ΗΠΑ νεκροί κορονοϊός: ς. «Θόρυβο» έχει δημιουργήσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τις τελευταίες ώρες και μια εκτίμηση ερευνητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
ΗΠΑ νεκροί κορονοϊός: Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγράφηκαν 1.255 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες 24 ώρες, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας στη χώρα είναι δραματικός. Μέχρι σήμερα, 94.661 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 1.576.542 το βράδυ της Πέμπτης. «Θόρυβο» έχει δημιουργήσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τις τελευταίες ώρες και μια εκτίμηση ερευνητών του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πάνω από 35.000 θάνατοι εξαιτίας του νέου κορωνοϊού θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν τα περιοριστικά μέτρα είχαν τεθεί σε εφαρμογή ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα.
Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις των ερευνητών, που πραγματοποιήθηκαν με διάφορα μοντέλα και δημοσιεύθηκαν στον επιστημονικό ιστότοπο medRxiv, το 61% των περιπτώσεων μετάδοσης – δηλαδή περισσότερα από 700.000 κρούσματα – και το 55% των περισσότερων από 65.000 θανάτων – δηλαδή περισσότεροι από 35.000 θάνατοι – που είχαν καταγραφεί έως τις 3 Μαΐου 2020, «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» εάν είχαν εφαρμοστεί μέτρα κοινωνικής απόστασης και άλλα εργαλεία για τον έλεγχο της επιδημίας» «ακόμη και μια εβδομάδα νωρίτερα».
ΗΠΑ κορονοϊός: Ανησυχία για την άρση μέτρων
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι προσομοιώσεις επιβεβαιώνουν επίσης τον κίνδυνο χαλάρωσης των μέτρων απαγόρευσης, που έχει αρχίσει σε ποικίλα επίπεδα στις αμερικανικές Πολιτείες για να περιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας. Πριν από δέκα ημέρες, ο στρατευμένος νεοϋορκέζος κινηματογραφιστής Γιουτζίν Τζαρέκι εγκατέστησε ένα φωτεινό πίνακα στην Times Square, την πιο πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Υόρκης, βαφτίζοντας το «Το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ». Σε αυτό αναγράφεται ο αριθμός των θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, κατ’ αυτόν, αν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα.
ΗΠΑ κορονοϊός: Χρηματοδότηση ενός δισ. σε εμβόλιο με «αντάλλαγμα»
Χρηματοδότηση, άνω του ενός δισ. δολαρίων, έλαβε η ΑstraZeneca από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης του αμερικανικού υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική συμφώνησε σε αρχική παρτίδα τουλάχιστον 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου, με συνολική παραγωγική δυναμικότητα ενός δισ. δόσεων και με τις πρώτες παραδόσεις τον Σεπτέμβριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν συμφωνία για την αγορά σχεδόν του ενός τρίτου της πρώτη παρτίδας ενός δισεκατομμυρίου δόσεων του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca για τον COVID-19 διαθέτοντας έως 1,2 δισ. δολάρια.
Αν και μένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο φαίνεται για πολλές χώρες ως ο μόνος τρόπο να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους και να εξασφαλίσουν προβάδισμα σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές. Tο αμερικανικό υπουργείο Υγείας συμφώνησε να διαθέσει έως 1,2 δισ. δολάρια για να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίου από την AstraZeneca και να εξασφαλίσει 300 εκατ. δόσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες. H AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή των πρώτων συμβολαίων για προμήθεια τουλάχιστον 400 εκατ. δόσεων
εμβολίου, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και ότι έχει τη δυναμικότητα για να παράγει ένα εκατομμύριο δόσεις.
Τον Σεπτέμβρη η διάθεση του εμβολίου
Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι οι κλινικές μελέτες μετά τα προκαταρκτικά τεστ θα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή 30.000 ατόμων, καθώς και παιδιών, προσθέτοντας ότι η διάθεση του εμβολίου στη Βρετανία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Η AstraZeneca παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, ωστόσο αν τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών δοκιμών είναι θετικά, αυτό θα οδηγήσει σε δοκιμές σε αρκετές χώρες. Μόνο μια μικρή μερίδα εμβολίων που αναπτύσσονται έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους, κάτι που αποτελεί δείκτη για την
ασφάλειά τους και στάδιο στο οποίο τα περισσότερα αποτυγχάνουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ούτε εγκεκριμένες θεραπείες, ούτε εμβόλια για τον COVID-19 από κανέναν από τους φαρμακευτικούς κολοσσούς που τα δοκιμάζουν.
Κυβερνήσεις, φαρμακευτικές και ερευνητικά κέντρα δουλεύουν αυτή τη στιγμή πάνω σε περίπου 100 προγράμματα και οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα χρειαστούν 12 έως 18 μήνες για να υπάρξει ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Άλλες φαρμακευτικές που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης του εμβολίου είναι η Pfizer, η Johnson & Johnson και η Sanofi. Και η Moderna αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα, καθώς ανέφερε ότι το εμβόλιό της δημιούργησε αντισώματα σε μικρή ομάδα υγιών εθελοντών.