Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μαρία Ευθυμίου 2021 – παραίτηση: Αποχώρησε από την επιτροπή η ιστορικός
ΕΛΛΑΔΑ

Μαρία Ευθυμίου 2021 – παραίτηση: Αποχώρησε από την επιτροπή η ιστορικός

Μαρία Ευθυμίου 2021 - παραίτηση: Η παραίτηση της διακεκριμένης ιστορικού έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Εστία», η οποία έκανε λόγο για ενόχληση της κυρίας Ευθυμίου για τις «ανιστόρητες αναρτήσεις».

Μαρία Ευθυμίου 2021 – παραίτηση: Παραιτήθηκε η διακεκριμένη ιστορικός Μαρία Ευθυμίου από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» της Γιάννας Αγγελοπούλου, που έχει συσταθεί με σκοπό τον συντονισμό και τη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία» η κ. Ευθυμίου αποχώρησε από την επιτροπή μέσω ευγενικής  επιστολής της  προς την κ. Αγγελοπούλου, αμέσως μετά τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του  Αριστείδη Χατζή για τον Ιωάννη Καποδίστρια που ξεσήκωσαν σάλο. Να σημειωθεί ότι η παραίτηση της κ. Ευθυμίου έγινε πριν τις χθεσινές αντιδράσεις που προκάλεσε νεώτερο κείμενο του Αριστείδη Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη – που κρίθηκε από πολλούς προσβλητικό για τον ήρωα της Επανάστασης με αποτέλεσμα η Επιτροπή να το αποσύρει βιαστικά.

Η Μαρία Ευθυμίου είναι ένα πρόσωπο υψηλού κύρους, το όνομα της οποίας, μάλιστα, είχε ακουστεί μεταξύ εκείνων που σκεφτόταν προ μηνών ο πρωθυπουργός ως πιθανή υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η «Εστία» αναφέρει πως βασικοί λόγοι που ώθησαν την κ. Ευθυμίου στην απόφασή της αυτή είναι η τάση ουδετεροπατρίας που διακατέχει τον εορτασμό -«δεν νοείται να εορτάζεται η γέννηση ενός Έθνους χωρίς να υπάρχει η σημαία στο επίσημο έμβλημά του»- και ο αποχρωματισμός της Ελληνικής Ιστορίας που επέλεξε η Επιτροπή.

Μαρία Ευθυμίου: Η απειλή αναρχικών

Η ιστορικός, το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 είχε διαμαρτυρηθεί μαζί με άλλους καθηγητές και φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ για την κατάληψη της σχολής και τη διακοπή των μαθημάτων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2018, ανέπτυξε τους προβληματισμούς της για το μέλλον τη χώρας και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, ενώ υποστήριξε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια, εδώ και δεκαετίες, έχουν μεταβληθεί σε χώρους ανομίας και βαρβαρότητας, με αποτέλεσμα να απειληθεί από αναρχική ομάδα η οποία απείλησε την κ. Ευθυμίου ότι «θα τους βρει απέναντί της» καταλογίζοντάς της ιδεολογική μεροληψία.Η ίδια απάντησε  πως δεν την φοβίζουν οι απειλές συνεχίζοντας κανονικά το έργο και τις διδασκαλίες της.

Το εξώφυλλο της εφημερίδας:

Μαρία Ευθυμίου: Λίγα λόγια

Γεννήθηκε το 1955 στη Λάρισα. Είναι κόρη του φιλόλογου Δημητρίου Ευθυμίου και της δασκάλας Χριστίνας Βακάλη και αδελφή του βουλευτή και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου. Σε μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών της εισήλθε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών από το οποίο αποφοίτησε το 1977 και κατόπιν πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Το 1984 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή.

Από το 1977 μέχρι το 1979 διετέλεσε ερευνήτρια στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και από το 1981 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακόμη έχει συγγράψει βιβλία ιστορικού περιεχομένου, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συλλογικών έργων και έχει παρουσιάσει δεκάδες άρθρα και συμβολές σε επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά Ιστορίας. Από το 2006 πραγματοποιεί διαλέξεις ελληνικής και παγκόσμιας Ιστορίας ανά την Ελλάδα.

Οι απειλές

Τον Οκτώβριο του 2014 είχε διαμαρτυρηθεί μαζί με άλλους καθηγητές και φοιτητές της φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ για την κατάληψη της σχολής και τη διακοπή των μαθημάτων.  Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Ιανουάριο του 2018, ανέπτυξε τους προβληματισμούς της για το μέλλον τη χώρας και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, ενώ υποστήριξε πως τα ελληνικά πανεπιστήμια, εδώ και δεκαετίες, έχουν μεταβληθεί σε χώρους ανομίας και βαρβαρότητας.

Τον Ιούνιο του 2019, αναρχική ομάδα απείλησε την Ευθυμίου ότι «θα τους βρει απέναντί της». Έγραψαν επίσης συνθήματα στα γραφεία καθηγητών της σχολής και διένειμαν κείμενο εναντίον της, στο οποίο της καταλόγισαν ιδεολογική μεροληψία. Η ίδια απάντησε πως δεν την φοβίζουν. Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας καταδίκασε τις επιθέσεις σε βάρος της, εξέφρασε την συμπαράστασή του και τάχθηκε απέναντι σε όσους αυτοαποκαλούνται αναρχικό στέκι Φιλοσοφικής, χαρακτηρίζοντάς τους ως άτομα με αυταρχικές-ολοκληρωτικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Δείτε ακόμη

“Έφαγε 40.000 π@@ες μέχρι να με γεννήσει” – Σάλος με την Ελλάδα 2021 και τον Καραϊσκάκη

“Ελλάδα 2021”: Η ανάρτηση για τον “δικτάτορα” Καποδίστρια και οι εξηγήσεις
Κόντρα Μπογδάνου με «Ελλάδα 2021» για Μπουμπουλίνα – Λαμπράκη
Θωρακίζονται τα σύνορα στον Έβρο – Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία
Τράβηξαν όλα τα βλέμματα τα… πόδια της Αχτσιόγλου – Πώς ντύθηκαν οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις