Πώς να ανεβάσω τη διάθεση μου: Με την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και την ζωή στην καραντίνα, για πολλούς παραμένει δύσκολο να διατηρήσουν τη διάθεση τους σε καλά επίπεδα, καθώς οι εβδομάδες πέρασαν νωχελικά. Κι ενώ είναι τελείως φυσιολογικό να έχουμε ψυχολογικές διακυμάνσεις, να αισθανόμαστε αγχωμένοι ή εξουθενωμένοι, υπάρχουν μερικές απλές, καθημερινές κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ψυχική μας ευεξία. Για παράδειγμα, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η φύση ωφελεί τη διάθεση. «Μια βόλτα στη φύση μπορεί να δράσει ως συμπλήρωμα ή να ενισχύσει τις υπάρχουσες θεραπείες για την κλινική κατάθλιψη».
Υπάρχουν φορές που δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για τον εαυτό σου και αμφιβάλλεις για τις δυνάμεις και τις ικανότητές σου. Στο ανταγωνιστικό περιβάλλον, του σήμερα είναι πολύ δύσκολο να διατηρείς καθημερινά την αυτοπεποίθηση, την ενέργεια και την καλή σου διάθεση. Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη σε βοηθάει να τα καταφέρεις. Δοκίμασε μία από τις ασκήσεις που ακολουθούν, πίστεψε στον εαυτό σου και βελτίωσε την ψυχολογία σου. Παρακάτω παρουσιάζουμε έξι επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους ώστε να αξιοποιήσουμε την κάθε μέρα σωστά.
Πώς να ανεβάσω τη διάθεση μου: Περίπατος στην φύση
Αν αισθανόμαστε αδράνεια, ας ξεκινήσουμε μια καθημερινή άσκηση εκτός σπιτιού. Είναι προτιμότερο να πάμε για περπάτημα ή τρέξιμο σε πάρκο με δέντρα.Έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι οι επισκέπτες σε πάρκα, χρησιμοποίησαν πιο αισιόδοξες λέξεις και εξέφρασαν λιγότερη αρνητικότητα από ότι πριν. Η καλή διάθεσή τους διήρκεσε μέχρι και τέσσερις ώρες μετά τη βόλτα σε εξωτερικό χώρο. Η επιρροή ήταν τόσο μεγάλη που ισοδυναμεί με τη διάθεση που έχουμε τα Χριστούγεννα, εξήγησαν οι επιστήμονες.
Αλλαγή στον τρόπο που περπατάμε
Η διάθεσή μας μπορεί να επηρεάσει τον τρόπου που περπατάμε: καμπουριάζοντας ή σκυφτά όταν είμαστε λυπημένοι, χοροπηδητά και όρθια όταν είμαστε χαρούμενοι. Όμως οι ειδικοί έχουν δείξει ότι λειτουργεί και αντίστροφα. Οι άνθρωποι που περπατούν με στυλ που μαρτυρά στεναχώρια και ελαφριά κίνηση στους ώμους και τα χέρια, έχουν βιώσει χειρότερες διαθέσεις από εκείνους που περπατούν με έναν πιο χαρωπό τρόπο.
Ας μιλήσουμε με αισιόδοξους φίλους
Η καλή και η άσχημη διάθεση μπορούν να διαμορφωθούν από φίλους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι παρέες με άτομα που υποφέρουν με χειρότερες διακυμάνσεις στη διάθεση, συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα κακής διάθεσης, με μικρή πιθανότητα βελτίωσης. Το αντίθετο συμβαίνει με όσους συναναστρέφονται με «θετικούς» ανθρώπους.
Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, ακόμα και να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο Δρ Τζόζεφ Φερθ, βραβευμένος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ανέλυσε πληροφορίες από περίπου 46.000 ανθρώπους, λέγοντας ότι: «Η πρόσφατη έρευνά μας δείχνει ότι η υιοθέτηση μιας υγιούς δίαιτας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση». Ο στόχος που χρειάζεται να βάλουμε είναι η κατανάλωση γευμάτων, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λαχανικά. Ωστόσο, πρέπει να μειώσουμε τα fast-food και τη ζάχαρη, πρότεινε.
Άθληση
Όλοι γνωρίζουμε ότι η άθληση είναι καλή για τη σωματική μας υγεία, όμως πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσής μας. Τα ευρήματα γνωστών ερευνών έδειξαν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα είχε ως συνέπεια αύξηση της καλής διάθεσης και των επιπέδων ενέργειας. Όμως, δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Ακόμα και η μικρή άσκηση, θα βοηθήσει την ψυχική μας υγεία.
Ευγένεια και ευχές στους συνανθρώπους μας
Αντί να εστιάσουμε στους τρόπους που θα μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα, μια ομάδα ερευνητών προτείνει κάτι άλλο. Από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα συνιστά να ευχηθούμε στους συνανθρώπους μας να είναι καλά αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε. «Οι ευγενικοί τρόποι προς τους άλλους, μειώνει τα επίπεδα άγχους και ενισχύει την ευτυχία και τα συναισθήματα κοινωνικής σύνδεσης.
Είναι μια στρατηγική που δεν απαιτεί πολύ χρόνο από τις καθημερινές σας δραστηριότητες», είπε ο καθηγητής ψυχολογίας Ντάγκλας Τζεντίλ.