Μισθοί και επιδόματα 2020 – κορονοϊός: Η χώρα διανύει ήδη ένα πεντάμηνο στο οποίο θα κυριαρχήσουν οι χαμηλές αμοιβές –και μάλιστα καταβαλλόμενες σε μεγάλο βαθμό από το κράτος- σε μια προσπάθεια να περάσει η δύσκολη περίοδος της ύφεσης χωρίς να εκτοξευτεί η ανεργία. Όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να καλούνται να τα βγάλουν πέρα με πολύ λίγα χρήματα. «Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορονοϊού διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Για δύο περίπου μήνες κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας. Για να μείνουμε υγιείς γιατί προέχει πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες.
«Θυσιάσαμε έτσι ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Τώρα είναι σαφές σε όλους ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», είπε. «Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και στην ανεργία ή τον άλλο δρόμο που στηρίζει την εργασία; Εμείς διαλέγουμε το δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας, που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο. Που αποξενώνει τον εργαζόμενο από τη δουλειά του. Που απαξιώνει τις δεξιότητές του. Που τον περιθωριοποιεί κοινωνικά. Εμείς συμπληρώνουμε όλα τα μέτρα που πήραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το ειδικό πρόγραμμα Συνεργασία».
Μισθοί 2020: Η αποτύπωση του σχεδίου της κυβέρνησης για την εργασία
Εποχικά εργαζόμενοι που δεν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους και όσοι εισπράττουν ήδη το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσουν να ζουν και για το επόμενο διάστημα με το επίδομα ανεργίας δηλαδή από 360 έως 400 ευρώ.
Εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού του πολιτισμού, μπορεί να παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής, θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά θα αμείβονται με 534 ευρώ.
Όσο για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις με μείωση εσόδων 20%, μπορεί να κληθούν να δουλέψουν για τις μισές ώρες με “αντάλλαγμα” το 80% των αποδοχών τους οποίο όμως δεν θα μπορεί να πέφτει κάτω από τα όρια του κατώτατου μισθού δηλαδή τα 650 ευρώ μεικτά.
Μισθοί και επιδόματα κορονοϊός: Αναλυτικά η εικόνα
Μάιος
Επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής. Όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, μπορούν να διατηρούν ακόμη και το 100% των εργαζομένων σε αναστολή. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται 534 ευρώ και το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές για το σύνολο του ονομαστικού μισθού.
Ιούνιος
Το καθεστώς αναστολής παρατείνεται –και μάλιστα για το σύνολο των εργαζομένων μιας επιχείρησης- αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές αλλά και για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να λαμβάνουν 534 ευρώ και το κράτος καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές. Από 1η Ιουνίου ενεργοποιείται και ο μηχανισμός “συνεργασία”. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση των εσόδων τους κατά 20% -ανεξαρτήτως ΚΑΔ- και για το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου (το διάστημα θα οριστικοποιηθεί με τον νόμο).
Καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Ο εργοδότης μπορεί να τους μειώσει τον χρόνο κατά 50% για να πληρώνει τον μισό μισθό. Και ο υπάλληλος θα λαμβάνει το 60% της διαφοράς. Δηλαδή, στα 1000 ευρώ μείωση του χρόνου εργασίας κατά 50% σημαίνει αμοιβή 500 ευρώ από τον εργοδότη και 300 ευρώ από το κράτος. Το τελικό ποσό δεν θα μπορεί να πέφτει κάτω από τα 650 ευρώ όσο είναι και ο κατώτατος μισθός.
Στην περίπτωση του προγράμματος συνεργασία, οι ασφαλιστικές εισφορές πληρώνονται από τον εργοδότη και όχι από το κράτος. Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του συνόλου των αποδοχών πριν γίνει η περικοπή του χρόνου εργασίας. Όσοι εισπράττουν το επίδομα ανεργίας και δεν βρουν δουλειά, θα εισπράξουν επίδομα ανεργίας και τον Ιούνιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τους εποχικούς υπαλλήλους οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν στην θέση εργασίας τους. Άρα, αυτοί θα αμείβονται με 360-400 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.
Ιούλιος
Το καθεστώς της αναστολής παρατείνεται μόνο για τους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επίσης παραμένει σε ισχύ το πρόγραμμα συνεργασία. Οι άνεργοι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας (καθώς θα δοθεί δίμηνο παράταση από τον Μάιο και μετά για όσους το επίδομα ανεργίας λήγει τον Μάιο) ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή επιδόματος ανεργίας και στους εποχικά εργαζόμενους που δεν θα επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.
Αύγουστος – Σεπτέμβριος
Παρατείνεται το πρόγραμμα “συνεργασία” το οποίο λήγει τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και η επιδότηση ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους. Πάντως, στους εργοδότες δίνεται ισχυρό κίνητρο να προσλάβουν εποχικούς υπαλλήλους και αυτό είναι η πλήρης κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης από το κράτος.