Ενημέρωση για κορονοϊό σήμερα 22/5: Ανακοινώνονται 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 19 εκ των οποίων αφορούν γνωστές συρροές κρουσμάτων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2873, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 612 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1446 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 19 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 6 (31.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 169 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 49 ήταν γυναίκες (29.0%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 147958 κλινικά δείγματα.
Ανησυχία για έξαρση λόγω τουρισμού
Αντιμέτωποι με μία ακόμη πρόκληση βρίσκονται επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι στη χώρα μας λόγω του σχεδίου «restart tourism» που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου και του φόβου εμφάνισης εισαγόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού. Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν πως πριν από το δεύτερο κύμα του ιού που αναμένεται φθινόπωρο και χειμώνα, πιθανώς να μεσολαβήσει μία ήπια αναζωπύρωση το καλοκαίρι, με το υπουργείο Υγείας να «θωρακίζει» ήδη τα ελληνικά νησιά.
Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, τονίζει πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Πρόκειται για έναν κίνδυνο που τον γνωρίζουμε και εμείς και η πολιτική ηγεσία. Το ζητούμενο είναι πώς θα περιοριστεί το ρίσκο αυτό, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα», μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι τα νησιά πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εισέλθουν τουρίστες με κορωνοϊό και να είναι έτοιμα τα κέντρα υγείας να ανταποκριθούν.
Χαλαρό άνοιγμα συνόρων
«Δεν θα εκπλαγώ αν έχουμε μικρή αύξηση των κρουσμάτων. Η μεγάλη πρόκληση είναι ο τουρισμός όταν ανοίξουν τα αεροδρόμια. Είναι πρόκληση να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πρέπει να γίνονται κάποιοι έλεγχοι στην είσοδο, με τεστ, με ερωτηματολόγιο, να δηλώσει ο επισκέπτης που θα μένει ώστε αν τυχόν να εμφανιστούν κρούσματα να τον βρει πιο εύκολα. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη. Η λογική λέει ότι θα πρέπει να είναι έγκυρη η διάγνωση τυχόν κρουσμάτων ή την αποφυγή στις εισόδους, αν κάποιος είναι άρρωστος», σημείωσε από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.
Σημειώνεται ότι αρχική πρόταση των Ελλήνων ειδικών ήταν να υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες σε τεστ. Ωστόσο, η Ευρώπη διάλεξε ένα πιο «χαλαρό» άνοιγμα των συνόρων. Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός και θα γίνεται κυρίως για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ οι ταξιδιώτες δεν θα υποβάλλονται σε προληπτική καραντίνα.
Και ο Τσιόδρας μίλησε για το θέμα
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος την πρόσφατη τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δηλώνοντας πως δεν προτείνεται, καθώς μπορεί να δώσει μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας σε όσους βγει αρνητικό στον ιό. «Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, είναι «να ελέγχεται ο συμπτωματικός ταξιδιώτης στην Ελλάδα». Ωστόσο, τόνισε ότι από τη στιγμή που θα ελέγχεται «θα είναι εύκολο να εντοπίζονται οι επαφές του στην Ελλάδα και να γίνεται ιχνηλάτηση», ωστόσο, διερωτήθηκε πώς θα γίνεται αυτό, όταν ο ταξιδιώτης επιστρέφει στη χώρα του.
«Θα μπορούσε να είναι λύση, η ψηφιακή ιχνηλάτηση μέσα από εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα« όπως ανέφερε, «αλλά όπου προσπάθησαν να το εφαρμόσουν μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά καθώς η συμμετοχή που υπήρξε δεν ήταν εντυπωσιακή».
Αυστηροί κανόνες
Για παν ενδεχόμενο, όπως προσθέτει ο κ. Σύψας μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», έχουν οριστεί αυστηροί κανόνες, η τήρηση των οποίων αναμένεται να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο πιθανής επίπτωσης στην κοινότητα. «Η χρήση βιολογικών φίλτρων στα αεροπλάνα – που συγκρατούν τον ιό –, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, και η απουσία χειραποσκευών στην καμπίνα πλην μιας μικρής τσάντας δημιουργούν ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ασφάλειας. Και έπειτα εκτός από την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα υγιεινής εντός των ξενοδοχειακών μονάδων έχει συνταχθεί σχετικό πρωτόκολλο διαχείρισης πιθανού κρούσματος».
Αναλύοντας το σχέδιο που έχει καταρτιστεί, ο κ. Σύψας επισημαίνει ότι κομβικό ρόλο θα έχει ο γιατρός που θα συνεργάζεται με κάθε ξενοδοχείο ή κατάλυμα που θα βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με την τοπική υγειονομική μονάδα για τη διεξαγωγή μοριακού ελέγχου, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα, σε κάθε τουριστική περιοχή θα ορίζεται ένα ξενοδοχείο καραντίνας, για τη φιλοξενία πιθανών κρουσμάτων, ώστε έτσι να εξασφαλίζεται σε αυτό η απομόνωσή τους εφόσον τα συμπτώματα είναι ήπια, ενώ στην περίπτωση υποψίας για επιδείνωση θα γίνεται εισαγωγή σε νοσοκομείο.
«Ασπίδα» στα νησιά
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να δημιουργήσει υγειονομική «ασπίδα» στα νησιά, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών με Covid-19 αλλά και την εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών τεστ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ταχείας ανάλυσης των δειγμάτων και έκδοσης των αποτελεσμάτων. Αναγνωρίζοντας άλλωστε έγκαιρα τις περιορισμένες υγειονομικές δυνατότητες, σε νοσοκομεία μεγάλων νησιών –όπως είναι η Κρήτη, η Σάμος, η Ρόδος και η Ζάκυνθος– έγινε εντατική προσπάθεια δημιουργίας νέων κλινών ΜΕΘ κατά τους περασμένους μήνες και υπό την απειλή του SARS-CoV-2.
Παρόλα αυτά, η ανησυχία είναι μεγαλύτερη για τα μικρά και απομονωμένα νησιά, όπου εντοπίζονται ακόμη πιο σημαντικές ελλείψεις στις υγειονομικές δομές τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο σε εξοπλισμό. Το κενό αυτό, σύμφωνα με τον Σύψα, θα επιχειρηθεί να καλυφθεί με τις πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ και τις αεροδιακομιδές.
Βέβαιο το β΄κύμα της πανδημίας
Εν τω μεταξύ, τόσο ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ όσο και η διευθύντρια του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού Κέντρου (ECDC) Αντρέα Αμόν, εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό ένα δεύτερο επιδημικό κύμα της νόσου Covid-19 φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Αμόν, «το ερώτημα είναι πότε και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα», όχι αν θα υπάρξει. Και πρόσθεσε ότι σήμερα η ανοσία του πληθυσμού σε διάφορες χώρες κινείται μεταξύ του 2% και του 14% και στην Ευρώπη συνολικά, ίσως, βρίσκεται γύρω στο 10%. «Πράγμα που αφήνει ακόμη το 85% έως 90% του πληθυσμού ευάλωτο».
Από την πλευρά του, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε πως «ο δρόμος μας προς την επιστροφή κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Η επιφυλακή παραμένει σε ύψιστο επίπεδο», επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο ίδιος επεσήμανε πως «έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας με αυτή την πανδημία». Κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι- διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία, οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν εκεί σύμφωνα με το ECDC, είπε ο κ. Τσιόδρας.
«Να τηρούμε μέτρα αποστάσεις, να αποφεύγουμε την πολυκοσμία, να μένουμε σπίτι αν έχουμε συμπτώματα. Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ο δρόμος προς την επιστροφή δεν είναι εύκολος», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι επιστήμονες τονίζουν την προσοχή όλων μας για αυξημένη εγρήγορση, ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορεί να λειτουργήσουν πιο εύκολα ως εστίες μετάδοσης του ιού, δηλαδή κλειστούς χώρους, περιοχές που μπορεί να οδηγήσουν σε πολλαπλές επαφές με συνανθρώπους μας και ανθρώπους βέβαια που μπορεί να είναι φορείς του ιού».