Επιφάνειες – κορονοϊός: Οι αρμόδιες Αρχές τις ημέρες της πανδημίας πάντα προειδοποιούσαν ότι “μπορεί να είναι δυνατό” να μολυνθεί κάποιος με κορονοϊό αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα. Ωστόσο το αμερικανικό CDC έκανε την ανατροπή αναφέροντας ότι ο ιός “δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα” με αυτόν τον τρόπο, είτε από ζώο σε άνθρωπο και αντίστροφα. “Το COVID-19 είναι μια νέα ασθένεια και εξακολουθούμε να μαθαίνουμε πώς εξαπλώνεται”, αναφέρουν οι πρόσφατα ενημερωμένες οδηγίες του CDC. “Είναι πιθανό το COVID-19 να εξαπλωθεί με άλλους τρόπους, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτοί είναι οι βασικοί τρόποι εξάπλωσης του ιού”. Ο Δρ John Whyte, επικεφαλής ιατρός για τον ιστότοπο υγειονομικής περίθαλψης WebMD, δήλωσε στο Fox News ότι η ενημέρωση του CDC φέρνει σαφήνεια και βοηθά στη μείωση των φόβων.
“Πολλοί άνθρωποι ανησυχούσαν ότι απλώς αγγίζοντας ένα αντικείμενο μπορεί να πάρουν κορονοϊό και αυτό δεν ισχύει. Ακόμα και όταν ένας ιός μπορεί να παραμείνει στην επιφάνεια, δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικά μολυσματικός “, ανέφερε ο Whyte.
Για ώρες, ακόμη και ημέρες: Πόσο καιρό ζει ο κοροναϊός σε επιφάνειες;
“Νομίζω ότι αυτή η νέα οδηγία βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν περισσότερα, σχετικά με το τι κάνει. Δεν σημαίνει ότι σταματάμε να πλένουμε τα χέρια και να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες. Αλλά μας επιτρέπει να είμαστε πρακτικοί και ρεαλιστικοί καθώς προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε μια αίσθηση κανονικότητας “, είπε. Το CDC προειδοποιεί ακόμη ότι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού είναι μέσω επαφής από άτομο σε άτομο, ακόμη και μεταξύ εκείνων που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ο κύριος τρόπος για την πρόληψη της λοίμωξης, λέει το CDC, είναι η εξάσκηση κοινωνικής απόστασης και η απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους άλλους, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και ο καθαρισμός και η απολύμανση των περιοχών που αγγίζονται συχνά.
Μια πρόσφατη μελέτη στο New England Journal of Medicine δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει σε ορισμένες επιφάνειες έως και τρεις ημέρες και έως και τρεις ώρες στον αέρα. Επίσης μπορεί να ζήσει έως και τέσσερις ώρες σε χαλκό, έως 24 ώρες σε χαρτόνι και έως και 2-3 ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα, σύμφωνα με τη μελέτη. Το CDC, ωστόσο, έχει πει ότι η σύλληψη του κορονοϊού από κουτιά που παραδίδονται με κούριερ ή στην τσάντα με τα τρόφιμα είναι πολύ απίθανο “λόγω της κακής επιβίωσης αυτών των κορονοϊών σε επιφάνειες”.