Άνοιγμα εστίασης Δευτέρα: Οι βασικοί κανόνες για την εστίαση που ανοίγει και πάλι από σήμερα.
Άνοιγμα εστίασης Δευτέρα: Ένας υφυπουργός κι ένας υποπτέραρχος, τοποθέτησαν στη διάρκεια της ενημέρωσής τους για τον νέο κορονοϊό, τους πολίτες, στα… τραπέζια εστιατορίων, στις ταβέρνες και τα καφέ, που επαναλειτουργούν από σήμερα, στο νέο σκηνικό και στις νέες συνθήκες, μετά από μακρά αναστολή της λειτουργίας τους.
Του Πέτρου Καρσιώτη
Ο μεν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, περισσότερο, εξ αντικειμένου τεχνοκρατικός, υπενθύμισε την αναλογία πελάτη και τετραγωνικών, ενώ ο Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο λοιμωξιολόγος, που αντικαθιστά κάποιες φορές τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τόνισε ότι το καλύτερο είναι να πάμε για φαγητό με την οικογένεια και όχι με αγνώστους και να κοιτάζουμε πριν αν τηρούνται οι όροι των αναγκαίων αποστάσεων. Υπενθύμισε, λοιπόν,ο Νίκος Χαρδαλιάς μερικούς, βασικούς κανόνες, όπως είπε, για την εστίαση που ανοίγει και πάλι από σήμερα.
Οι κανόνες
-Η αναλογία που ισχύει, είναι ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας, προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας, προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά.
-Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα 6 άτομα, ενώ δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Μάσκα η ασπίδα για το προσωπικό
-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου. Λίγο νωρίτερα, στην εισαγωγική του ομιλία, ο υποπτέραρχος λοιμωξιολόγος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, είχε ουσιαστικά απευθυνθεί στην οικογένεια και πως αυτή θα επανέλθει σε εστιατόρια η ταβέρνες για φαγητό.
«Στην Ελλάδα», είπε «επανερχόμαστε σιγά-σιγά στη νέα κανονικότητα, αφού αίρονται σταδιακά οι διάφορες απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί. Μία από τις αναμενόμενες, είναι και το άνοιγμα των εστιατορίων. Μια μικροαπόλαυση, θα την έλεγα, που είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα πολλών από τους συνανθρώπους μας. Θα πρέπει όμως αυτό να συμβεί με προσοχή και με λογική. Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε στον κόσμο, ότι η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στις παλιές μας συνήθειες, αλλά συμμετέχουμε με σύνεση και υπευθυνότητα.
Επιτρέπεται, λοιπόν, να πάμε στο εστιατόριο ή την ταβέρνα, κατά προτίμηση, όμως με την οικογένειά μας και όχι για να συναντηθούμε με μακρινούς γνωστούς ή ανθρώπους που δεν βλεπόμαστε και δεν είμαστε πια μαζί, μια και στο τραπέζι θα καθόμαστε σχετικά κοντά και χωρίς μάσκα.
Έχουν τεθεί ικανά όρια στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ώστε να είναι δυνατή η έξοδος μιας ολόκληρης οικογένειας και να μη μείνει κανένας παραπονεμένος. Ας σκεφτούμε όμως ότι θα πρέπει να επιλέξουμε το πού θα πάμε για φαγητό.
Η τήρηση των κανόνων απόστασης
Επιλέγουμε με βάση την τήρηση των κανόνων απόστασης μεταξύ τραπεζιών, την τήρηση των οδηγιών από τους εργαζομένους και την τήρηση επίσης των κανόνων υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους και τις τουαλέτες και αποφεύγουμε επίσης τον συνωστισμό. Και βέβαια, είναι αναγκαίο να συνηθίσουμε να τηρούμε και όλα τα υπόλοιπα μέτρα υγιεινής που έχουμε διδαχθεί, δηλαδή να πλένουμε τα χέρια με νερό και σαπούνι ή να εφαρμόζουμε την υγιεινή με αλκοολικό διάλυμα πριν το φαγητό. Να καλύπτουμε το βήχα ή το φτέρνισμα με το εσωτερικό του αγκώνα και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.