Τελευταία ενημέρωση – Τσιόδρας: Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας πήρε λίγα λεπτά από την τελευταία ζωντανή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποχαιρετίσει τους Έλληνες πολίτες. Καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν μειωθεί σημαντικά και η Ελλάδα φαίνεται να βγαίνει από την πρώτη φάση της πανδημίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκλεισε την ενημέρωση για την πορεία της νόσου με ένα «αντίο». Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επιθυμεί πλέον να επιστρέψει στις δραστηριότητες που είχε προ κορωνοϊού, ενώ η ενημέρωση για την πορεία της νόσου θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, όπως ακριβώς και με την γρίπη. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως όλο αυτό το διάστημα, με δυσκολότερη την περίοδο της καραντίνας παρέμεινε μαθητής περισσότερο, παρά καθηγητής.
Ο λοιμωξιολόγος που αγάπησε όλη η χώρα ανέφερε πως υπήρξαν στιγμές που είπε «δεν γνωρίζω», ενώ βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές αβεβαιότητες. «Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε έναν τέτοιο διάλογο» είπε ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά τον Β ΠΠ πολύ εύκολα αναμείχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν» είπε επιπλέον ο Σωτήρης Τσιόδρας πριν αποχαιρετίσει από τη θέση που τον συνηθίσαμε τις τελευταίες 72 ημέρες, από την ημέρα που ξεκίνησε η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το ποίημα με το οποίο έκλεισε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Ο Σωτήρης Τσιόδρας θέλησε να κλείσει με ένα ποίημα που αποδίδεται στον Οδυσσέα Ελύτη, τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία». Ωστόσο, φαίνεται πως το ποίημα αυτό δεν απαντάται σε καμιά ποιητική συλλογή του ποιητή.
«Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαγγέλοντας το ποίημα αυτό.
Το «αντίο» Χαρδαλιά: Να συνεχίσουμε την καλή πορεία που έχουμε έως τώρα
Το δικό του «αντίο» είπε και ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα της β΄φάσης. Από το δύσκολο Μένουμε Σπίτι έχουμε περάσει στο Μένουμε Ασφαλείς. Από αύριο η επικοινωνία μας μπαίνει σε νέα φάση. Ενας κύκλος κλείνει αλλά παραμένουμε σε επιφυλακή. Υπεύθυνοι στην καθημερινότητά μας, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. «Κλείνουμε σήμερα 72 ημέρες σχεδόν καθημερινής ενημέρωσης. Θα συνεχίσουμε την εξαιρετική συνεργασία πίσω από τις κάμερες των 18:00»», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας: «ήμασταν πάντα ειλικρινείς και ποτέ δεν κρύψαμε την πραγματικότητα». «Να συνεχίσουμε την καλή πορεία που έχουμε έως τώρα», τόνισε κλείνοντας την τελευταία ενημέρωσή του ο κ. Χαρδαλιάς. «Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε ενημέρωση, θα σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει» κατέληξε με χιούμορ.
10 νέα κρούσματα, 173 οι νεκροί
Συνολικά 173 είναι οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, ενώ επιβεβαιώθηκαν και 10 νέα κρούσματα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, οκτώ από τα νέα κρούσματα συνδέονται, πιθανώς με άλλο γνωστό κρούσμα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.892. Από αυτά, 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 18 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. Οι 4 είναι γυναίκες. Το 83,3 έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 101 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ των θανόντων οι 52 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 76 έτη, ενώ το 94,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.
Ο καθηγητής, κατά την ενημέρωση, παρέθεσε τα άσχημα σενάρια που υπήρχαν για την Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το καλύτερο σενάριο εάν δεν είχαν ληφθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα» θα ήταν 13.685 θάνατοι. Μία μείωση των επαφών των πολιτών κατά 20% θα είχε ως αποτέλεσμα οι θάνατοι να διαμορφωθούν στους 7.015. «Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε, αλλά θα ήταν αργά».
Τα αποτελέσματα ερευνών
Όπως διευκρίνισε, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι πολύ κάτω από 1% του πληθυσμού. «Τα αποτελέσματα φαίνονται και είναι κοντά στα αληθινά». Εν συνεχεία, παρέθεσε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από δύο έρευνες σχετικά με τον κορωνοϊό που γίνονται στην Ελλάδα. Στην μία έρευνα, εξετάστηκαν 3.400 αιμοδότες και τα 24 από τα δείγματα βγήκαν θετικά, ήτοι 0,7%. Η δεύτερη έρευνα από εναπομείναντες ορούς, εξέτασε 2.569 δείγματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θετικά, δηλαδή ένα 0,35%. Συμπληρώνοντας, τόνισε πως ο δείκτης R0 παραμένει αρκετά κάτω από 1%. Επεσήμανε, ωστόσο, πως η «επιφυλακή και η εγρήγορση για το δεύτερο κύμα είναι σημαντική».