Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Hertz πτώχευση: O κορονοϊός “γονάτισε” την εταιρεία σε ΗΠΑ και Καναδά
ΚΟΣΜΟΣ

Hertz πτώχευση: O κορονοϊός “γονάτισε” την εταιρεία σε ΗΠΑ και Καναδά

Hertz πτώχευση: Στις 21 Απριλίου, η Hertz είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, δηλαδή το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της.

Hertz πτώχευση: Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, η οποία έχει πληγεί σκληρά από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ την υπαγωγή της στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας, μια διαδικασία που αφορά τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τον Καναδά. “Ο αντίκτυπος της Covid-19 στη ζήτηση ταξιδιών ήταν ξαφνικός και δραματικός, επιφέροντας βίαιη πτώση στα έσοδα της εταιρείας και στις μελλοντικές κρατήσεις”, αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η Hertz αναφέρει πως έλαβε “άμεσα μέτρα” δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και των πελατών της. Σταμάτησε εξάλλου “όλες τις μη ουσιώδεις δαπάνες”.

“Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την επιστροφή των εσόδων και την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς (…) πράγμα που κατέστησε απαραίτητη τη σημερινή ενέργεια”, προσθέτει. Οι κύριες διεθνείς περιφέρειες, στις οποίες επιχειρεί η Hertz, ιδιαίτερα η Ευρώπη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή τη λεγόμενη διαδικασία του κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα. Στις 21 Απριλίου, η Hertz είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, δηλαδή το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της, για να κάνει οικονομίες αντιμέτωπη με τις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία παραλύει την οικονομία. Η προσφυγή στο άρθρο 11 επιτρέπει σε μια επιχείρηση, που δεν καταφέρνει πλέον να αποπληρώνει το χρέος της, να αναδιαρθρωθεί προστατευμένη από τους πιστωτές.

Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε και η αμερικανική εταιρεία ρούχων J Crew

Ο αμερικανικός όμιλος ενδυμάτων J Crew υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις για πτώχευση και αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιχείρηση λιανικής πώλησης ρούχων στις ΗΠΑ που δέχθηκε τόσο μεγάλο «χτύπημα» από την πανδημία. Η αλυσίδα είχε χρέος περίπου 1,7 δισ. δολαρίων την 1η Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει έδρα τη Νέα Υόρκη ενώ ρούχα της έχουν φορέσει διασημότητες όπως η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα. Η J Crew στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης, δήλωσε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της για μετατροπή χρέους αξίας 1,5 δισ. δολαρίων σε ίδια κεφάλαια. Παράλληλα σημείωσε ότι έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις για χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. δολαρίων, όσο θα συνεχίζεται η διαδικασία πτώχευσης ενώ θα διατηρήσει τη μάρκα Madewell.

Κορονοϊός: Αίτηση πτώχευσης αεροπορικής εταιρείας με 21.000 υπαλλήλους

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε και μία εκ των παλαιότερων αεροπορικών εταιρειών στον κόσμο, η οποία ήταν σε συνεχή λειτουργία από το 1919. Πρόκειται για την κολομβιανή αεροπορική εταιρεία Avianca (AVH) η οποία σύμφωνα με δήλωσή της αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση πτώχευσης λόγω των τραγικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Από τα τέλη του περασμένου έτους, η  Avianca ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στη Λατινική Αμερική με βάση το μερίδιο αγοράς, μετά την LATAM Airlines της Χιλής (LTM) και την GOL της Βραζιλίας Linhas Aéreas (GOL).

Ο αερομεταφορέας είναι επίσης μέλος της Star Alliance, που περιλαμβάνει μεγάλους παίκτες της αεροπορικής βιομηχανίας, όπως η Lufthansa και η Singapore Airlines. Η Avianca είναι η τελευταία μεγάλη αεροπορική εταιρεία που υπέκυψε λόγω απώλειας εσόδων από την πανδημία του κορωνοϊού, αφού η κρίση έχει προκαλέσει σχεδόν καθολική κατάρρευση των πτήσεων.   Η Avianca απασχολεί άμεσα 21.000 άτομα σε όλη τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 14.000 στην Κολομβία, όπου εξυπηρετεί ως εθνική εταιρεία.

Σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Anko van der Werff ανέφερε ότι η Avianca αντιμετωπίζει την πιο απαιτητική κρίση στην 100ετή ιστορία της, ενώ η αναδιοργάνωση βάσει του Κεφαλαίου 11 είναι ο καλύτερος δρόμος για την προστασία των βασικών αεροπορικών υπηρεσιών που παρέχει στην Κολομβία και σε άλλες αγορές της Λατινικής Αμερικής.  Σημειώνεται ότι σε κανονικές συνθήκες, η αεροπορική εταιρεία διαθέτει 189 αεροπλάνα στο στόλο της, τα οποία πραγματοποιούσαν περίπου 700 πτήσεις την ημέρα.

Η Neiman Marcus υπέβαλε αίτηση πτώχευσης λόγω χρεών και κορονοϊού

Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων πολυτελείας αντιμετώπιζε προβλήματα με τον ανταγωνισμό από τις ανταγωνίστριες εταιρείες στο διαδίκτυο και την έλλειψη μετρητών πριν από την πανδημία. Η κρίση της πανδημίας επιδείνωσε τα προβλήματα της εταιρείας, αναγκάζοντάς την να θέσει σε άδεια άνευ αποδοχών τους περισσότερους από τους 14.000 υπαλλήλους της κι να κλείσει 43 καταστήματά της.  “Όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα, αντιμετωπίζουμε άνευ προηγουμένου διαταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στην επιχείρησή μας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Neiman Marcus, Geoffroy van Raemdonck.

Η Neiman Marcus ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει 675 εκατομμύρια δολάρια από τους πιστωτές της για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της εν μέσω χρεοκοπίας. Οι ίδιοι πιστωτές έχουν δεσμευτεί επίσης για ένα πακέτο ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων που θα αναχρηματοδοτήσει πλήρως τη χρηματοδότηση και θα παρέχει επιπλέον ρευστότητα για την επιχείρηση μόλις βγει από την πτώχευση. Η εταιρεία αναμένει να ξεπεράσει την πτώχευση αυτό το φθινόπωρο, όταν και οι πιστωτές της θα γίνουν πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες της επιχείρησης.

Η υποβολή της αίτησης πτώχευσης θα της επιτρέψει να διαγράψει περίπου 4 δισ. δολάρια χρέους το οποίο παρέμενε ως “βάρος” στην εταιρεία από την περίοδο της εξαγοράς της από τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων Ares Management και Canada Pension Plan Investment Board το 2013 Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι έχει παρατείνει το προσωρινό κλείσιμο ορισμένων καταστημάτων Neiman Marcus, Bergdorf Goodman και Last Call έως τις 31 Μαΐου. Από αυτήν την εβδομάδα τα καταστήματά της στην Ατλάντα, το Ντάλας και το Τέξας, είναι διαθέσιμα στους πελάτες μέσω ραντεβού.

Ούτε η J.C. Penney άντεξε

Η αλυσίδα καταστημάτων λιανικών πωλήσεων J.C. Penney, η οποία ιδρύθηκε προ ενός αιώνα, υπέβαλε τελικά αίτηση για πτώχευση, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού κατέρριψε τις όποιες ελπίδες της για ανάκαμψη, όπως μεταδίδει το CNBC. Οι πωλήσεις της J.C. Penney από το 2016 κινούνταν πτωτικά σε ετήσια βάση, ενώ πέρυσι ανακοίνωσε πωλήσεις 11 δισ. δολαρίων και καθαρές ζημιές 268 εκατ. δολαρίων από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Συγκριτικά, το 1994, η εταιρεία εμφάνιζε λιανικές πωλήσεις 20,4 δισ. δολαρίων με καθαρά κέρδη 1 δισ. δολαρίων. Η αλυσίδα διαθέτει περισσότερα από 800 καταστήματα και απασχολεί σχεδόν 85.000 άτομα.

Η διοίκηση της εταιρείας τονίζει πως θα συνεχίσει να εργάζεται προς μια στρατηγική για την επανεστίαση στα καταστήματα, ενόσω θα συνεχίσει την προσπάθεια για turnaround από την χρεοκοπία. Αυτό θα περιλαμβάνει «επαναφορά των θεμελιωδών του λιανικού εμπορίου, επανεξέταση των προσφορών εμπορευμάτων και παρουσίαση νέων καινοτομιών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις