί η νομιμότητα ο εργοδότης πρέπει να τηρήσει τον αριθμητικό περιορισμό ως προς το μεγαλύτερο του αριθμού των εργαζομένων, που καθορίζεται έως και το 60%.
  8. Παράταση: Ο εργοδότης, μπορεί να παρατείνει την αναστολή των συμβάσεων έως του ποσοστού του 60% των εργαζομένων που τελούσαν σε αναστολή.
  9. Αποζημίωση: Η αποζημίωση αντιστοιχεί σε 30 ημέρες παράτασης της αναστολής
  10. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή από τις 17-04-2020 έως τις 20-04-2020 να ξανατεθούν. Εκ των πραγμάτων το 45ημέρο της αναστολής ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Άρα είναι χωρίς εφαρμογή η παράταση αναστολής έως και την 31 Μαΐου.
  11. Οι εργοδότες θα κληθούν να δηλώσουν για ποιους και πόσους εργαζόμενους παρέτειναν την αναστολή εργασίας τους.
Γραφείο - δουλειά - φυτά

Δείτε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις – Απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα
Επίδομα παιδιού 2020: Πότε πληρώνεται η β’ δόση από τον ΟΠΕΚΑ
Τρομακτικές οι απώλειες των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω πανδημίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις